Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Αγιος Ιωσήφ, ο μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας

Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ξυλουργός ήταν ο άγιος και δίκαιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ, δηλ. μνηστήρας, αρραβωνιαστικός της Θεοτόκου, αφού ποτέ δεν έγινε κανονικά σύζυγός Της.

Το εβραικό όνομα «Ιωσήφ» σημαίνει αυτόν που ο Θεός έκανε τέλειο. Ήταν απόγονος του βασιλιά Δαβίδ, με καταγωγή από τη Βηθλεέμ, ενώ κατοικούσε στη Βηθλεέμ όπου εξασκούσε το επάγγελμα του κτίστη ή του ξυλουργού.

“IN_AND_OUT

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στο Συναξαριστή του: «Ο Ιωσήφ ο μνήστωρ νέος ενυμφεύθη με τη Σαλώμη (όχι του Ηρώδη) και απέκτησε επτά παιδιά, των οποίων τα ονόματα είναι: Ιακώβος (ο Αδελφόθεος ο μετέπειτα πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων), Ιωσής, Ιούδας και Σίμων, Εσθήρ , Μάρθα και Σαλώμη. Γέρων πλέον, κατά Θείαν Πρόνοιαν, έγινε μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας, ολίγον καιρό πρό του Ευαγγελισμού Της. Και ετάχθη ως φύλακας της Παρθενίας της Παναγίας και προστάτης Της. Αυτήν την επιταγή του Θεού εφύλαξεν άριστα ο Ιωσήφ, δια τούτο και τιμάται από την Εκκλησία».Όταν η Θεοτόκος έγινε 15 ετών,επειδή οι γονείς Της είχαν εν τω μεταξύ πεθάνει, οι αρχιερείς του Ναού φρόντισαν να Την αποκαταστήσουν.Αλλά πως εξελέγη ο Ιωσήφ μνήστωρ της Παναγίας;

Σύμφωνα με το πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (απόκρυφο ευαγγέλιο που πιθανώς γράφτηκε γύρω στο έτος 145 μ.Χ., ) ο αρχιερέας Ζαχαρίας αφού φόρεσε το μακρύ χιτώνα του που είχε 12 κουδουνάκια μπήκε στα Άγια των Αγίων και προσευχήθηκε. Τότε του παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου και του είπε: «Ζαχαρία, βγες έξω και κάλεσε σε συνάθροιση όλους τους χήρους του λαού. Ας φέρει ο καθένας ένα ραβδί και σε όποιου το ραβδί φανερώσει ο Θεός ένα σημάδι αυτού θα γίνει γυναίκα η Παρθένος». Έτσι βγήκαν οι κήρυκες σε όλα τα περίχωρα της Ιουδαίας και έτρεξαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών και ο Ιωσήφ. Ο αρχιερέας πήρε τα ραβδιά, μπήκε στο ιερό και προσευχήθηκε.

Mechanical Solutions

Αφού τελείωσε, μοίρασε τα ραβδιά και μόλις μοίρασε το τελευταίο στον Ιωσήφ, πετάχτηκε ένα περιστέρι από το ραβδί και γύρισε γύρω από το κεφάλι του Ιωσήφ. Τότε ο ιερέας του είπε: «Εσύ κληρώθηκες για να πάρεις την Παρθένο και να τη φυλάξεις σπίτι σου. Το πρωτευαγγέλιο του Ιακώβ μιλάει για κάποιο δισταγμό από τη μεριά του Ιωσήφ: «Έχω τρεις γιους και είμαι γέρος και αυτή είναι κοριτσάκι, μήπως γίνω περίγελος του Ισραήλ». Τελικά, όμως πείθεται από τα λόγια των ιερέων και παραλαμβάνει την Παρθένο. Κοντά στον Ιωσήφ παρέμεινε ο Χριστός, κατά την παιδική του ηλικία. Πέθανε λίγα χρόνια μετά τη μετάβαση του δωδεκαετούς Ιησού στο Ναό.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button