Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Οι φωτιές τ’ Αγιαννιού… – Κλήδονας

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Το έθιμο του Κλήδονα που τελείται στις 24 Ιουνίου έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια.

Στα αρχαία ελληνικά ο “κληδών” προέρχεται από το ρήμα “KΛΕFΩ”/”κλέω”/ “κλείω”: λέω κάτι για κάποιον, γνωστοποιώ/καλώ.

“IN_AND_OUT

Από αυτό το ρήμα προέρχεται και το “κλέος”: δόξα, αλλά και η Μούσα “Κλειώ”. “Κληδών” είναι: 1. η φωνή που περιέχει μήνυμα/προφητική ρήση, 2. η διάδοση/φήμη, 3. η επίκληση, 4. η κραυγή, 5. η επωνυμία/ονομασία.

Στην αρχαιότητα στον “Κληδόνα” οι νεαρές κοπέλες μάθαιναν μέσω μαντείας τον μελλοντικό τους σύζυγο. Ανήκε στο είδος μαντείας που έκανε φανερό το προμήνυμα μέσω ΗΧΟΥ. Ο Ζευς και ο Ερμής είχαν το επίθετο “Κληδόνιος”, καθώς έδιναν τους οιωνούς στους ανθρώπους.

Mechanical Solutions

Η μεταφορά νερού από πηγάδι σε αγγείο χωρίς να μιλήσει το άτομο που το μεταφέρει, ακόμα και αν δέχεται πειράγματα, (σύμφωνα με το έθιμο) μας έχει χαρίσει την φράση “το αμίλητο νερό”. Ο Πλούταρχος στο έργο του “Περί του Σωκράτους δαιμονίου” αναφέρει: “οὕτω πταρμός ἤ κληδών ἤ τι τοιοῦτον σύμβολον…” (έτσι και ένα φτάρνισμα ή μια τυχαία κουβέντα ή κάποιο άλλο παρόμοιο σημάδι…”)


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button