Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης του Στέφανου Τζανκαρόλα – Τέλη του 17ου αιώνα

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Επάνω σε χρυσό κάμπο η αγία Αικατερίνη εικονίζεται καθισμένη σ’ ελαφρώς πλάγια θέση σε θρόνο με μαξιλάρι και βασιλικά ενδύματα.

Φορεί χρυσοκέντητο με αυτοκρατορικούς αετούς μανδύα με ερμίνα στην εσωτερική του όψη, κόκκινο με ανθεμωτά χρυσογραφήματα φόρεμα, μαργαριτοκόσμητο λώρο. Στο κεφάλι φέρει στέμμα στολισμένο με πέτρες, ενώ τα μαλλιά της συγκρατεί χρυσοκέντητος κεφαλόδεσμος απ’ όπου όμως ξεφεύγουν οι  άκρες. Το δεξί χέρι το έχει μπροστά στο στήθος και κρατεί το σύμβολό της, κλαδί φοινικιάς, το άλλο το ακουμπάει στον τροχό του μαρτυρίου και κρατεί τον σταυρό με τον Εσταυρωμένο, υποδηλώνοντας το μυστικό αρραβώνας της με το Χριστό.

Mechanical Solutions

Τα σύμβολα της  σοφίας και της παιδείας της εικονίζονται ριγμένα κάτω, βιβλία, μελανοδοχείο , διαβήτης, αστρονομική σφαίρα, αποδίδοντας ίσως την ιδέα της εγκατάλειψης της μάταιης σοφίας. Στ’ αριστερά το αναλόγιο με το ανοιχτό βιβλίο συμπληρώνει την εικόνα . Οι όψεις του θρόνου της κοσμούνται με χρυσογραφίες καθιστών μορφών, πιθανόν προσωποποιημένων επιστημών. Η όρθια Σίβυλλα που εικονίζεται στην όψη του αναλογίου συνδέεται με τη σοφία  της αγίας. Στο χρυσό βάθος με κόκκινα κεφαλαία γράμματα η επιγραφή: Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ. Στην όλη παράσταση είναι διάχυτο ένα αναγεννησιακό πνεύμα. Το σχέδιο διακρίνεται από σταθερότητα, ακρίβεια και εξαιρετική επιμέλεια.

Την εικόνα υπογράφει ο Κρητικός ζωγράφος Στέφανος Τζανκαρόλας, με την υπογραφή του να φαίνεται κάτω δεξιά, επάνω στο πράσινο δάπεδο. Ο Τζανκαρόλας δανείζεται στοιχεία από την ιταλική παράδοση, τονίζει την ακρίβεια του σχεδίου, την αγάπη της λεπτομέρειας, την καλλιγραφική επιδεξιότητα, τη σχολαστική απόδοση των βενετσιάνικων υφασμάτων, την προσήλωση στη μικρογραφική διάθεση.  Το πρόσωπο της νεαρής αγίας με το μαλακό πλάσιμο της σάρκας, δουλεμένο με καστανούς προπλασμούς, φωτίζεται με πολύ λεπτές καλλιγραφημένες ψιμυθιές και αποδίδει το κάλλος της Αλεξανδρινής αγίας.

Βιβλιογραφία: Βοτοκόπουλος 1976,234. Βοτοκόπουλος 1990,159, εικ. 60,298-300,344ΙΖ

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button