Κυριακή, 13 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒρέθηκε στην Ιεράπετρα μαρμάρινη κεφαλή Ρωμαίας αρχόντισσας του 3ου αιώνα μ.Χ.

Βρέθηκε στην Ιεράπετρα μαρμάρινη κεφαλή Ρωμαίας αρχόντισσας του 3ου αιώνα μ.Χ.

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου βρίσκεται από χθες το έξοχης τέχνης και εξαιρετικής ομορφιάς μαρμάρινο κεφάλι Ρωμαίας αρχόντισσας της αρχαίας Ιεράπυτνας, που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες δυτικά της πόλεως της Ιεράπετρας.  Αφού καθαριστεί συστηματικά και συντηρηθεί, θα μελετηθεί και στη συνέχεια, θα λάβει περίοπτη θέση στην Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας.

Όπως είπε στην εφημερίδα «Ανατολή» η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία το παρέλαβε χθες από την Ιεράπετρα, το μαρμάρινο γυναικείο κεφάλι χρονολογείται στον 3ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί μοναδικό εύρημα, μιας και στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας, όπου υπάρχουν και άλλα ρωμαϊκά αγάλματα, δεν υπάρχει άλλο εκείνης της περιόδου.

mechanical adv 2021

Η κ. Σοφιανού, αναφερόμενη στο σημαντικό αυτό εύρημα, εξήγησε ότι πρόκειται για κεφάλι το οποίο ήταν ένθετο τμήμα σε κορμό αγάλματος, που χρονολογείται στον 3ο μ.Χ. αιώνα. Ο κορμός του αγάλματος δεν έχει βρεθεί. Η κεφαλή φέρει περίτεχνη κόμμωση, απ’ αυτές που συνήθιζαν να κάνουν οι Ρωμαίες δέσποινες της εποχής. Από την κόμμωση και την ευγενική όψη του προσώπου, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι απεικονίζει μια ώριμη γυναίκα εύπορης ρωμαϊκής οικογένειας της Ιεράπυτνας. Ίσως κάποτε μάθουμε και το όνομά της, είπε η αρχαιολόγος.

apostolakis adv 2

Απαντώντας στην ερώτηση αν το εύρημα είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, η κ. Σοφιανού απάντησε καταφατικά. «Είναι σημαντικό εύρημα, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Γιατί, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλο άγαλμα αυτής της εποχής, του 3ου αιώνα μ.Χ., στη συλλογή μας».

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-