Εκλογές 2014

Με σταυρό η εκλογή των ευρωβουλευτών – Πως ψηφίζει η Ευρώπη

Με «σταυρό» και όχι με λίστα θα εκλεγούν οι Ελληνες ευρωβουλευτές από τις κάλπες του Μάη, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να προωθήσουν άμεσα νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει «θεαματικά» τον «Χάρτη» της διαδικασίας και της αναμέτρησης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι έντονες και «μυστικές» διαβουλεύσεις για τα αναγκαία βήματα προεργασίας που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «αποκάλυψαν» λαμβάνοντας το Σάββατο την τελική απόφαση αιφνιδίασαν ακόμη και στενούς τους συνεργάτες που πληροφορήθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την «ανατροπή» της διαδικασίας που ίσχυε για την εκλογή της ελληνικής ευρωομάδας από το 1981 μέχρι και το 2009!

Πρώτον, μετά την ψήφιση της ρύθμισης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψήφιους από το ψηφοδέλτιο που θα κρατούν στα χέρια τους, αναδεικνύοντας έτσι (αναλόγως της δύναμης της κάθε παράταξης) τον επικεφαλής και τους ευρωβουλευτές. Δεύτερον, οι υποψήφιοι πια σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι 42, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από τους 21 που εκλέγει η χώρα.


Το δίλημμα που αφορά στη σταυροδοσία εξετάζεται – έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο εισηγήσεις να είναι από μονοσταυρία μέχρι τέσσερις σταυρούς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα για την εκλογή βουλευτών στις μεγάλες περιφέρειες, όπως στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Να σημειωθεί δε ότι για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή (151 ψήφους) – αν και παρά τις πρώτες αντιδράσεις (π.χ. από τον ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμάται ότι δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη σε μια διαδικασία άμεσης εκλογής των ευρωβουλευτών τα εκτός κυβερνητικής συνεργασίας κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι υποψήφιοι των κομμάτων θα περνούν από την «κρησάρα» των πολιτών, χωρίς να έχουν λάβει το «χρίσμα» από τις κομματικές ηγεσίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχει το πρώτο και εν πολλοίς καθοριστικής σημασίας «φίλτρο», αφού οι 42 υποψήφιοι του κάθε ψηφοδελτίου θα είναι (με αλφαβητική σειρά) στην πρόταση-λίστα του κάθε κόμματος ή της «Ελιάς» που το ΠΑΣΟΚ με τους «58» και τις άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς θα έχει επιλέξει. «Σε πολλές χώρες ισχύει. Οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος μετά το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου όπου είχαν φτάσει νωρίτερα οι κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος.

Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται άλλωστε η δημόσια προειδοποιητική βολή ένα 24ωρο πριν του Ευ. Μεϊμαράκη: «Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους Ελληνες πολίτες από όλη την Επικράτεια». «Η κοινωνία θα έχει πια τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην ευρωβουλή», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με συνεργάτες του (και του Ευ. Βενιζέλου) θα καταλήξουν άμεσα στη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Πώς ψηφίζουν τα κράτη-μέλη

Καθένα από τα 28 κράτη-μέλη εφαρμόζει τους δικούς του εκλογικούς νόμους για την ανάδειξη των μελών του νέου ευρωκοινοβουλίου. Οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει το σύστημα του «σταυρού προτίμησης», ενώ οι μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προτιμούν τη «λίστα» που διαμορφώνει το κάθε κόμμα.

Συγκεκριμένα, με σταυρό προτίμησης ψηφίζουν Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μάλτα, Εσθονία, Λουξεμβούργο και Κύπρος.

Με λίστα ψηφίζουν Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Στην Ιρλανδία και τη βόρεια Ιρλανδία εφαρμόζεται το σύστημα της μεταφερόμενης μονοσταυρίας.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button