Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Η κεντρική ομιλία του Αντώνη Ζερβού στον Άγιο Νικόλαο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Βρισκόμαστε μόλις τρεις μόλις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής . Μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα αναδείξει την δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία . Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αφού θα πρέπει την 5ετία αυτή να βρούμε τον δρόμο μας στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μέσα από την γενικευμένη κρίση που διανύουμε . Κρίση οικονομική, κρίση αξιών, κρίση κοινωνική τελικά. Κρίση, που διαμορφώνει νέους κανόνες και απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης, δράσης και φυσικά διοίκησης.

Με την ψήφο σας πρέπει να δώσετε απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα :

NOVA

–               Θέλετε μια δημοτική αρχή που θα διαχειρίζεται την μιζέρια μας, ή μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται, θα τολμά, θα συγκρούεται, θα διεκδικεί με όραμα και προοπτική ;

–               Θέλετε μια δημοτική αρχή που θα κρύβεται πίσω από το στενό νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ή μια αρχή που θα είναι παρούσα σε όλα τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που αφορούν τους δημότες της ;

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

–               Θέλετε μια δήθεν προοδευτική δημοτική αρχή με απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος ή μια δημοτική αρχή που θέλει και μπορεί να γυρίσει σελίδα, αξιοποιώντας την εμπειρία και την γνώση μαζί με την φρεσκάδα και την νέα ματιά ;

–               Θέλετε μια δημοτική αρχή που μέσα από τις διαφορετικές απόψεις και αφετηρίες των στελεχών της αναζητά τη σύνθεση ή μια δημοτική αρχή που θα ακολουθεί την πεπατημένη ;

Mechanical Solutions

–               Θέλετε μια δημοτική αρχή που να σύρεται πίσω από τετελεσμένα που οδηγούν στην απαξίωση του δήμου ή μια δημοτική αρχή που προλαμβάνει;

–               Θέλετε μια δημοτική αρχή που οι αποφάσεις της λαμβάνονται εν κρυπτώ από μια στενή παρέα, ή μια δημοτική αρχή που θέλει και μπορεί να δώσει την δυνατότητα στην κοινωνία να συμμετάσχει στην διοίκηση του δήμου ;

Επειδή όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πόλη τους ο συνδυασμός μας επέλεξε αυτόν ακριβώς τον τίτλο για να τονίσει ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και ο δήμος πρέπει να μεριμνά για όλες του τις περιοχές, πολυπληθείς ή όχι, παρέχοντας, κατά το δυνατόν, υπηρεσίες ίσης αποτελεσματικότητας.

Θα τολμήσουμε λοιπόν την ανατροπή .

Για να δώσουμε την αξία που πρέπει στα χωριά και τους οικισμούς μας .

Για να καταλάβουν όλοι, ότι,  πράγματι είμαστε όλοι μαζί. Ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που τους σκέφτεται και προσπαθεί να τους υπηρετήσει όλους, και όχι μόνο τους κατοίκους των αστικών κέντρων.

Η παρουσία του συνδυασμού μας δημιούργησε νέα δεδομένα στα δημοτικά μας πράγματα . Στηρίχθηκε στην συνύπαρξη και τη συνεργασία ατόμων, ως αυθύπαρκτων προσωπικοτήτων, με διαφορετικές πολιτικές αναφορές, αλλά κοινό όραμα. Είπαμε να γυρίσουμε σελίδα και να δοκιμάσουμε να διαμορφώσουμε λογικές συνεργασίας που λείπουν από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Να τολμήσουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης.

Την διαφορετική μας πρόταση, το γύρισμα της σελίδας που λέμε, προσπαθούμε να το αποδείξουμε με τον τρόπο λειτουργίας μας και προεκλογικά.

Περιορίσαμε τα έντυπα που θα κυκλοφορούσαμε, αφού σήμερα υπάρχουν και άλλα μέσα για την ενημέρωσή σας, και τα χρήματα που έμειναν διατέθηκαν για τους αναξιοπαθούντες.

Σήμερα, για να μην ταλαιπωρήσουμε την πόλη, και αφού έχουν ήδη προηγηθεί δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης, την τελευταία συνάντησή μας την κάνουμε εδώ, στο ΡΕΞ. Τα πλαστικά σημαιάκια και οι καισαρικές τελετές δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Κάποιοι θα κάνουν λόγο για ατολμία ή φόβο. Ας το κάνουν. Εμείς, επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την ηρεμία της κοινωνίας αποφεύγοντας τα πανηγύρια. Θέλουμε οι επισκέπτες μας και οι εργαζόμενοι να ταλαιπωρηθούν όσο γίνεται λιγότερο. Να κάνουμε ένα βήμα προς μια διαφορετική πολιτική πρακτική.

Φίλες και φίλοι ,

Όλη την προεκλογική περίοδο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να επικεντρωθούμε στην αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας .

Δυστυχώς η απάντηση από τους συνυποψηφίους ήταν η σκαιότατη επίθεση με τόνους λάσπης, και εμετικής φημολογίας. Κυρίως σε βάρος μου. Αλλά όχι μόνο. Και δεν περιορίστηκαν στην διάδοση φημών. Αυτή τη φορά τα δημοσίευσαν κιόλας. Και παρ’ όλες τις παραινέσεις σε κοινούς φίλους, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, η κατάπτυστη αυτή πρακτική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Προσπάθησαν να μας σύρουν σε πολιτικές πρακτικές παρωχημένες και απαξιωμένες. Με προσωπικές επιθέσεις που αφορούν τα επαγγελματικά του καθ’ ενός μας. Όλα βορά στην άγρα της ψήφου. Έχουν μείνει σ’ αυτές τις παλαιοκομματικές λογικές. Προφανώς γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να συσπειρώσουν κάποιους ψηφοφόρους. Γιατί δεν έχουν κάποια αξιόπιστη πολιτική πρόταση. Η επιλογή μας στην αήθη αυτή επίθεση ήταν συνειδητή. Καμία απάντηση. Όχι γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις. Αλλά γιατί αυτοί οι φτηνοί λαϊκισμοί δεν αφορούν τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους. Απαντήσεις γι’ αυτή την απίθανη παρελθοντολογία έχουν δοθεί πολλάκις στο παρελθόν. Και έχουν αξιολογηθεί από την κοινωνία. Αλλά εκείνοι συνεχίζουν να τα μυρικάζουν.

Η καθημερινότητα είναι πλέον τόσο πιεστική, και άγρια, που δεν επιτρέπει στους πολίτες να ασχολούνται με τέτοιες μικρότητες. Περιμένουν προτάσεις για το πώς θα τους στηρίξουμε, πως θα διαχειριστούμε την εντολή τους με τον ποιο αποδοτικό τρόπο, πως θα κάνουμε τα μετρημένα οικονομικά του δήμου να έχουν  την καλύτερη απόδοση για τον πολίτη. Η ανυπαρξία όμως πολιτικής πρότασης οδηγεί σε τέτοιου είδους πρακτικές. Κρίμα. Γιατί διχάζουμε τον κόσμο. Και στις μικρές τοπικές κοινωνίες τα τραύματα αυτά επουλώνονται πιο δύσκολα. Το ιδιαίτερα λυπηρό αυτή την φορά, είναι ότι στην αναίσχυντη αυτή φημολογία  ενεπλάκει και ο επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Από κει η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Γιατί δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση, λόγω διαφοράς ιδεολογίας, αλλά για συμμετοχή σε πόλεμο λάσπης.

Μετά την τηλεοπτική συνάντησή όλων μας στο TELE ΚΡΗΤΗ , και την αντίδρασή μου, περίμενα ότι αυτό το άσχημο αστείο θα σταματούσε. Και δεν είχα σκοπό να εμπλακώ. Δυστυχώς η Δημοτική Συνεργασία επανήλθε την Τρίτη με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο ‘’η σιωπή των αμνών’’, επιμένοντας στα ίδια ανυπόστατα ψέματα. Αντί να παρουσιάζει τα τρανταχτά της στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών της μου ζητούν ξανα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα απ’ αυτό το βήμα και δεσμεύομαι απέναντί σας ότι αν δεν παρουσιάσουν τα στοιχεία που έχουν περί δήθεν ποσοστού μου 5% σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής ή δεν ζητήσουν δημόσια συγνώμη πριν τελειώσουν οι εκλογές, αμέσως μετά τις εκλογές θα καταθέσω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση . Και η χρηματική αποζημίωση που θα προκύψει, γιατί θα προκύψει, θα διατεθεί ισόποσα στους συλλόγους ΑΜΕΑ του Δήμου. Την προηγούμενη φορά φάνηκα μεγαλόψυχος και δημοσιοποίησα τα περιουσιακά μου στοιχεία μήπως και σταματήσει το παραμύθι. Δυστυχώς η μεγαλοψυχία μου παρεξηγήθηκε και εκλήφθηκε ως αδυναμία . Αυτή τη φορά λοιπόν θα κινηθώ δικαστικά εναντίον όλων όσων συμμετέχουν σ’ αυτό το χοντροκομμένο αστείο.

Και αυτό θα το κάνω, όχι γιατί θεωρώ όνειδος το να είμαι ξενοδόχος ή επιτυχημένος μηχανικός, αλλά γιατί δεν είναι αλήθεια. Και κυρίως γιατί αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την αποχώρησή μου από τα δημοτικά πράγματα πριν 8 χρόνια, προέκυψαν πόροι που δεν δικαιολογούνται από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, άρα … μαύρο χρήμα και τα σχετικά.

Την ηθική μου υπόσταση δεν την διαπραγματεύομαι. Και δεν επιτρέπω σε κανένα να την τσαλαπατά. Εξ άλλου αυτή είναι η μόνη προίκα μου ως πολιτικού ανδρός. Ούτε το μεγάλο σόι έχω, ούτε υπάρχει πολιτικό τζάκι πίσω μου, ούτε δημιούργησα αυλή και αυλοκόλακες στην τοπική πολιτική μου διαδρομή.

Ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς τους συνεργάτες μου, γυναίκες και άντρες, και ειδικά τους νέους, που πίστεψαν ότι όλοι μαζί μπορούμε, και έκλεισαν τα αυτιά τους στην παρελθοντολογία και τα ασύστολα ψέματα. Και ανασκουμπώθηκαν, καταθέτοντας την φρεσκάδα και τις γνώσεις τους και έτσι μαζί με την εμπειρία μας διαμορφώθηκε η τελική μας πρόταση όπως έχει παρουσιαστεί.

Όλα τα παραπάνω λυπηρά όμως, δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από το να επανέλθουμε στο κύριο στόχο μας. Να σας δώσουμε με κάθε δυνατή ενάργεια την πρότασή μας για τον Δήμο μας. Και να σας πείσουμε. Όχι με άναρθρες κραυγές αλλά με επιχειρήματα. Καταδείχνωντας ταυτόχρονα την ασυνέπεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Φίλες και Φίλοι ,

Στην παρουσία του συνδυασμού τον Μάρτιο σας δώσαμε το στίγμα μας . Σας είπαμε με σαφήνεια ότι όλοι μας έχουμε πολιτικές αναφορές και σαφή άποψη . Γιατί δεν μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Η ανυπαρξία άποψης και θέσης, και το αναμάσημα στερεότυπων, είναι που δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική. Γιατί στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να προκύψει σύνθεση. Δεν υπάρχουν πρωτογενή υλικά.

Δεν χρησιμοποιήσαμε τον όρο ανεξάρτητος συνδυασμός, όχι γιατί έχουμε κάποια εξάρτηση από τις γνωστές, δηλ. στοιχημένοι πίσω από κόμματα, φανερά ή όχι, αλλά γιατί ο όρος αυτός – πολιτικά – έχει καταστραφεί. Είμαστε αυθύπαρκτες πολιτικές προσωπικότητες, ενεργά πολιτικά όντα που θέλουν να βρουν κοινό βηματισμό για το καλό της πόλης μας. Να συγκρουστούμε, αλλά και να υποχωρήσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σαφή πολιτικό ρόλο. Και παιδευτικό και διοικητικό – υποστηρικτικό αλλά και αναπτυξιακό.

Κύριο μέλημα της η καθημερινότητα του πολίτη.

Ακούγεται μικρό και απλό αυτό το ζήτημα. Αλλά δεν είναι έτσι. Η εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες, η καθαριότητα, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η ποιότητα του περιβάλλοντος, η συντήρηση των νεκροταφείων, η άρδευση των ξηρικών μας τόπων, η ποιότητα των παραλιών μας, η κοινωνική πολιτική για την στήριξη των ευπαθών ομάδων, η αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος σε όλες του τις εκφάνσεις, είναι ζητήματα σοβαρά και μεγάλα και πρέπει να δώσουμε άμεσες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Πρέπει να είμαστε κοντά στον πολίτη από τον Άγιο Αντώνιο μέχρι τσι Ποτάμους, τον Κρούστα και την Πρίνα. Και φυσικά στην Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο. Ίδια ματιά για όλους. Προσπάθεια για υπηρεσίες ίσης ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Ταυτόχρονα με αυτό το σοβαρό έργο, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ασχοληθεί και με το μέλλον του τόπου της. Να μελετήσει, να σχεδιάσει, να ωριμάσει, να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, να υλοποιήσει έργα, παρεμβάσεις και δράσεις που θα μας επιτρέψουν να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο.

Για να γίνει πράξη αυτό χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός όπου έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όλες οι ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε περιοχής, έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις για όλους, με προτεραιότητα την διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης και ανάπτυξης της όλου του Δήμου. Που σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής και στήριξης του οικονομικού πνεύμονα της περιοχής, δηλ. του τουρισμού.

Η λογική όλου αυτού του σχεδιασμού, το πλαίσιο δράσης και οι προτεραιότητες αναλύθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες, με την ευκαιρία της παρουσίασης του ψηφοδελτίου μας, με τις καταχωρήσεις στην τοπική εφημερίδα, με την ανάρτηση στο site του συνδυασμού αλλά υπάρχουν και συνοπτικά στο πολύπτυχο που περιέχει και τους συμμετέχοντες στον συνδυασμό που έχει διανεμηθεί.

Είναι ένας σχεδιασμός που έχει προσαρμοστεί στην σημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα αλλά με φιλοδοξίες για το μέλλον του τόπου μας.

Τα οικονομικά των ΟΤΑ έχουν συρρικνωθεί, και αυτά, σημαντικά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εκπλήρωση του έργου τους. Όπως έχει συμβεί στον κάθε Έλληνα αλλά και σε καθοριστικούς τομείς όπως η υγεία η κοινωνική πολιτική και η παιδεία. Όμως δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα χέρια και να μην διεκδικήσουμε αλλά και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα. Χωρίς σπατάλες και κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με μέτρο και ισότιμη κατανομή. Όχι μοιράζοντας μηχανιστικά τις πιστώσεις αλλά με πρόγραμμα ώστε σε βάθος 5ετίας σε όλα τα χωρία να έχει γίνει κάτι αξιοπρεπές και ουσιαστικό.

