Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Συνέντευξη του Κωστή Δερμιτζάκη στο ΑΠΕ, υποψήφιου βουλευτή Λασιθίου με το ΚΚΕ

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η συνέντευξη του Κωστή Δερμιτζάκη υποψηφίου του ΚΚΕ στο Λασίθι στο ΑΠΕ – ΜΠΕ & τον δημοσιογράφο Γ. Μηλιώνη.

Ερ: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας με το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Λασιθίου, στην οποία είχατε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προέκυψε και τι σημαίνει αυτή η συνεργασία;

NOVA

Απ: Θέλω να τονίσω ότι η πρόταση για την υποψηφιότητά μου με το ΚΚΕ είναι άκρως τιμητική για μένα. Η συμμετοχή μου στις επόμενες εκλογές με το ΚΚΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε κάτι μη αναμενόμενο. Προέκυψε από τη βαθιά εκτίμηση και το σεβασμό μου στην ιστορία του ΚΚΕ, τους αγώνες του και την συμπόρευσή μας τα τελευταία χρόνια στο λαϊκό κίνημα σε τοπικά ζητήματα. Προέκυψε ακόμα ως αποτέλεσμα της στάσης των βουλευτών του ΚΚΕ μέσα στη βουλή, με την συνεπή, έντιμη, τεκμηριωμένη, αντιπολίτευση και τις προτάσεις τους. Η αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του γ’ μνημονίου και τη μετατροπή του σε καθαρά αστικό συστημικό κόμμα -παρ’ όλη την προσωπική απογοήτευση- δεν σήμαινε την αποχώρηση από την πολιτική. Αντίθετα, παρέμεινα ενεργός πολίτης. Το ΚΚΕ σήμερα, με την εμπειρία του, το εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμά του, τον γενικότερο πολιτικό του λόγο, κυρίως, όμως, με τις πράξεις του, με την δυναμική του παρουσία δημιουργεί στέρεες βάσεις για τον λαό ώστε η ελπίδα και το χαμόγελο να ξανανθίσουν. Η βαρβαρότητα που προκαλεί την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση μέσα από συνεργασίες μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Μόνο ένα ισχυρό ΚΚΕ θα τους χαλάσει τα σχέδια, ειδικά εδώ στο Λασίθι, όπου η εγκατάλειψη και η λεηλασία από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις είναι τεράστια, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών, όσο και στο επίπεδο της Υγείας με την διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και κυρίως της Ιεράπετρας. Θέλω να πιστεύω ότι η δικιά μου συμμετοχή, με τις μικρές μου δυνάμεις, θα συνεισφέρει στον αγώνα ανάδειξης αυτών των προβλημάτων και θα βοηθήσει ώστε να απαιτήσουμε λύσεις.

Ερ: Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών και τι πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με το ΚΚΕ;

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Απ: Όσο προχωράμε προς τις εκλογές οι Μητσοτάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης, με κοκορομαχίες και τεχνητά διλήμματα, θα προσπαθήσουν να φανατίσουν και να εγκλωβίσουν ψηφοφόρους, να σηκώσουν κονιορτό, γιατί έτσι πιστεύουν ότι έτσι θα αποκρύψουν τη μεγάλη και βασική αλήθεια από τον λαό. Ότι, δηλαδή, η πολιτική τους είναι ίδια και εξυπηρετούν τους ίδιους οικονομικούς κύκλους, ξένους και ντόπιους, κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι όλοι μαζί ψήφισαν τους διάφορους μνημονιακούς νόμους και στην βουλή συμπορεύονται στην πλειονότητα των νομοσχεδίων. Την ίδια στιγμή, στην εξωτερική πολιτική, στην εξάρτησή τους από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία -που μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον λαό- η ταύτισή τους είναι απόλυτη.

Τα επιχειρήματα με τα οποία στηρίζουν τα διλήμματά τους, ώστε να φαίνονται υπερασπιστές είτε της σταθερότητας, είτε της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είναι όχι μόνο ευάλωτα αλλά και ανυπόστατα.

