Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Αγιος Ιωσήφ, ο μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας

Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ξυλουργός ήταν ο άγιος και δίκαιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ, δηλ. μνηστήρας, αρραβωνιαστικός της Θεοτόκου, αφού ποτέ δεν έγινε κανονικά σύζυγός Της.

Το εβραικό όνομα «Ιωσήφ» σημαίνει αυτόν που ο Θεός έκανε τέλειο. Ήταν απόγονος του βασιλιά Δαβίδ, με καταγωγή από τη Βηθλεέμ, ενώ κατοικούσε στη Βηθλεέμ όπου εξασκούσε το επάγγελμα του κτίστη ή του ξυλουργού.

NOVA

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στο Συναξαριστή του: «Ο Ιωσήφ ο μνήστωρ νέος ενυμφεύθη με τη Σαλώμη (όχι του Ηρώδη) και απέκτησε επτά παιδιά, των οποίων τα ονόματα είναι: Ιακώβος (ο Αδελφόθεος ο μετέπειτα πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων), Ιωσής, Ιούδας και Σίμων, Εσθήρ , Μάρθα και Σαλώμη. Γέρων πλέον, κατά Θείαν Πρόνοιαν, έγινε μνήστωρ της Παρθένου Μαρίας, ολίγον καιρό πρό του Ευαγγελισμού Της. Και ετάχθη ως φύλακας της Παρθενίας της Παναγίας και προστάτης Της. Αυτήν την επιταγή του Θεού εφύλαξεν άριστα ο Ιωσήφ, δια τούτο και τιμάται από την Εκκλησία».Όταν η Θεοτόκος έγινε 15 ετών,επειδή οι γονείς Της είχαν εν τω μεταξύ πεθάνει, οι αρχιερείς του Ναού φρόντισαν να Την αποκαταστήσουν.Αλλά πως εξελέγη ο Ιωσήφ μνήστωρ της Παναγίας;

Σύμφωνα με το πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (απόκρυφο ευαγγέλιο που πιθανώς γράφτηκε γύρω στο έτος 145 μ.Χ., ) ο αρχιερέας Ζαχαρίας αφού φόρεσε το μακρύ χιτώνα του που είχε 12 κουδουνάκια μπήκε στα Άγια των Αγίων και προσευχήθηκε. Τότε του παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου και του είπε: «Ζαχαρία, βγες έξω και κάλεσε σε συνάθροιση όλους τους χήρους του λαού. Ας φέρει ο καθένας ένα ραβδί και σε όποιου το ραβδί φανερώσει ο Θεός ένα σημάδι αυτού θα γίνει γυναίκα η Παρθένος». Έτσι βγήκαν οι κήρυκες σε όλα τα περίχωρα της Ιουδαίας και έτρεξαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών και ο Ιωσήφ. Ο αρχιερέας πήρε τα ραβδιά, μπήκε στο ιερό και προσευχήθηκε.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αφού τελείωσε, μοίρασε τα ραβδιά και μόλις μοίρασε το τελευταίο στον Ιωσήφ, πετάχτηκε ένα περιστέρι από το ραβδί και γύρισε γύρω από το κεφάλι του Ιωσήφ. Τότε ο ιερέας του είπε: «Εσύ κληρώθηκες για να πάρεις την Παρθένο και να τη φυλάξεις σπίτι σου. Το πρωτευαγγέλιο του Ιακώβ μιλάει για κάποιο δισταγμό από τη μεριά του Ιωσήφ: «Έχω τρεις γιους και είμαι γέρος και αυτή είναι κοριτσάκι, μήπως γίνω περίγελος του Ισραήλ». Τελικά, όμως πείθεται από τα λόγια των ιερέων και παραλαμβάνει την Παρθένο. Κοντά στον Ιωσήφ παρέμεινε ο Χριστός, κατά την παιδική του ηλικία. Πέθανε λίγα χρόνια μετά τη μετάβαση του δωδεκαετούς Ιησού στο Ναό.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button