Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η Κυριακή της Απόκρεω

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Την Κυριακή της Απόκρεω, ο Χριστός, μέσω μιας παραβολής, μάς περιγράφει τη Δευτέρα Παρουσία και την Κρίση που θα γίνει για όλους τους ανθρώπους. Τις προηγούμενες Κυριακές, μίλησε ο Χριστός για την αγάπη και για την συγχώρηση• σήμερα, μιλάει για τη Δικαιοσύνη.

Όταν θα έρθει ο Υιός του ανθρώπου, αναφέρει ο Χριστός, μέσα στη δόξα Του μαζί με τους αγγέλους Του, θα καθίσει στο θρόνο της δόξης και θα συγκεντρωθούν όλα τα έθνη μπροστά Του. Τότε, θα ξεχωρίσει τους ανθρώπους, όπως ξεχωρίζει ο βοσκός τα πρόβατα από τα κατσίκια και θα βάλει τα πρόβατα στα δεξιά Του και τα κατσίκια στα αριστερά Του.

“IN_AND_OUT

Ο Χριστός θα πει σε αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά Του: «Δεῦτε, οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου», («Ελάτε οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου να κληρονομήσετε τη βασιλεία που είναι ετοιμασμένη για σας από τον καιρό που έγινε ο κόσμος»). Και συνεχίζει ο Χριστός, λέγοντας: Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και με ποτίσατε, ξένος ήμουν και με ντύσατε, αρρώστησα και με επισκεφθήκατε, ήμουν στη φυλακή και ήρθατε να με δείτε. Θα αποκριθούν, τότε, οι δίκαιοι λέγοντας: Πότε σε είδαμε, Κύριε, να πεινάς και σου δώσαμε ψωμί ή να διψάς και σου δώσαμε νερό; Πότε σε είδαμε ξένο και σε πήραμε, πότε σε είδαμε γυμνό και σε ντύσαμε και πότε σε είδαμε άρρωστο ή στη φυλακή και ήρθαμε να σε δούμε; Για να απαντήσει ο Χριστός: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾽ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε», («Σας βεβαιώνω, αφού το κάνατε για τους ελάχιστους αδερφούς μου, σε εμένα το κάνατε»).

Σε εκείνους που είναι στα αριστερά Του: «Πορεύεσθε ἀπ᾽ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ», («Πηγαίνετε από εμένα οι καταραμένοι στο αιώνιο πυρ, που είναι ετοιμασμένο για το διάβολο και για τους αγγέλους του»). Γιατί, συνεχίζει ο Χριστός, πείνασα και δεν μου δώσατε να φάω, δίψασα και δεν μου δώσατε να πιώ, ξένος ήμουν και δεν με πήρατε στο σπίτι σας, γυμνός και δεν με ντύσατε, άρρωστος και στη φυλακή και δεν ήρθατε να με δείτε. Και θα πουν, τότε, αυτοί λέγοντας: Πότε σε είδαμε, Κύριε, και δεν σε υπηρετήσαμε; Και θα απαντήσει ο Χριστός: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾽ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε. Καὶ ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον», («Σας βεβαιώνω, αφού δεν κάνατε οτιδήποτε σε αυτούς τους ελαχίστους αδερφούς μου, δεν κάνατε σε εμένα. Θα πάνε αυτοί στην αιώνια κόλαση και οι δίκαιοι σε αιώνια ζωή»).

Mechanical Solutions

Ο Χριστός μάς παρουσιάζει, σήμερα, την κρηπίδα για την Κρίση Του• και ποια είναι αυτή; Η αγάπη που δείχνουμε προς τους άλλους ανθρώπους• η βιωμένη αγάπη.

Ο Χριστός θα μας κρίνει με βάση την ανθρωπιά και την αγάπη που δείξαμε στον αδερφό μας. Μπορεί να κάνουμε όσες προσευχές θέλουμε, να κάνουμε χιλιάδες μετάνοιες κάθε μέρα και άλλα τόσα• αν δεν συνοδεύονται από αγάπη προς τον αδερφό μας είναι άχρηστες. Και η ερώτηση είναι: εμείς βοηθάμε τον άνθρωπο που έχει ανάγκη;

Κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο και σε δρόμους της πόλης, αντικρύζουμε συχνά ανθρώπους να ζητάνε λίγα χρήματα για να αγοράσουν τα προς το ζην, ή στην οικοδομή μας υπάρχουν οικογένειες που χρειάζονται κάποια βασικά εφόδια για την καθημερινότητα. Η δική μας η θέση, ποια είναι; Βοηθάμε τους άλλους ή νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας; Στη σημερινή κοινωνία, νοιαζόμαστε περισσότερο για τον εαυτό μας παρά για τους άλλους. Έχουμε εύκολα και γρήγορα για όλους μία δικαιολογία.

«Αυτοί που ζητάνε χρήματα έχουν εισοδήματα, έχουν πανάκριβα κινητά και ζητάνε για hobby, ενώ εγώ τα χρειάζομαι περισσότερο». «Εγώ χρειάζομαι περισσότερο τα χρήματα για να πληρώσω τα έξοδά μου• ας βοηθήσει κάποιος που έχει περισσότερα από εμένα χρήματα». Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο η φιλοχρηματία των ανθρώπων να επισκιάζει την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας.
Ο σύγχρονος Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης λέει ότι: «Εγώ παιδί μου, στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βλέπω τον Χριστό. Μου είπε πως πεινάει και τον βοήθησα. Αν μου είπε ψέματα θα τα βρει με τον Κύριο»

Το κάνουμε πράξη στη ζωή μας; Όχι, γιατί ενδιαφερόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μία καλή απολογία απέναντι στο Θεό, με την φιλανθρωπία στους συνανθρώπους μας. Με βάση το μέτρο της αγάπης προς τους άλλους ανθρώπους θα μας κρίνει ο Θεός. Εμείς, άραγε, είμαστε άνθρωποι στη ζωή μας; Δείχνουμε ότι είμαστε σαν το Θεό μας; Φιλάνθρωποι και ελεήμονες; Ο μακαριστός π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος έλεγε: «κράτα με Χριστέ μου μη σου φύγω». Η ελευθερία μας, ας μην είναι η καταστροφή μας!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
pemptousia.gr

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button