Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Δικαίωμα Στην Πόλη: «Περί συνεργασιών και άλλων τινών»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης 12/2/2014 τέθηκε το ερώτημα περί πιθανών συνεργασιών εν όψει των δημοτικών εκλογών και δόθηκε η θέση μας για το ζήτημα αυτό .

NOVA

Θεωρήθηκε ότι απαιτείται μια αναλυτικότερη προσέγγιση του ζητήματος γιατί οι καιροί είναι πονηροί .

Συνεργασία πολιτικών σχημάτων γίνεται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και δευτερευόντως στην επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν το ενιαίο σχήμα .

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στην κεντρική πολιτική σκηνή , όπου διαχειρίζονται μόνο πολιτικά ζητήματα , είναι πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά σημαντικό να αναζητούνται συγκλίσεις μέσω συνεργασιών . Μια τέτοια διαδικασία όμως απαιτεί σοβαρές οργανωτικές δομές και στις οποίες προβλέπονται διαδικασίες διαπραγμάτευσης με εγκρίσεις από σώματα ( κεντρικές επιτροπές , εκτελεστ. Γραφεία , κ.λ.π. ) που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον κανονισμό λειτουργίας των κομμάτων για τέτοια ζητήματα .

Στα δημοτικά πράγματα , τα πολιτικά ζητήματα δεν είναι πρωτεύοντα , αφού ο κύριος στόχος είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, που δεν έχει χρώμα . Τα σχήματα εδώ έχουν χαλαρή συγκρότηση χωρίς σοβαρές οργανωτικές δομές . Τέτοιου είδους συμφωνίες γίνονται μόνο στην βάση της συνάθροισης ψήφων και της διασφάλισης θέσεων ευθύνης για κάποιους προβεβλημένους , ανεξαρτήτως ικανοτήτων .

Mechanical Solutions

Εμείς , εξ αρχής , συμφωνήσαμε ότι η συνύπαρξή μας θα στηριχθεί στην αλληλοεκτίμηση, στην συναποδοχή – ως προσωπικοτήτων – στην συστράτευση παλαιών και νέων στην λογική που αναλύσαμε στην συνέντευξη . Συνεργασίες τέτοιας λογικής δεν  είναι προτεραιότητα στην κινηματική διάσταση που δίνουμε στην συγκρότησή μας στην παρούσα φάση . Όμως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές . Από την σοβαρότητα της πρότασης που θα τεθεί στο τραπέζι θα εξαρτηθεί και η συζήτηση που θα γίνει .

Δεύτερο ζήτημα που θα θέλαμε να διευκρινίσουμε έχει σχέση με το όνομα που επιλέξαμε για τον δημοτικό συνδυασμό μας .

Εξ αρχής τονίσαμε ότι δανειστήκαμε το όνομα του συνδυασμού μας , από τον γάλλο φιλόσοφο χωροτάκτη Henri Lefebvre , και συγκεκριμένα από το σύγγραμμά του , ‘’Δικαίωμα στην πόλη’’ που έχει υπότιτλο ‘’ Χώρος και Πολιτική’’ . Το αναλύσαμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια . Μάλιστα είχε προηγηθεί ανάλυση του τίτλου από το έγκριτο δημοσιογράφο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Νικ. Τραντά στο φύλο της 8-9 Φεβρουαρίου , με την δική του ‘’ανάγνωση’’ .

Δεν ισχυριστήκαμε λοιπόν ποτέ ότι είμαστε οι πρώτοι , ούτε οι μόνοι , που τον χρησιμοποιούμε . 

Ούτε όμως η υιοθέτησή του σημαίνει την ταυτόσημη εφαρμογή από όσους τον ενστερνίζονται.

Ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων , που τον χρησιμοποίησε , του δίνει το νόημα που εκείνος θέλει , στο περιβάλλον της πόλης των Αθηνών , που είναι καθαρά αστικό . 

Εμείς θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε υπόσταση στον δικό μας χώρο που περιλαμβάνει και αστικό αλλά και περιαστικό τοπίο . Με έμφαση στον άνθρωπο και τις ιδιαιτερότητες της χωρικής μας έκτασης .

Στην συνέντευξη της Τετάρτης ο επικεφαλής έκανε ακόμα αναφορά και στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη που ήταν ο πρώτος που έθεσε τέτοιου είδους ζητήματα ( πόλη , πολίτης ) κατά την αρχαιότητα . Στην λογική του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου στηρίχθηκε και ο γάλλος φιλόσοφος και έδωσε την δική του διάσταση στον όρο ‘’πόλη’’ . 

Η λέξη ‘’πόλη’’ δεν αναφέρεται στον αστικό δομημένο χώρο . Αναφέρεται στον ενιαίο χώρο ύλης και πνεύματος .

Ο τίτλος μας δεν επιλέχτηκε αβασάνιστα . Δεν θέλαμε όμως ο τίτλος του συνδυασμού να είναι ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός ή κάποια – πολύ ή λίγο – κλισέ έκφραση . Θελήσαμε να δώσουμε το διαφορετικό στίγμα μας ευθύς εξ αρχής . Να προβληματίσουμε .

Ο προβληματισμός λοιπόν γύρω από τον τίτλο μας , μας ικανοποιεί . Γιατί αποδεικνύει την ορθότητα της λογικής που επεκράτησε , αφού προέτρεψε αρκετούς να ασχοληθούν με αυτόν και έτσι να μας δωθεί η δυνατότητα να αναλύσουμε την βαθύτερη έννοιά του .

Ο τίτλος μας , και κατ’ επέκταση ο συνδυασμός μας , δεν πρέπει να ‘’διαβαστεί’’ βιαστικά , ούτε επιφανειακά . Και σίγουρα όχι με τις παλιές λογικές .


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button