ΠΡΟΣΩΠΑ

Άγκελα Μέρκελ: Τα παιδικά της χρόνια, οι γάμοι και η δίψα της για εξουσία

Θεωρείται η σιδηρά κυρία της ευρωζώνης, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα και ταυτόχρονα η πιο σκληροπυρηνική διαπραγματεύτρια που δύσκολα βάζει νερό στο κρασί της. Είναι η ισχυρή των ισχυρών και επί του παρόντος το μέλλον της ευρωζώνης και κατά συνέπεια της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της.

caffeine adv2020b

Η Άγκελα Μέρκελ δεν χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο. Αυτό που τη διακρίνει είναι η ψυχρή της προσωπικότητα και ο αινιγματικός της χαρακτήρας ενώ τραβάει σαν μαγνήτης τα φαρμακερά σχόλια γύρω από την προσωπικότητά της.

Η Άγκελα Μέρκελ, μεγάλωσε ως κομμουνίστρια στην πρώην Ανατολική Γερμανία και έφτασε να εκφράζει το πλέον σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού. Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο.

neratzoulis neo

Ωστόσο όταν έγινε τριών ετών οι γονείς της μετακόμισαν στην Ανατολική Γερμανία, όπου ο πατέρας της ανέλαβε ένα άσυλο για διανοητικά καθυστερημένα παιδιά στην πόλη Τεμπλίν των 13.000 κατοίκων. Λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το Τείχος, γεγονός που βύθισε στη θλίψη τη μητέρα της, αλλά λειτούργησε «απελευθερωτικά» για τον αριστερό πατέρα της. Μαζί της στάθηκε ιδιαίτερα ψυχρός και απόμακρος και αυτό που επιθυμούσε διακαώς είναι η κόρη του να ξεχωρίζει για τις σχολικές επιδόσεις της. Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να ικανοποιήσει την απαίτηση του πατέρα της και να διαπρέπει. Ως μαθήτρια, ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας.

Οι παλιοί της φίλοι και γείτονες από το Τεμπλίν λένε ότι δύο παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: η ανατροφή της σε ένα αυστηρό, ανελεύθερο περιβάλλον και η ευρεία επιστημονική της κατάρτιση καθώς στο βιογραφικό της φιγουράρουν οι ανώτατες σπουδές της σε φυσική και χημεία.

Ως νεαρή δούλεψε σαν σερβιτόρα σε ντίσκο, ενώ στα 23 της αποφάσισε να παντρευτεί τον Ulrich Merkel, έναν φοιτητή φυσικής. Ο γάμος τους διήρκεσε μόνο για λίγο και η ίδια η Μέρκελ έχει δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή της: «Μπορεί να ακουστεί χαζό αλλά δεν μπήκα σε εκείνο το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα».

Το 1982 που βγήκε το διαζύγιό της είχε ήδη γνωρίσει τον άντρα που έμελλε να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της τον χημικό Joachim Sauer. Η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί πάντα να κρατάει την προσωπική της ζωή και τα βιώματά της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχει ωστόσο μία ιστορία που της αρέσει να μοιράζεται σε συνεντεύξεις. Πριν 21 χρόνια είχε καταθέσει αίτηση για μία θέση στο γραφείο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αλλά αυτή απορρίφθηκε. Και ποιος ήταν ο λόγος; Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι είχε υπέρταση και κρίθηκε ότι δε θα μπορούσε να αντέξει το στρες της θέσης!

Αυτή η απόρριψη φαίνεται πως την πείσμωσε και στάθηκε και η αφορμή για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Μέντορά της ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε, την αποκαλούσε μάλιστα και «κορίτσι μου» και οι δυο τους απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση. Όμως τελικά αυτό το «κορίτσι του» τον πρόδωσε. Όταν τα σκάνδαλα άρχισαν να αγγίζουν τον Κολ, εκείνη δεν στάθηκε λεπτό στο πλευρό του αντίθετα ζήτησε και την παραίτησή του. Πολλοί είπαν τότε ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν τη χαριστική βολή στον Κολ.

Ο ακαδημαϊκός και βιογράφος της, Wolfgang Stock λέει για εκείνη: «Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν τη λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται». Συνάδελφοι της πάντως συχνά κριτικάρουν την αστείρευτη δίψα της για εξουσία, Άλλοι της καταλογίζουν ότι είναι πολύ βαρετή, καθώς ασχολείται ακόμα και με την παραμικρή λεπτομέρεια με σχολαστικότητα, ότι αλλάζει συνεχώς γνώμη, ότι είναι κρυψίνους, ρηχή συναισθηματικά και έχει εμμονή με την εξουσία.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button