Με τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες δεν πρέπει κανείς να πετά στα σύννεφα ή να υπόσχεται έργα και δράσεις μη υλοποιήσιμες.

Έτσι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε είναι τα παρακάτω :

–               Πολύ δουλειά

–               Γρήγορος, σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός

–               Αναζήτηση πιστώσεων από κάθε πηγή

–               Επαφή με τους πολίτες

–               Εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση έργων και δράσεων με τον συντονισμό, την στήριξη και την εποπτεία του Δήμου.

–               Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των περιοχών

–               Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Δήμου με πλήρη διαφάνεια

–               Την οργάνωση και τον συντονισμού του εθελοντισμού σε όλες του τους τομείς

–               Την ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της πρωτεύουσας του νομού

–               Την προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος

–               Την στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού

–               Την καλύτερη και αποδοτικότερη αναδιοργάνωση των δημοτ. Υπηρεσιών

–               Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη

–               Την διεκδίκηση των οφειλόμενων πόρων από το κράτος μέσα από τα όργανα των ΟΤΑ

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, με το πρόσχημα των δυσκολιών λόγω πρώτης εφαρμογής του ‘’Καλικράτη’’ κατάφερε να οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τους θεσμούς των ΟΤΑ που κλήθηκε να υπηρετήσει. ‘’Κόντυνε’’ τα πράγματα για να μπορεί να τα διαχειριστεί.

Το δημοτικό συμβούλιο έπαψε να είναι πολιτικό όργανο διαμόρφωσης της πολιτικής του Δήμου και μετεξελίχθηκε σε όργανο επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων από την στενή ομάδα περί τον Δήμαρχο. Επιτροπές επί επιτροπών για να στέλνουμε τα θέματα στις καλένδες. Εξ ού και κ. Επιτροπάκης.

Τα τοπικά συμβούλια έπαψαν να λειτουργούν. Οι τοπικές κοινωνίες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Και όπου λειτουργούσαν και έκαναν προτάσεις, λόγω της αδιαφορίας του στενού πυρήνα περί τον Δήμαρχο, εξωθούσαν τα μέλη τους με τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν, σε παραιτήσεις, όπως στην Νεάπολη, για να μην τους έχουν στα πόδια τους. Είναι γνωστή η ρύση του απερχόμενου Δημάρχου : ‘’δεν ασχολούμαι με 5 ανθρώπους ‘’ δικαιολογώντας την απουσία του στα μικρά χωριά.

Και σήμερα επαίρεται ότι είναι ο μόνος συνδυασμός που έχει υποψηφίους σε όλες τις κοινότητες. Και πριν είχε. Αλλά τους απαξίωσε. Επειδή αναδείξαμε το θέμα, ξαφνικά, θυμήθηκε την ύπαρξη τους.

Ο απερχόμενος δήμαρχος μιλά για ανανέωση του ψηφοδελτίου του κατά 67%. Δεν μας λέει όμως ότι στην ανανέωση αυτή υποχρεώθηκε λόγω αποχώρησης στελεχών του, και μάλιστα πρώτης γραμμής όπως λέγεται, και που σήμερα ή ιδιωτεύουν ή συμμετέχουν σε άλλους συνδυασμούς.  Άρα δεν ήθελαν να συνεχίσουν μαζί του.

Σε όλες του τις εμφανίσεις μιλά για οικονομικό θαύμα. Επικαλείται θρησκευτικούς όρους ο πρόσφατα, και εξ ανάγκης, θρησκευόμενος. Και δεν τα ξέρει καλά τα γράμματα. Θαύματα, και μάλιστα οικονομικά δεν υπάρχουν. Ειδικά σήμερα.

Ταμειακή ρευστότητα στον Δήμο, σίγουρα υπάρχει. Όταν όμως δεν κάνεις έργα και δράσεις, πώς να διατεθούν οι λίγες πιστώσεις; Σου μένουν στο ταμείο. Και ο μεν Δήμος ευημερεί οι δε δημότες δυστυχούν.

Ούτε καν την ΔΕΥΑΑΝ δεν πληρώνει ο Δήμος, αφού έχει λεφτά, για το κόστος νερού που χρησιμοποιούν τα διάφορα νομικά του πρόσωπα. Μιλάμε για ποσό της τάξης του 1.000.000 €. Κόβεται όμως το νερό σε μικροοφειλέτες. Και αυτό δεν το κάνουν οι υπάλληλοι από μόνοι τους. Από κάπου παίρνουν εντολές. Έτσι έχει πλεόνασμα ο Δήμος αλλά έλλειμμα η ΔΕΥΑΑΝ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει στα επενδυτικά της σχέδια.

Για πρώτη φορά από το 1982 που είμαι παρών στα δημοτικά πράγματα, μια δημοτική αρχή, παραμονές της αποχώρησης της, προχωρά σε έργα που δεσμεύουν την επόμενη δημοτική αρχή. Εθιμικό δίκαιο ο σεβασμός στην επόμενη δημοτική αρχή που έγινε πράξη ακόμα και την εποχή των μπλέ, πράσινων και κόκκινων καφενείων . Αλλά και αυτό ακόμα καταστρατηγήθηκε τώρα. Τόση δημοκρατία.

Κράτησε και δημοπράτησε μια σειρά έργα μικρής ωφέλειας, αλλά μεγάλης προεκλογικής σκοπιμότητας, παραμονές εκλογών, για να εκβιάσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να ξανασυμμετάσχουν μαζί του στις παρούσες εκλογές. Ποιος αλήθεια καθόρισε ποια έργα έπρεπε να γίνουν στα χωρία; Ήταν χρησιμότερα τα έργα αναπλάσεων στα μικρά χωριά ή η βελτίωση των αγροτικών δρόμων, ο φωτισμός των οικισμών με τους λίγους κατοίκους και η παραπάνω κοινωνική στήριξη;

Δεν σεβάστηκε ούτε τους χειμαζόμενους επιχειρηματίες της πόλης και ξεκίνησε έργα, αμφιβόλου σημασίας, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Με το που εμφανίστηκε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο αρχίσαμε τα έργα. Δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν τα έργα αυτά τον Οκτώβρη. ΣΑΤΑ και ίδιοι πόροι είναι. Τα διαθέτουμε όποτε θέλουμε. Τόσος προγραμματισμός.

Κρατά σε ομηρεία την κοινωνία της ιστορικής πρωτεύουσας του Δήμου, την Νεάπολη, με το πρόσχημα του ελλείμματος και μόνο αφού υποχρεώθηκε από την πίεσή μας παραδέχθηκε ότι υπήρχε και ένα σεβαστό ταμειακό υπόλοιπο που παρέλαβε ( 1.700.000 περίπου ), το οποίο ήταν αρκετό για πληρωμές παλαιών υποχρεώσεων και μικροέργων της Νεάπολης και το οποίο δεν έχει ακόμα απορροφηθεί πλήρως. Δεν είπε ποτέ ότι το έλλειμμα που υπάρχει δεν επιβάρυνε τον Δήμο αφού με το υφιστάμενο ταμειακό υπόλοιπο καλύφθηκαν οι παρεμβάσεις στη Νεάπολης. Ένα θέμα δύσκολο που έπρεπε να κρατηθεί χαμηλά, αφού έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, αλλά στον βωμό των στυγνών προεκλογικών αναγκών τους το ανέδειξαν σε μείζον θέμα, πρώτο στον απολογισμό του. Διαχειρίστηκε ισχυρίζεται, το έλλειμμα. Δηλαδή τι έκανε ακριβώς; Αλήθεια, γιατί έκανε 40 μέρες να παραλάβει ταμείο; Αυτό το ζήτημα δεν έχει αναδειχθεί. Τι έχει να πει γι’ αυτό ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των οικονομικών; Η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τι έκανε για να το αναδείξει;

Για το έλλειμμα της πρώην ΔΕΤΑΔΑΝ και νυν ΔΑΕΑΝ όμως κουβέντα. Το ίδιο επιτελικό πρόσωπο ήταν παρών και στην υπόθεση αυτή. Με άλλο ρόλο.

Καπηλεύεται το έργο της αποχέτευσης της Νεάπολης ενώ γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το έργο το παρέλαβε ώριμο από την προηγούμενη δημοτ. Αρχή της Νεάπολης, με εξασφαλισμένη πίστωση. Απλά λόγω της καλής λειτουργίας και της εμπειρίας της ΔΕΥΑΑν επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Δεν μηδενίζουμε. Αλλά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός και η αδιαφορία του στενού του πυρήνα άφησε την δημοτική ενότητα Βραχασίου χωρίς ούτε ένα έργο και διατήρησε το δύσκολο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ είχε τοπικό συμβούλιο με την πλειοψηφία δικιά του. Μια περιοχή με δυνατότητες, πόρους (περίπου 200.000 € το χρόνο από  τέλη παρεπιδημούντων) αλλά και ιδιαιτερότητες λόγω των γεγονότων των τελευταίων ετών, που έπρεπε να τις σεβαστεί και να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με την αντιμετώπισή τους. Να γεφυρώσει διαφορές, να ηρεμήσει τα πνεύματα και να πείσει τους κατοίκους Βραχασίου, Σισίου, Μιλάτου ότι αποτελούν ισότιμα μέλη του Δήμου. Ούτε καν την ολοκλήρωση της επανασύστασης του κοινοτικού διαμερίσματος Μιλάτου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Που δεν ήθελε και λεφτά. Γιατί δεν ασχολήθηκε. Ή μάλλον ασχολήθηκε εξ αποστάσεως και εξ ανάγκης. Και όχι γιατί ήθελε να το κάνει.

Η ίδια εικόνα όμως υπάρχει παντού, και στον καποδιστριακό Δήμο Αγ. Νικολάου.

Απουσία, εγκατάλειψη, άρνηση ανάληψης ευθυνών.

Και στα πολιτιστικά η ίδια εικόνα.

Κατάφερε να ακυρώσει την Φιλαρμονική του Αγ. Νικολάου που λειτουργούσε, πάντα με δυσκολίες, αλλά λειτουργούσε εδώ και χρόνια. ‘’Μνημείο’’ της πόλης και αυτή. Και αν δεν υπήρχε το μεράκι του συλλόγου των φίλων της Φιλαρμονικής δεν θα υπήρχε φως για αύριο. Τώρα υπάρχει. Και δεσμευόμαστε.

Δεν κατάφερε να κρατήσει εν λειτουργεία το μουσείο ΙΡΙΣ για την προβολή της χλωρίδας και των φυτικών βαφών.

Δεν κατάφερε να λειτουργήσει δημοτική πινακοθήκη, ενώ και έργα υπάρχουν και χώρος κατάλληλος.

Δεν βρέθηκαν χρήματα για την εκτύπωση του βιβλίου της πόλης που τυπώθηκε με χορηγίες.

Σύρεται στην υπόθεση ένταξης της Σπιναλόγκα στα μνημεία της UNΕSCO γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Βλέπετε, το σκοινί μας διπλό δε φτάνει και μονό περισσεύει.

Μόνο έργα βιτρίνας. Αποσπασματικά. Βεβιασμένη υλοποίηση, χωρίς προστιθέμενη αξία για την πόλη.

Περιφερειακός δρόμος που δεν λειτουργεί, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις με προχειρότητα και ελλιπή σχεδιασμό, κατασπατάληση πόρων για στρώσιμο και ξαναξήλωμα δρόμων στο σχέδιο πόλης για να ξαναφτιαχτούν.

Όλη αυτή την περίοδο κατηγορεί τις μνημονιακές πολιτικές για τους Δήμους και την ίδια στιγμή διατυμπανίζει ότι την περίοδο αυτή έλαβε 65 εκατ. από την περιφέρεια για έργα. Τι από τα δύο συμβαίνει ; Μήπως προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά, μια και το αντιμνημονιακό πουλάει;

Αν πράγματι το ποσό αυτό είναι αληθινό, που είναι το μεγάλο έργο που έγινε για να αλλάξει την εικόνα και την λογική λειτουργίας της πόλης;

Στην ερώτηση που του έγινε, από τηλεοράσεως, δεν απάντησε αν το ποσό αυτό αφορά και τις δύο θητείες του. Ούτε ανέλυσε πως προκύπτει. Περιλαμβάνει και τα 10.000.000€ της αποχέτευσης της Νεάπολης που προϋπήρχε ως πίστωση; Περιλαμβάνει και τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης; Από τα οικονομικά στοιχεία που έχω στα χέρια μου, του έτους 2013 δεν προκύπτει αναλογικά κάτι τέτοιο. Ένα τέτοιο ποσό δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί σε μια δημοτ. περίοδο και μάλιστα κουτσουρεμένη.

Ένα νούμερο θολό όπως και η συνολική πολιτική τους.

Εδώ δεν κατάφερε να έχει συνταχθεί, μετά από 2 θητείες, μελέτη για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης ή τουλάχιστον να έχει προχωρήσει η σύμβαση ανάθεσης. Βλέπετε όμως και εδώ το κονκλάβιο του Δημάρχου ήθελε να επιβάλει με αδιαφανείς διαδικασίες την υλοποίηση του έργου και εξυπηρέτηση ημετέρων. Συμβάσεις με Ιδρύματα όπου οι συνεργάτες που προκύπτουν για την υλοποίηση του έργου είναι της επιλογής τους και όχι μέσα από δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος και διαφανή επιλογή. Γιατί δεν προκηρύχτηκε δημόσιος αρχιτεκτονικός ιδεών; Αλλά εκεί δεν ήταν σίγουρο ότι θα συμμετείχαν μόνο ημέτεροι. Και το άφησαν. Και σήμερα κατηγορούν το ΤΕΕ/ΤΑΚ για συντεχνιακές λογικές ενώ ξέρουν ότι τέτοια σύμβαση δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που το προσπάθησαν.

Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει με το κλειστό κολυμβητήριο στην Αμμούδα . Ο Δήμος χρηματοδοτεί προγραμματική σύμβαση 250.000 € στον πρώην ΟΑΝΑΚ, για ένα έργο που δεν πρόκειται να γίνει, άρα πετάμε λεφτά . Στην προγραμματική αυτή σύμβαση συνεργάτης-μελετητής των αρχιτεκτονικών έχει επιλεγεί πολιτικός μηχανικός, έμμισθος συνεργάτης του Δημάρχου. Δεν υπήρχε ένας άλλος συντοπίτης αρχιτέκτων για να συμμετάσχει; Ξέρω. Θα βγουν να πούν για μελετητικά πτυχία και όλα αυτά τα νομικίστικα που εμφανίζουν για να βαφτίσουν το κρέας ψάρι .

Και τολμάνε και μιλάνε για ηθική και εντιμότητα. Αυτή είναι η προοδευτικότητα ενός πρώην ή νυν – γιατί εγώ έχω μπερδευτεί με τις άπειρες μεταμορφώσεις του – αριστερού ;

Αλλά και στην Ελούντα που παραδόθηκε έτοιμη μελέτη με τις απαραίτητες εγκρίσεις, το 2002, για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από Μέγαρο προς Αλυκές, η ολιγωρία η ατολμία και η αδιαφορία για την περιοχή οδήγησε σε αλλαγή νομοθεσίας και απαξίωση της μελέτης την οποία ακόμα ανασυντάσσουν.

Πλήρωσαν μελέτη για την αναμόρφωση της πλατείας της Ελούντας πριν δώσουν λύση στα κυκλοφοριακά ζητήματα. Άρα και πάλι κενό γράμμα. Πεταμένα λεφτά. Ενώ η περιοχή έχει τόσες ανάγκες. Και το σημαντικότερο, ο πρόεδρος της Ελούντας, αγνοώντας αυτή την μελέτη που ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι της υπογραφής από την παραλαβή της, καταθέτει άλλη πρόταση για τον τρόπο διάθεσης του χώρου της πλατείας προς εξυπηρέτηση ημετέρων. Τόσο σοβαρός προγραμματισμός.

Έτσι εννοούν την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την εντιμότητα.

Ακούστε και άλλη διαφάνεια και εντιμότητα. Βρουχιώτης, υπογράφει την δήλωση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο με τον απερχόμενο δήμαρχο, στο τοπικό συμβούλιο του Βρουχά, και προσλαμβάνεται αμέσως υδρονομέας στο χωριό του!!!  Τόσο απλά.

Για πρώτη φορά έχουμε εμπλοκή υψηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα του Δήμου, με την κάλυψη της δημοτικής αρχής, στα εκλογικά πράγματα, τόσο απροκάλυπτα. Προσωπικές προτιμήσεις μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης. Ο δημόσιος υπάλληλος όμως δεν έχει δικαίωμα να τις εκφράζει με τρόπο που προκαλεί και αντίκειται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Παρατάσεις συμβάσεων, υποσχέσεις προσλήψεων και μικροεξυπηρετήσεων, γύρω γύρω. Έτσι έπεισαν για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ή για τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων.

Το λυπηρό είναι ότι ο πολίτης ακόμα πείθεται με τέτοιους τρόπους. Ενώ έχουμε περάσει τόσα τα τελευταία χρόνια. Κρίμα.

Κατηγορούν το μνημόνιο γιατί δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις παλιές λογικές. Γιατί δεν θέλουμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Δεν μας βολεύει.

Μιλάμε για πολύ προοδευτική, αριστερή δημοτική αρχή.

Δυστυχώς η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει απαξιωθεί με τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να περιγράφει δήθεν καταστάσεις.

Για την  απερχόμενη δημοτική αρχή το ζήτημα ήταν να κάτσει στην καρέκλα. Εκεί τελειώσαμε. Σιγά μην ασχοληθούμε με τα σοβαρά ζητήματα της περιοχής. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Περιοριζόμαστε λοιπόν σε έγγραφες μεγαλόστομες διαμαρτυρίες, δήθεν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επιτροπές αγώνα στα μέτρα μας και τελειώσαμε. Αν προκύψει κάτι το χρεωνόμαστε εμείς θετικά. Αν αποτύχουμε φταίνε οι άλλοι, δηλ. η κυβέρνηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν στους ΟΤΑ με τις βιαστικές ρυθμίσεις εν ονόματι του μνημονίου. Και μάλιστα τεράστιες. Αλλά όταν και συ δεν κινείσαι σωστά, δεν προτείνεις λύσεις, δεν προλαβαίνεις, τους δίνεις το δικαίωμα να σε αντιμετωπίζουν όπως μας αντιμετωπίζουν.

Έπρεπε να τους δώσουμε λαβή για το κτίριο της ΑΣΤΕΑΝ με την μη λειτουργία του ασανσέρ και την συμμόρφωση προς τις προϋποθέσεις πυροπροστασίας κτιρίων;

Γιατί να μην είμαστε και μεις στην Αθήνα, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του; Γιατί δεν πιέσαμε για την ακύρωση της απόφασης που εκκρεμεί και που μπορεί να ζητηθεί η υλοποίησή της ανά πάσα στιγμή;

Και άλλα, και άλλα, και άλλα .

Διεκδίκηση από τον καναπέ. Δυστυχώς.