Mechanical Solutions

Πώς θα υπάρχει σταθερότητα με τα νοικοκυριά καταχρεωμένα ή αδύναμα να καλύψουν τις ανάγκες τους μες στην ακρίβεια ή αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς, αφού όλο το μνημονιακό πλαίσιο παραμένει; Ουδείς μνημονιακός νόμος έχει καταργηθεί. Πώς να υπάρξει δικαιοσύνη σ’ αυτό το ρημαγμένο τοπίο όπου κυριαρχούν οι τραπεζίτες και οι οικονομικά ισχυροί;

Το πραγματικό δίλημμα είναι ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, με κορμό οποιονδήποτε από τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ανίσχυρο και εξαθλιωμένο οικονομικά λαό ή ισχυρό λαό και ανίσχυρες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Και εδώ η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαός! Σημαίνει μεγαλύτερη οργάνωση, αποφασιστικότητα, αγώνας, γιατί το ΚΚΕ είναι πάντα παρόν και ανυποχώρητα εκεί που τα δικαιώματα του λαού καταπατώνται. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμευτεί σε κανένα οικονομικό μεγιστάνα, παρά μόνο στα λαϊκά συμφέροντα.

Ερ: Το ΚΚΕ καλεί σε ολόπλευρη ενίσχυσή του. Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ;

Απ: Από τη θητεία μου στη βουλή, μέσα από την καθαρά κοινοβουλευτική δουλειά, μας δίνεται η δυνατότητα με ερωτήσεις, επερωτήσεις, καταθέσεις τροπολογιών και άλλες παρεμβάσεις να αναδειχθούν τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών που μεγεθύνθηκαν με τα μνημόνια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΚΚΕ στο πλευρό αυτών των οικονομικά αδύναμων λαϊκών στρωμάτων θα δώσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, δυνατότητες, αλλά και μεγαλύτερη δυναμική στην κοινοβουλευτική παρουσία και τη δουλειά στις επιτροπές της βουλής.

Αυτή η ενίσχυση είναι σίγουρο ότι θα επιδράσει αμφίδρομα και μέσα στη κοινωνία, ώστε να ενεργοποιηθούν περισσότεροι πολίτες, να οργανωθούν, να αγωνιστούν και να απαιτήσουν το δίκιο τους.

Συμπερασματικά πιστεύω πως το λαϊκό κίνημα θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς θα αποδυναμώνονται οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις μέσα από την ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ στη βουλή. Ο λαός θα ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του και την αισιοδοξία του. Πιστεύω πως εδώ θα υπάρξει αμφίδρομη σχέση. Δηλαδή και οι βουλευτές του ΚΚΕ βλέποντας τη δύναμη του κόμματος να αυξάνεται με μεγαλύτερη δύναμη θα ριχτούν στη δουλειά, όταν βλέπουν ότι ο λαός δεν εγκλωβίζεται, δεν επιβραβεύει αυτούς που μέσα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια της υποταγής τον οδήγησαν στην καταστροφή, αλλά επιβραβεύει και εμπιστεύεται αυτούς που με εντιμότητα, με ανιδιοτέλεια, με μεθοδικότητα αγωνίζονται δίπλα του, μαζί του.

Ερ: Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες η τροπολογία για το “μπλόκο” στην κάθοδο του κόμματος του Κασιδιάρη. Δεν αποτελεί λέτε αντιμετώπιση του ενδεχομένου να ξαναβρεθούν ναζί στη βουλή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Απ: Τόσο με την τροπολογία της ΝΔ, αλλά και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν επικίνδυνες γενικεύσεις που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν και που εφόσον πάρουν μορφή νόμου θα υλοποιήσουν την ανιστόρητη και άκρως επικίνδυνη θεωρία των δυο άκρων. Οι κομμουνιστές με την καθημερινή τους πάλη και με τη στάση ζωής τους απομονώνουν την Χρυσή Αυγή και αποκαλύπτουν τον πραγματικό της ρόλο ως σωσίβιο του καπιταλιστικού συστήματος όποτε αυτό την χρειαστεί, και την απογυμνώνουν από τον λαϊκίστικο πολιτικό της λόγο, το υποκριτικό «φιλολαϊκό» της προσωπείο και την πατριδοκαπηλία που χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει και να ξεγελάσει τον λαό. Οι κομμουνιστές -μέσα και έξω από τη Βουλή- αγωνίζονται και αντιπαλεύουν αυτές τις πολιτικές που επωάζουν το αυγό του φιδιού με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τους πλειστηριασμούς, τα υπέρογκα επιτόκια, την ενεργειακή φτώχεια και γενικά τη βαρβαρότητα που έχει εισβάλλει παντού και στοχοποιεί πρώτα απ’ όλα την αξιοπρέπεια, πριμοδοτώντας τον φόβο και την ανασφάλεια. Έτσι κλείνουμε τις πόρτες στον λαϊκισμό και την είσοδο σε κάθε λογής ναζιστικά μορφώματα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο