Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα. Ας την ξεπουλήσουμε… (του Γιώργου Καλλιντέρη)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Εδώ και ένα μήνα έχει μπει σε διαβούλευση ένα νομοθετικό τερατούργημα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών” όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

NOVA

Το νομοσχέδιο φέρεται να έχει συντάξει ο διάσημος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αν και την πνευματική πατρότητα την διεκδικούν πολλοί. Από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μέχρι τους «στρατηγικούς» (τρομάρα τους) επενδυτές και τους τροϊκανούς δανειστές και προστάτες τους.

Για τον ΣΕΤΕ και τον ρόλο του γνωρίζουμε από το παρελθόν. Ήταν πρωταγωνιστής σε κάθε μνημονιακή προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μείωσης των μισθών και κατάργησης συμβάσεων και δικαιωμάτων. Τώρα ζητάει την ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου που είναι οι παραλίες της χώρας και τον αποκλεισμό των υπολοίπων (κατοίκων και τουριστών). Ζητάει να έχει το ελεύθερο για παρεμβάσεις στον αιγιαλό πέρα από κάθε σχεδιασμό ή ρύθμιση.

Mechanical Solutions

Πέρα όμως από τον γνωστό και «σεσημασμένο» ΣΕΤΕ αποκαλύπτεται από τα πιο επίσημα χείλη ότι η ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών είναι μνημονιακή υποχρέωση την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas, (αντικαταστάτης του Όλι Ρεν) σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο κ. Kallas, λέει με σαφήνεια ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, τονίζοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”». Στη συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Kallas ενημερώνει ότι, «οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών.

Γίνεται φανερό σε κάθε πολίτη ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ξεπουλάει πέρα και από τις συνταγματικές προβλέψεις το φυσικό πλούτο της χώρας στους δανειστές για να διασφαλίσει την υποστήριξή τους και την παραμονή της στην εξουσία. Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τουριστικής Ελλάδας παραχωρείται σε μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα, στερώντας τους πολίτες από ένα δημόσιο αγαθό και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του τουρισμού από τη δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού για τους πελάτες τους. Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του σχεδίου η ανακοίνωση της WWF είναι χαρακτηριστική «σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως ενδεικτικά το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και οι κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2011/92/ΕΕ, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε), ειδικά καθώς αγνοείται η οικολογική σημασία της παρόχθιας και της παράκτιας ζώνης και υιοθετούνται οι πλέον ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη διαχείρισή τους».

Ήδη η μεγάλη παραλία της Ιεράπετρας στο Κουτσουνάρι έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση.

Ιδιαίτερα στον τόπο μας, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ακτών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη δραστηριότητα δεκάδων τουριστικών επιχειρήσεων και πρέπει να προστατέψουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό. Όπως επισημαίνει και η WWF «σε μία εποχή παγκόσμιας κρίσης, οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες, ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές, … οι τουρίστες έρχονται για τη φύση μας” και ότι «η έμφαση θα έπρεπε να δίνεται σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την προστασία του ευαίσθητου και οικολογικά και αισθητικά πολύτιμου παράκτιου περιβάλλοντος, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, ήπιες και οικολογικά βιώσιμες χρήσεις, με παράλληλη διασφάλιση της κοινοχρησίας».

Απέναντι σ’ αυτό το καίριας σημασίας θέμα για το μέλλον του τόπου μας, η στάση των κομμάτων και των δημοτικών συνδυασμών πρέπει να είναι και ένα από τα κύρια κριτήρια για την ψήφο μας την Κυριακή. Η πρόταση για ιδιωτικές παραλίες που δήθεν θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας πρέπει να αποδοκιμαστεί μαζικά και απόλυτα πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία. Όσοι πιστεύουν ότι από τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων θα μπορέσουν να αρπάξουν ένα κομμάτι, είναι βαθειά … νυχτωμένοι. Το παιχνίδι και τα κέρδη είναι για μεγάλους και πολύ μεγάλους παίχτες. Οι υπόλοιποι απλά θα εξαφανιστούν. Ήδη επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα έχουν συνασπιστεί και προωθούν τέτοιες λογικές.

Με την ψήφο μας πρέπει να τους σταματήσουμε.

Γιώργος Καλλιντέρης


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button