Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Τι αλλάζει στις έδρες μετά την απογραφή

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Τι περίμεναν τα κόμματα για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους; Τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού που έγινε το 2021. Σε 14 περιφέρειες της χώρας αλλάζουν οι ισορροπίες και ενδεχομένως οι σχεδιασμοί των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους τους. Αν και πάνω κάτω οι μεταβολές ήταν αναμενόμενες. Σκοπός των σημερινών κοινοβουλευτικών δυνάμεων δεν είναι μόνο οι μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και πως θα ενισχύσουν με ηχηρά ονόματα και τα ψηφοδέλτια της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που καταγράφονται από την απογραφή, με νόμιμο πληθυσμό στη χώρα 9.716.889 δημότες, από μία έδρα κερδίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης (568.576), η Αχαΐα (296.574) και ο δυτικός (405.623) και ο βόρειος τομέας (557.407) της Αθήνας. Από δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας (636.474) και η Ανατολική Αττική (403.714). Από μια έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά (182.667), η Άρτα (79.776), η Μαγνησία (181.879), η Κοζάνη (149.733), οι Σέρρες (182.226), η Φθιώτιδα (151.036), η Θεσπρωτία (47.947) και η Καστοριά (48.464).

NOVA

Οι δυο τελευταίες περιφέρειες, μάλιστα μετατρέπονται σε μονοεδρικές που γίνονται πλέον εννέα μαζί με τα Γρεβενά, τη Φωκίδα, την Ευρυτανία, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάμο και τη Ζάκυνθο. Οι συγκεκριμένοι νομοί αποτελούν «ρώσικη ρουλέτα» και για τους υποψήφιους, αλλά και για τα κόμματα. Ο γεωγραφικός πολιτικός χάρτης χρωματίζεται με βάση τη μια έδρα που διατίθεται, χωρίς βεβαίως αυτό να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα αφού η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά με βάση το συνολικό ποσοστό. Είναι αρκετά τα στελέχη, όμως που θέλουν να αποφύγουν το «ατύχημα» να βρεθούν εκτός Βουλής.

Όσον αφορά τις μεγάλες περιφέρειες η αύξηση των εδρών στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν συνεπάγεται και «ανακούφιση» των υποψηφίων. Έχει καταγραφεί «υπερσυγκέντρωση κορυφαίων» με αρκετούς να κινδυνεύουν να μην πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη ορκωμοσία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αμετάβλητη έμεινε η Α΄ Αθήνας με πληθυσμό 430.362 δημότες (13 έδρες) και η Β΄ Θεσσαλονίκης που αριθμεί 316.369 νόμιμους κατοίκους (9 έδρες).

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στο γαλάζιο στρατόπεδο Μαρινάκης, Μπρατάκος και Νέζης δεν σταμάτησαν και μέσα στις γιορτές να ασχολούνται με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στα χέρια του πρωθυπουργού οι λίστες αναμένεται να βρεθούν στις αρχές του χρόνου. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί αρκετό «ψαλίδι» σε ειδική οργανωτική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για να κλείσουν οι λίστες. Ειδική συζήτηση θα γίνει για τις μεγάλες περιφέρειες, Αθήνας, Θεσσαλονίκη κλπ. Η ανακοίνωση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί «ανά κύματα» με τους νέους μάλλον να έχουν ένα μικρό προβάδισμα.

Αντίστοιχα στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ Σβίγκου, Καλογήρου και Βασιλειάδης κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις «εκπλήξεις» που ετοιμάζουν. Και αυτό το απέδειξαν με την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση του εκπροσώπου τύπου, που δεν διέρρευσε μέχρι την τελευταία στιγμή. Μετά τα Φώτα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να ανακοινωθούν, γύρω στις 10 Ιανουαρίου περίπου το 80% των υποψηφίων. Στο ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Βαγγέλης Αργύρης κλείνει τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στα μέσα Ιανουαρίου και να επικυρώσει τα ονόματα στις λίστες.

Mechanical Solutions

Η αυτοδυναμία που ψάχνει η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες κάλπες, η πρωτιά στην απλή αναλογική που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η μάχη του κέντρου για την οποία συγκρούονται οι δυο διεκδικητές της εξουσίας μαζί με το ΠΑΣΟΚ περνά και μέσα από τα πρόσωπα που θα προτάξουν. Όλοι ψάχνουν τα νέα στελέχη που θα αποτελέσουν την ισχυρή ομάδα δίπλα στους αρχηγούς, την ανανέωση, αλλά και την έκπληξη που θα κάνει τη διαφορά. Η γαλάζια παράταξη υιοθέτησε στο τέλος του χρόνου την τακτική επίθεσης προς τη Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου να παρακολουθεί, απλώς τη διαμάχη μεταξύ τους. Η «επίθεση φιλίας» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη θα συνεχιστεί γνωρίζοντας καλά πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαντήσει πριν από την ετυμηγορία της κάλπης στο πιεστικό ερώτημα «με ποιον θα συμμαχήσει». Στη Βουλή, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα από τις περιοδείες των αρχηγών θα κορυφωθεί η προεκλογική κόντρα το 2023.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΔΡΩΝ

Εκλογές 2019                        Εκλογές 2023

Α΄ Θεσσαλονίκης                                    16                                               17

Α΄ Πειραιώς                                             6                                                  5

Ανατ. Αττικής                                          10                                                12

Άρτα                                                          3                                                   2

Αχαΐα                                                         8                                                   9

Βόρειος Τομέας Αθήνας                         15                                                 16

Δυτικός Τομέας Αθήνας                          11                                                 12

Νότιος Τομέας Αθήνας                           17                                                 19

Θεσπρωτίας                                             2                                                    1

Καστοριά                                                  2                                                    1

Κοζάνη                                                      5                                                    4

Μαγνησία                                                 6                                                    5

Σέρρες                                                      6                                                    5

Φθιώτιδα                                                  5                                                    4


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΣΚΑΙ

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο