Εκλογές 2014

Ένσταση στο Εκλογοδικείο κατέθεσαν οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

Ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά του ΚΚΕ, του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ), κατέθεσαν σήμερα οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες και οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης.

Στην ένσταση επισημαίνεται η αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 5 Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο ύψους 3%, που πρέπει να υπερβεί ένα κόμμα στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να δικαιούται να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Συγκεκριμένα, αναλύεται διεξοδικά η έλλειψη συνταγματικής βάσης που να δικαιολογεί τον βαρύτατο περιορισμό που επέρχεται μέσω του ελάχιστου ορίου του 3% στην αρχή της ισότητας της ψήφου και την αρχή των ίσων ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, τονίζεται ότι αυτός ο περιορισμός δεν είναι πρόσφορος ούτε και απαραίτητος, ενόψει της εμπειρικής πραγματικότητας στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η επέμβαση του νομοθέτη στην αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, που επέρχεται με την επιβολή ελάχιστου ορίου 3% είναι εντελώς δυσανάλογος. Ακόμη, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες σημειώνουν ότι οι κανόνες για την πολιτική εκπροσώπηση δεν μπορεί να τίθενται από τα μεγάλα κόμματα και να οδηγούν σε αποκλεισμό νέων σχηματισμών. Η συζήτηση της ένστασης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 και η απόφαση υπολογίζεται να εκδοθεί έναν έως δύο μήνες αργότερα. Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη ένσταση κατατέθηκε και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιους ευρωβουλευτές, Γιώργο Καρατζαφέρη και Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button