Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ο Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης, νεομάρτυρας, προστάτης κουρέων και κομμωτών

Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Ιανουαρίου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Κουρέας στην Καλαμάτα ήταν ο Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης. Συχνά προέτρεπε τους προεστους να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη των χριστιανών για να μην αλλαξοπιστήσουν.

Για να τους αποδείξει το ευμετάβλητο του ανθρώπου, τους έλεγε ότι θ’ αλλαξοπιστούσε αν τους προσέφεραν ένα φέσι. Αυτό έκανε ένας προεστός για χωρατό και ο Ηλίας από εγωισμό το φόρεσε και πήγε στην κάδη όπου δήλωσε ότι ασπάζεται τον μωαμεθανισμό. Πήρε τ΄όνομα Μουσταφά, αλλά γρήγορα μετάνιωσε για την επιπόλαιη πραξη του. Κατέφυγε στο Άγιο Όρος, έζησε με προσευχή και μετάνοια, προετοιμαζόμενος για τη δημόσια ομολογία του.

“IN_AND_OUT

Μετά από καιρό επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου δήλωσε δημοσίως την χριστιανική πίστη του, ονειδίζοντας τους μωαμεθανούς. Ο καδής αποφάσισε να καεί στην πυρά με χλωρά ξύλα. Αν και παρέδωσε την αγία του ψυχή μέσα στην πυρά, όταν έσβησε η φωτιά το άγιο λειψανό του είχε μείνει άθικτο. Η τίμια κάρα του νεομάρτυρα είναι θησαυρισμένη στην Ιερά Μονή Βουλκάνου της Μεσσηνίας. Ο άγιος δεν μαρτύρησε το 1686, όπως αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αλλά -μάλλον και σύμφωνα με την ιστορία της πόλης – το 1685.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button