Εκλογές 2014

Πώς ψηφίζουμε στις περιφερειακές εκλογές

Οι βασικές αλλαγές που ισχύουν με βάση το νόμο του «Καλλικράτη» στο εκλογικό σύστημα είναι σημαντικές. Να θυμίσουμε πως υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι πλέον οι πολίτες που βρίσκονται στο 18ο έτος της ηλικίας αντί του 21ου, που ίσχυε παλαιότερα στις εκλογές, αν και στην Περιφέρεια Κρήτης δεν φαίνεται να αξιοποιείται ιδιαίτερα η νέα πρόβλεψη, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων έχουν πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ισχύει η ρύθμιση που απαιτεί ποσοστό μεγαλύτερο του 50% για να εκλεγεί Περιφερειάρχης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, όταν υπάρχουν περισσότεροι από δύο συνδυασμοί όπως συμβαίνει στην Κρήτη αλλά και στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών θα γίνουν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 (οι προηγούμενες έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 2010).

Για να κερδίσει τις εκλογές ο πρώτος συνδυασμός θα πρέπει να έχει το 50% και μία ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψήφων.


Έτσι για παράδειγμα, αν τα έγκυρα ψηφοδέλτια σε όλο το νησί είναι 300.000 θα πρέπει ο πρώτος συνδυασμός να διαθέτει 150.001 για να αναδειχθεί νικητής. Διαφορετικά θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, μαζί με τις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών στις περιπτώσεις που θα έχει συμβεί το ίδιο.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών μπαίνουν ο πρώτος και ο δεύτερος σε έγκυρα ψηφοδέλτια. Σε αυτήν εκλέγεται μόνο ο Περιφερειάρχης, αφού οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.

Στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου που στις 18 Μαΐου υπάρχει ισοψηφία στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση, τότε στο δεύτερο γύρο θα πάνε τρεις συνδυασμοί!
Περιφερειάρχης θα εκλεγεί εκείνος που ο συνδυασμός του συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως, αν στην επαναληπτική ψηφοφορία δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης θα αναδειχθεί με κλήρωση που θα γίνει από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου!

Μ. Ατσαλάκης


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button