Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Κύπρος: Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σε μια βουνοπλαγιά κατάφυτη από πεύκα, στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 870 μέτρων, η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, που θεωρείται ότι αγιογράφησε ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Η ιστορία της εικόνας ανάγεται στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν ένας μοναχός την έφερε από την Κων/πολη με κίνδυνο της ζωής του. Τη διασωθείσα παράδοση ενισχύει η επιγραφή της «Αγιοσορίτισσα», ότι δηλ. βρισκόταν πάνω από την Αγία Σορό, δηλ. την αγία Εσθήτα και την αγία Ζώνη της Θεοτόκου, στο ναό της Παναγίας στις Βλαχερνές. Ο μοναχός εγκαταστάθηκε με την εικόνα σε μια σπηλιά, την είσοδο της οποίας κάλυψαν βάτοι μετά την κοίμησή του.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το 1145 δύο μοναχοί, οι Νεόφυτος και Ιγνάτιος, που αναζητούσαν τοποθεσία για να μονάσουν, καθοδηγούμενοι από ένα φως έφτασαν στην περιοχή του σπηλαίου. Αφού έκατσαν δίπλα σε μια πηγή για να ξεδιψάσουν και να φάνε λίγο ψωμί, θέλησαν να καθαρίσουν τους βάτους με τα κλαδευτήρια τους. Την ώρα εκείνη ακούστηκε μια φωνή να τους παροτρύνει ν’ αφήσουν τα κλαδευτήρια τους και να πιάσουν ένα μαχαίρι που βρισκόταν μπροστά τους. Συγκινημένοι έπιασαν το μαχαίρι και άρχισαν να καθαρίζουν μέχρι που βρήκαν την είσοδο του σπηλαίου και αμέσως μετά την ιερή εικόνα. Αφού την προσκύνησαν, καθάρισαν τη σπηλιά και τη μετέτρεψαν σε προσωρινό ναό. Δίπλα στη σπηλιά έφτιαξαν ένα μικρό καλύβι για να μένουν οι ίδιοι.

Το μαχαίρι με το οποίο – υπό την καθοδήγηση της Θεοτόκου – καθάρισαν τα βάτα έδωσε και την ονομασία του στην εικόνα. Όταν ο Νεόφυτος εκοιμήθη, ο Ιγνάτιος έμεινε μόνος για λίγο, καθώς ήρθε να ζήσει μαζί του ο γέροντας Προκόπιος. Μαζί αποφάσισαν να πάνε στην Κων/πολη για να ζητλησουν τη βοήθεια του αυτοκράτορα να τους ενισχύσει για να οικοδομήσουν ναό στη Θεοτόκο. Το ταξίδι τους στέφθηκε από επιτυχία και ο ναός της Παναγίας αν και μικρός αρκούσε για να τελέσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, ενώ πρόσθεσαν και αρκετά κελιά για νέους μοναχούς που τους πλαισίωσαν. Όταν ο γέροντας Προκόπιος έκλεισε τα μάτια του , την ηγουμενία ανέλαβε ο Ιγνάτιος. Λίγο αργότερα, στο πρόσωπο ενός ασκητή από την Παλαιστίνη με τ’ όνομα Νείλος, ανακάλυψε τον άξιο διάδοχό του. Η μονή δοκιμάστηκε κατά τη Φραγκοκρατία (1191-1489) και τη Βενετοκρατία (1489-1571). Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1530 και το 1892. Πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

“IN_AND_OUT

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button