Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Το "Πάσχα του καλοκαιριού"!!

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η Εκατονταπυλιανή είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς στον ελλαδικό χώρο και βρίσκεται στην Παροικιά, πρωτεύουσα του νησιού της Πάρου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, με περίτεχνη αργυρή επένδυση εκτιμάται ότι είναι του 17ου αι.. Αν και η επίσημη ονομασία του ναού είναι Εκατονταπυλιανή υπάρχει και η ονομασία «Καταπολιανή», που προέρχεται μάλλον από την έκφραση «κατά την πόλιν» και δηλώνει την τοποθεσία του ναού, προς το μέρος της αρχαίας πόλης.

“IN_AND_OUT

Εκατονταπυλιανή ονομάστηκε, γιατί όπως λέει η παράδοση: «Ενενήντα εννιά φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δε φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θ’ ανοίξει , όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη». Σύμφωνα με την παράδοση , η Εκατονταπυλιανή ιδρύθηκε από τους Αγίους Κων/ντίνο και Ελένη στα μέσα του 4ου αι. . Η μητέρα του αυτοκράτορα πέρασε από την Πάρο ταξιδεύοντας για τους Αγίους Τόπους για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Προσευχήθηκε σ’ ένα ναό και έκανε τάμα στην Παναγία, πως αν έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε στη χάρη Της έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό. Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε το τάμα της -το χτίσιμο του ανέλαβε ο Ιγνάτιος, μαθητής του πρωτομάστορα Ανθέμιου της Αγίας Σοφίας, σε σχέδιο πανομοιότυπο- , ωστόσο ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού στα μέσα του 6ου α.. Την παραπάνω παράδοση επιβεβαίωσαν οι έρευνες του αρχαιολόγου Αναστάσιου Ορλάνδου(1959-1966) ο οποίος αποκατέστησε το ναό στη μορφή που είχε τον 6ο αι.. Παράλληλα, ανακάλυψε πρότερου ναό του 6ου αι. κατεστραμμένο από πυρκαγιά. Χαρακτηριστικό της παλαιότητας του ναού είναι το αρχαιότερο σ’ ολόκληρο την ορθόδοξη Ανατολή σωζόμενο βαπτιστήριο του 4ου αι..

Mechanical Solutions

Η μεγαλύτερη γιορτή της Πάρου είναι η γιορτή της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, οπότε ο θρησκευτικός εορτασμός συνοδεύεται από μεγάλο λαικό πανηγύρι.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button