Εκλογές 2014

Δικαίωμα Στην Πόλη: «Περί συνεργασιών και άλλων τινών»

Στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης 12/2/2014 τέθηκε το ερώτημα περί πιθανών συνεργασιών εν όψει των δημοτικών εκλογών και δόθηκε η θέση μας για το ζήτημα αυτό .

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Θεωρήθηκε ότι απαιτείται μια αναλυτικότερη προσέγγιση του ζητήματος γιατί οι καιροί είναι πονηροί .

Συνεργασία πολιτικών σχημάτων γίνεται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και δευτερευόντως στην επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν το ενιαίο σχήμα .


Στην κεντρική πολιτική σκηνή , όπου διαχειρίζονται μόνο πολιτικά ζητήματα , είναι πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά σημαντικό να αναζητούνται συγκλίσεις μέσω συνεργασιών . Μια τέτοια διαδικασία όμως απαιτεί σοβαρές οργανωτικές δομές και στις οποίες προβλέπονται διαδικασίες διαπραγμάτευσης με εγκρίσεις από σώματα ( κεντρικές επιτροπές , εκτελεστ. Γραφεία , κ.λ.π. ) που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον κανονισμό λειτουργίας των κομμάτων για τέτοια ζητήματα .

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Στα δημοτικά πράγματα , τα πολιτικά ζητήματα δεν είναι πρωτεύοντα , αφού ο κύριος στόχος είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, που δεν έχει χρώμα . Τα σχήματα εδώ έχουν χαλαρή συγκρότηση χωρίς σοβαρές οργανωτικές δομές . Τέτοιου είδους συμφωνίες γίνονται μόνο στην βάση της συνάθροισης ψήφων και της διασφάλισης θέσεων ευθύνης για κάποιους προβεβλημένους , ανεξαρτήτως ικανοτήτων .

Εμείς , εξ αρχής , συμφωνήσαμε ότι η συνύπαρξή μας θα στηριχθεί στην αλληλοεκτίμηση, στην συναποδοχή – ως προσωπικοτήτων – στην συστράτευση παλαιών και νέων στην λογική που αναλύσαμε στην συνέντευξη . Συνεργασίες τέτοιας λογικής δεν  είναι προτεραιότητα στην κινηματική διάσταση που δίνουμε στην συγκρότησή μας στην παρούσα φάση . Όμως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές . Από την σοβαρότητα της πρότασης που θα τεθεί στο τραπέζι θα εξαρτηθεί και η συζήτηση που θα γίνει .

Δεύτερο ζήτημα που θα θέλαμε να διευκρινίσουμε έχει σχέση με το όνομα που επιλέξαμε για τον δημοτικό συνδυασμό μας .

Εξ αρχής τονίσαμε ότι δανειστήκαμε το όνομα του συνδυασμού μας , από τον γάλλο φιλόσοφο χωροτάκτη Henri Lefebvre , και συγκεκριμένα από το σύγγραμμά του , ‘’Δικαίωμα στην πόλη’’ που έχει υπότιτλο ‘’ Χώρος και Πολιτική’’ . Το αναλύσαμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια . Μάλιστα είχε προηγηθεί ανάλυση του τίτλου από το έγκριτο δημοσιογράφο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Νικ. Τραντά στο φύλο της 8-9 Φεβρουαρίου , με την δική του ‘’ανάγνωση’’ .

Δεν ισχυριστήκαμε λοιπόν ποτέ ότι είμαστε οι πρώτοι , ούτε οι μόνοι , που τον χρησιμοποιούμε . 

Ούτε όμως η υιοθέτησή του σημαίνει την ταυτόσημη εφαρμογή από όσους τον ενστερνίζονται.

Ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων , που τον χρησιμοποίησε , του δίνει το νόημα που εκείνος θέλει , στο περιβάλλον της πόλης των Αθηνών , που είναι καθαρά αστικό . 

Εμείς θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε υπόσταση στον δικό μας χώρο που περιλαμβάνει και αστικό αλλά και περιαστικό τοπίο . Με έμφαση στον άνθρωπο και τις ιδιαιτερότητες της χωρικής μας έκτασης .

Στην συνέντευξη της Τετάρτης ο επικεφαλής έκανε ακόμα αναφορά και στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη που ήταν ο πρώτος που έθεσε τέτοιου είδους ζητήματα ( πόλη , πολίτης ) κατά την αρχαιότητα . Στην λογική του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου στηρίχθηκε και ο γάλλος φιλόσοφος και έδωσε την δική του διάσταση στον όρο ‘’πόλη’’ . 

Η λέξη ‘’πόλη’’ δεν αναφέρεται στον αστικό δομημένο χώρο . Αναφέρεται στον ενιαίο χώρο ύλης και πνεύματος .

Ο τίτλος μας δεν επιλέχτηκε αβασάνιστα . Δεν θέλαμε όμως ο τίτλος του συνδυασμού να είναι ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός ή κάποια – πολύ ή λίγο – κλισέ έκφραση . Θελήσαμε να δώσουμε το διαφορετικό στίγμα μας ευθύς εξ αρχής . Να προβληματίσουμε .

Ο προβληματισμός λοιπόν γύρω από τον τίτλο μας , μας ικανοποιεί . Γιατί αποδεικνύει την ορθότητα της λογικής που επεκράτησε , αφού προέτρεψε αρκετούς να ασχοληθούν με αυτόν και έτσι να μας δωθεί η δυνατότητα να αναλύσουμε την βαθύτερη έννοιά του .

Ο τίτλος μας , και κατ’ επέκταση ο συνδυασμός μας , δεν πρέπει να ‘’διαβαστεί’’ βιαστικά , ούτε επιφανειακά . Και σίγουρα όχι με τις παλιές λογικές .


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button