Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Εκλογές 2023: Ποιοι είναι και τι πρεσβεύει το κόμμα «Σπαρτιάτες»

Ο πρόεδρός τους Βασίλης Στίγκας έχει χαρακτηρίσει «συνταγματικό πραξικόπημα» τον αποκλεισμό ακροδεξιών κομμάτων από την συμμετοχή στις εκλογές

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Με ποσοστό λίγο πιο κάτω από το 5% το κόμμα των Σπαρτιατών κατάφερε όχι απλά να μπει στη νέα οκτακομματική Βουλη των Ελλήνων αλλά να αποτελέσει την 5η πολιτική δύναμη του νέου κοινοβουλίου.

Ενα κόμμα που είναι αλήθεια ότι ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι πριν ένα μήνα και που ο επικεφαλής του Βασίλης Στίγκας, ο οποίος το ίδρυσε ως πολιτικό φορέα το 2017, έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως μια «εθνική φωνή» που μετά από καιρό θα είναι μέσα στο κοινοβούλιο με σκοπό να φέρει σε αυτό ένα νέο ήθος. «Οι Σπαρτιατες πριν γινουν πολιτικο κομμα ηταν ενα δικτυο κοινωνικης δρασης που βοηθουσε τους αδυναμους συμπατριωτες μας στα χρονια των μνημονιων», ανέφερε ο επικεφαλής τους.

NOVA

Ο ίδιος ο προεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας δηλώνει επιχειρηματίας, μηχανικός αεροσκαφών, δημοσιογράφος και πολιτικός. με καταγωγή απο τη Λιβαδειά. Υπήρξε στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης του Αντωνη Σαμαρά, στη συνεχεια του Λαϊκού Ορθόδοξου Συνασπισμού του Γιωργου Καρατζαφέρη, την προηγούμενη δεκαετία του Ριζοσπαστικού Εθνικού Συναγερμού του Βασίλη Καπερνάρου και στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν υποψηφιος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη λαμβάνοντας 752 ψήφους πανελλαδικά, με τους οποίους κατέβηκε και στις εθνικές εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας ωστόσο μολις 35 ψήφους στη Βοιωτία.

Ο Βασίλης Στίγκας υποστηριξε ότι «οι Σπαρτιάτες έρχονται για να ενώσουν, όχι να διχάσουν». Ωστόσο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Ηλία Κασιδιάρη, για τη σημαντική βοήθεια, υποτηρίζοντας ότι ο εγκλειστος στις φυλακές ως καταδικασμένος πρωτοδικα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσης Αυγης «ήταν το καύσιμο που έδωσε στους Σπαρτιατες την ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα». Μάλιστα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών ήδη από την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 18 Ιουλίου είχε αποκαλύψει το φλερτ με τον Κασιδιάρη, υποστηρίζοντας στην διακαναλική του κόμματός του ότι «όλοι γνωριζουμε οτι εγινε ενα μικρο η μεγαλο συνταγματικο πραξικοπημα» αναφερόμενος στον αποκλεισμό κομμάτων από τον Άρειο Πάγο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αξίζει να σημειβθεί ότι οι Σπαρτιατες σημειωσαν τα μεγαλυτερα εκλογικά τους ποσοστα στις περιφερειες της Δυτικής Αττικής, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας ενω τα χαμηλοτερα παρατηρηθηκαν στον Νομο Λασιθιου, την Ροδόπη και τον Βορειο Τομεα Αθηνων. Σε καμία πάντως εκλογική περιφέρεια δεν έπεσαν κάτω από το 3% που ειναι το εκλογικό όριο σε πανελλαδικό ποσοστό για την είσοδος ενός κόμματος στη Βουλή.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στίγκα ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής έχει ως εξής:

Mechanical Solutions

«Σήμερα είναι η 25η Ιουνίου του 2023. Είναι μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη πιστεύω στο μυαλό όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του Ελληνισμού και τις αξίες που σήμερα λείπουν από τη χώρα μας. Οι Σπαρτιάτες έρχονται όχι για να διχάσουν. Έρχονται για να ενώσουν. Το βασικό ρητό των Σπαρτιατών είναι η ισχύς εν τη ενώσει, κάτι το οποίο δυστυχώς λείπει σήμερα από τη χώρα μας. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου. Στο δύσκολο αγώνα που κάναμε περίπου για τρεις εβδομάδες. Να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα εκατοντάδες μέλη μας σε όλη την Ελλάδα που δούλεψαν ακούραστα όλο αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για να φτάσουμε σήμερα εδώ και οι Σπαρτιάτες να μπουν στη Βουλή με ένα πάρα πολύ σχετικά καλό ποσοστό για αρχή τουλάχιστον και θα δούμε στη συνέχεια. Θα ήθελα βεβαίως να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα. Θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του και θα φέρουμε ένα νέο ήθος και ύφος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες πάντοτε και πριν γίνουν ακόμα ένας πολιτικός φορέας. Ήταν ένα δίκτυο κοινωνικής δράσης που βοηθούσε όλους τους αδύναμους συμπατριώτες μας που είχαν πιεστεί τώρα τελευταία στα χρόνια του μνημονίου. Επομένως, το θετικό πρόσημο που κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας είναι να είμαστε δίπλα στον Έλληνα, στον άνθρωπο που υποφέρει, στον άνθρωπο τον αδικημένο που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και προσπαθεί καθημερινά να τα φέρει βόλτα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όσους βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ».

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ο Βασίλης Στίγκας είναι πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1993 από τον Αντώνη Σαμαρά. Το 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Γιώργου Καρατζαφέρη και το 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό του Βασίλη Καπερνάρου.

Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Πρόκειται για ένα ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού».

Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Πολιτικά τοποθετείται στην άκρα δεξιά, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Επίσης, το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων είχε λάβει 752 ψήφους πανελλαδικά. Στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, οι Σπαρτιάτες συνεργάστηκαν ξανά με την Ένωση Κεντρώων. Ο ιδρυτής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ήταν υποψήφιος στη Βοιωτία και συγκέντρωσε μόλις 35 ψήφους.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του:

«Γεννήθηκα στην Λειβαδιά Βοιωτίας το 1964 και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έζησα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Ηλιούπολη. Σπούδασα στην Μηχανικών αεροσκαφών και υπηρέτησα 22 μήνες στην Αεροπορία στρατού ως μηχανικός ελικοπτέρων εδάφους και αέρος.Από το 1986 εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας – τα τελευταία 25 χρόνια στην βιοτεχνία τροφίμων.

Είμαι παντρεμένος, έχω δύο κόρες και έναν γιό.

Επι σειρά ετών ασχολούμαι παράλληλα με την δημοσιογραφία, ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος.

Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια. Το 2017 δημιούργησα τον πολιτικό φορέα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ».

Ευελπιστώ να φανώ χρήσιμος στο άμεσο μέλλον στον Πατριωτικό χώρο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button