Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Αλέξης Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από φέτος, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας ζωντανά σε ερωτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής «κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση», με «στόχο» να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια.

NOVA

«Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αυτό θα επιτευχθεί νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος «που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Πρέπει να το γνωρίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Δε θέλουμε τα νέα παιδιά να γίνονται μέρος της δεξαμενής για την ιδιωτική εκπαίδευση και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μία σχολή», πρόσθεσε, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στο 5%, σε βάθος τετραετίας, διπλασιάζοντας τις δαπάνες και τους καθηγητές.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ’αυτή τη χώρα», σχολιάζοντας πως δεν είναι «ανθρώπινο».

Mechanical Solutions

Επισήμανε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες σχολές”, δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια “διαγωνιστική διαδικασία”». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν «πρώην πρόεδρο της νεολαίας» κόμματος, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον χειμώνα του 2021, που έλεγαν ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες χιονιά, ούτε φύλαξη, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί «δυσάρεστα γεγονότα».

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική των Επαγγελματικών Λυκείων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σχέδιο απαξίωσης» της τεχνικής εκπαίδευσης από την σημερινή κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την απόφασή της να καταργήσει τα διετή προγράμματα που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να σπουδάσουν δωρεάν σε ειδικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια.

Όπως είπε, αυτά τα προγράμματα είχαν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς αγοράς στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να δίνεται και επαγγελματική διέξοδος στους φοιτητές. «Ακριβώς επειδή αυτά τα προγράμματα ήταν σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και δωρεάν δεν άρεσαν και πολύ στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως. Θέλουν η κατάρτιση, η εξειδίκευση, οι δεξιότητες να πηγαίνουν κατευθείαν και αυτά στην ιδιωτική εκπαίδευση», τόνισε.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν διορισμοί και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τους αναπληρωτές στο 5%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες ζωής και εργασίας νέων ανθρώπων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ενώ πρόσθεσε και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με αυξήσεις στα επιδόματα ενοικίου και στήριξη των νεαρών ζευγαριών, κ.α.

«Εργασιακή ζούγκλα»

Επιπλέον, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «νομιμοποίησε την εργασιακή ζούγκλα» και τις «απλήρωτες υπερωρίες», υπογραμμίζοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το «νόμο Χατζηδάκη» και να επαναφέρει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να στηρίξει περαιτέρω τις καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω ενός συστήματος μικροπιστώσεων έτσι ώστε να δώσει προοπτική σε χιλιάδες νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους και να μην φύγουν στο εξωτερικό.

Μιλώντας για στεγαστική κρίση που πλήττει τους νέους, «μεταξύ άλλων και λόγω του AirBnB», μίλησε για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια «τράπεζα στέγης» με στόχο να δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες ανεκμετάλλευτων ακινήτων να χρησιμοποιηθούν για κατοικίες με προσιτό νοίκι.

Παράλληλα υπογράμμιση την ανάγκη για ρύθμιση πλατφορμών τύπου AirBNB, μέσω της απαγόρευσης σε νομικά πρόσωπα να εκμεταλλεύονται ακίνητα με αυτόν τον τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει «πάση θυσία» να «ξεχαστεί τί έγινε και γιατί έγινε».

Σχολίασε ακόμα πως σήμερα υπήρξε μια «αχτίδα φωτός δικαιοσύνης» αναφερόμενος στη σημερινή είδηση για την ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ.

«Αυτό που συνέβη, συνέβη γιατί απαξιώθηκε ένα ολόκληρο σιδηροδρομικό δίκτυο. Θέλουν να ξεχάσουμε δηλαδή το συναίσθημα που προκαλεί στον πολίτη ένα κράτος που δε νοιάζεται για τα αυτονόητα. Που φαντάζει όχι απλά εχθρικό αλλά επικίνδυνο για τη ζωή. Αν τα ξεχάσουμε τα Τέμπη, τότε νομίζω ότι θα τα ξαναζήσουμε».

Αναφερόμενος σε ιδιωτικοποίηση του νερού, είπε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «οι ζωές είναι πάνω από τα κέρδη».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκόπιμα απέκλεισε τους εποχικούς υπαλλήλους γιατί ξέρουν ότι θα τους «μαυρίσουν», όπως είπε, ζητώντας από τους νέους που μπορούν να ψηφίσουν, να το κάνουν και για αυτούς που τους «στέρησαν την ψήφο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο