Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ο ναός του Αγίου Τίτου στην Γόρτυνα

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο ναός του Αγίου Τίτου στην Γόρτυνα είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ο Αγιος Τίτος ήταν μαθητής του αποστόλου Παύλου και ο πρώτος επίσκοπος στην Κρήτη.

Ο ναός χτίστηκε στη Γόρτυνα στα μέσα του 6ου με αρχές 7ου αιώνα μ.Χ. και είναι άγνωστο σε ποιόν άγιο είχε αρχικά αφιερωθεί.

“IN_AND_OUT

Σε μικρή απόσταση υπάρχει ένας μεγαλύτερος ναός του Αγίου Τίτου, η μεγάλη πεντάκλιτη βασιλική της Γόρτυνας. Ο ναός αυτός ήταν η έδρα της μητρόπολης της Γόρτυνας αλλά καταστράφηκε από σεισμό το 670 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε. Είναι πιθανό η έδρα της μητρόπολης να μεταφέρθηκε σε αυτόν τον (μικρότερο) ναό και να αφιερώθηκε τότε στον Αγιο Τίτο.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού καταστράφηκε τον 8ο μ.Χ. (από σεισμό), αλλά στο τμήμα που σώθηκε και βλέπουμε σήμερα, διατηρείται από τα χρόνια εκείνα η λατρεία της Παναγίας της Κεράς.

Mechanical Solutions

Ο αρχιτεκτονικός του τύπος αναφέρεται σαν τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και τρούλο. Στο χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκε πελεκητός πωρόλιθος από επιδέξιους τεχνίτες και πρέπει να υπήρχε πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος, ο οποίος δυστυχώς είχε καταστραφεί ήδη από τον 16ο μ.Χ.

Στα Δυτικά του ναού υπήρχε πλακόστρωτο άτριο (προαύλιο). Στο χώρο μπορεί να δει κανείς και σήμερα μαρμάρινες σαρκοφάγους, οι οποίες πιθανώς χρησίμευαν για την ταφή ιερωμένων της πόλης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
exprolecrete

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button