Φίλες και φίλοι,

Και η μειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου, η Δημοτική συνεργασία, όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση στον Δήμο . Ήταν ωσεί παρούσα. Ποια θέματα ανέδειξε; Πότε έκανε μια ανοικτή εκδήλωση να καταγγείλει την μη λειτουργία του Δήμου; Τώρα θυμήθηκε την μη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων; Γιατί, στα τοπικά συμβούλια που είχε εκλέξει στελέχη της, δεν ζήτησε τις παραιτήσεις τους ώστε να φανεί το πρόβλημα;

Τι έκανε για να στηρίξει την κοινωνία της Νεάπολης;

Πόσο πίεσε για τα ζητήματα Βραχασίου – Σισίου – Μιλάτου; Ή περιορίστηκε απλώς και μόνο στις συγκεντρώσεις συσπείρωσης των στελεχών του συνδυασμού;

Και σήμερα είναι οι σημαιοφόροι στην λασπολογία σε βάρος μου. Λυπάμαι που τους συμπεριλαμβάνω όλους. Γιατί με τους περισσότερους με συνδέει φιλία και κοινοί αγώνες. Και υπάρχουν αρκετοί με προσωπικότητα. Αλλά δεν είδα κανένα να διαχωρίζει την θέση του, από αυτές τις πρακτικές, παρ’ όλο που επικοινώνησα με αρκετούς. Άρα έχουν όλοι ευθύνη.

Παρ’ όλη την πρόκληση εγώ δεν θα αναφερθώ στην πολιτική πορεία του επικεφαλής τους. Τα νέα στελέχη δεν έχουν καμιά ευθύνη. Οι παλιοί ξέρουν. Άρα δεν θα προσθέσω κάτι νέο .

Ο στόχος τους δεν είναι ο απερχόμενος δήμαρχος αλλά εμείς. Παρ’ όλο που του καταλογίζουν ανεπάρκεια, τα βέλη τους έχουν στόχο εμάς . Έτσι το βλέπουν. Δικαίωμά τους. Και δικαίωμά σας και σεις να ψηφίσετε ανάλογα.

Η κατάθεση σοβαρών θέσεων και η απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος δεν τους ενδιαφέρει. Ίσως δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς.

Επαναλαμβάνω όμως ότι, αυτή τη φορά μας ενόχλησε πολύ, και η εμπλοκή του συνδυασμού του ΚΚΕ σ’ αυτή τη λασπολογία. Ποια συμφέροντα εργαζομένων καλύπτονται πίσω από τέτοιες πρακτικές; Γιατί υποτίθεται ότι αυτός είναι ο κύριος και μοναδικός στόχος τους. Η αλλαγή στάσης μας προβλημάτισε. Και περιμένουμε να δούμε την συνέχεια. Επειδή μιλάνε για ήθος.

Φίλες και Φίλοι,

Η παράθεση όλων αυτών των παραλήψεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής, της έλλειψης οράματος και συνολικού σχεδιασμού και του απαράδεκτου τρόπου διοίκησής τους, γίνεται τώρα, αφού ήδη σας έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις και τις προτεραιότητές μας. Το όραμά μας για τον δήμο του Αγίου Νικολάου. Τον τρόπο λειτουργίας που θα εφαρμόσουμε. Πως σκεφτόμαστε να ξαναυφάνουμε τον κοινωνικό ιστό του Μεραμπέλου.

Επιλέξαμε την θετική προσέγγιση και όχι τον λαϊκισμό. Θέσεις πρώτα και μετά κριτική.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Θέλουμε και μπορούμε:

Να ξανακάνουμε το δημοτικό συμβούλιο, όργανο παραγωγής πολιτικής, και όχι χώρο άσκησης μικροπολιτικής.

Να ξαναδώσουμε νόημα και υπόσταση στο αξίωμα του Δημοτικού και του Τοπικού συμβούλου.

Να ξαναδούμε τον πολίτη στα μάτια με καθαρό βλέμμα και ήρεμη συνείδηση για την προσπάθεια εξυπηρέτησής του που θα γίνει.

Να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, με ξεκάθαρους κανόνες, επ’ ωφελεία και των δύο μερών. Χωρίς να φοβούμαστε ή να δαιμονοποιούμε κανένα.

Έχουμε δικαίωμα σε ένα άλλο δήμο. Ανθρώπινο. Που δεν κρύβεται πίσω από τους πολίτες.

Έχουμε δικαίωμα να ζούμε και να συνυπάρχουμε σε ένα Δήμο που χρειάζεται όλα τα οικιστικά του σύνολα (πόλεις, χωριά και οικισμούς) και τα στηρίζει ισότιμα, παρέχοντας υπηρεσίες ίσης αποτελεσματικότητας σε όλους.

Έχουμε δικαίωμα σε ένα δήμο που σέβεται, προστατεύει και αναδεικνύει το φυσικό του περιβάλλον.

Έχουμε δικαίωμα σε ένα δήμο που αναδεικνύει τον πολιτισμό του και στηρίζει την τοπική δημιουργία.

Έχουμε δικαίωμα σε ένα δήμο που είναι σεβαστός από τις κρατικές δομές και είναι παρών δυναμικά σε όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου.

Έχουμε δικαίωμα σε ένα δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας.

Έχουμε δικαίωμα στο αύριο της Κρήτης, και της χώρας μας.

Γειά σας. Και με την νίκη .


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο