Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Εκλογές 2023: Μείωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση στο επίδομα παιδιού και «κάρτα 18άρη» 150 ευρώ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Με φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών, αύξηση επιδόματος τέκνων και «vouchers» σε 200.000 νέους το χρόνο για θέατρα, συναυλίες και ταξίδια, διευρύνεται το οικονομικό και κοινωνικό «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.

Πρόκειται για «σίγουρα μέτρα» καθώς τα κονδύλια έχουν ήδη εξασφαλιστεί για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, ενώ οι εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ και η κάρτα νέων «ισοφαρίζονται» από άλλες δαπάνες για μέτρα στήριξης που λαμβάνει κατά περίπτωση η Πολιτεία (π.χ. στήριξη πυροπλήκτων, κλάδων του Πολιτισμού ή του Τουρισμού κλπ).

NOVA

Με τα νέα δεδομένα πάντως:

1. Ανατροπή στην κτηματαγορά φέρνει το κίνητρο έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ κάθε κατοικίας, εφόσον ασφαλιστεί κατά του κινδύνου φυσικών κατατροφών. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (όπως πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ), αλλά και των σεισμικών φαινομένων. Η φοροαπαλλαγή θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ούτως ή άλλως με πολύ μεγάλα ποσά για να καλύψει σετικές ανάγκες. Μόνο στην τελευταία διετία υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει περί τα 200 εκατομμύρια για Κρατική Αρωγή σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, μόλις 1 στις 6 κατοικίες και 1 στις 5 επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις για φωτιά και πλημμύρα -κυρίως όσες αναγκάζονται να το κάνουν ως συμβατική υποχρέωση για λήψη στεγαστικού δανείου. Το κίνητρο για τους δικαιουχους που θα το αξιοποιήσουν, προϋπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

https://youtu.be/SWtSPSINktk

2. Για γονείς εργαζόμενους στο Δημόσιο: αυξήσεις 40% στα επιδόματα παιδιού, προβλέπει η νέα παρέμβαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στου μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής για γονείς, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ με 1 παιδί (+20 ευρώ το μήνα ή 240 το χρόνο), από 70 ευρώ στα 120 για τα 2 παιδια (+50 ευρώ το μήνα ή 600 το χρόνο) σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα 170 με 3 παιδια (+50 το μήνα ή 600 ευρώ το χρόνο), με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Το μέτρο συμεπεριλαμβάνεται στ γενικότερη αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα επιφέρει συνολική αύξηση 500 εκατ. ευρώ.

Mechanical Solutions

https://youtu.be/W1V7K4RIQ-c

3. Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ωστόσο μέρος από το κόστος αντισταθμίζεται και «επιστρέφει» στο δημόσιο, λόγω περιορισμού της φοροδιαφυγής στον Τουρισμό (με τη χρήση άυλης χρωστικής κάρτας), αλλά και της τόνωση της οικονομικής δραστηριότητος σε κλάδους ή περιοχές που χρήζουν στήριξης (π.χ. θέατρα, τοπικές αγορές κλπ).

https://youtu.be/PH4n2C6Z9w8

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή ενώ γίνονταν οι εξαγγελίες αυτές, αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα και το MyBussinessSupport για καλλιτέχνες, δημιουργούς, επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού ή χειροτέχνες που δικαιούνται, υπό προϋποθέσεις, έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο