Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ολοκαύτωμα των Βοριζίων: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του νέου ιστορικού ντοκιμαντέρ

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Στο κοντινό με τα Σκούρβουλα χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη, Βορίζια, μετακινήθηκαν ήδη οι συντελεστές του νέου, πέμπτου ιστορικού ντοκιμαντέρ της γερμανικής υποδούλωσης του κρητικού πληθυσμού, και άρχισαν ήδη τα γυρίσματα της νέας παραγωγής των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του κορυφαίου Τάσου Μπιρσίμ.

Στην ομάδα που εργάζεται στη δημιουργία του νέου ιστορικού ντοκουμέντου προστέθηκε και η δημοσιογράφος Ελίνα Φαρσάρη που ασχολείται με την καταγραφή μαρτυριών κατοίκων των Βοριζίων που βίωσαν με τον πλέον επώδυνο τρόπο και σε μικρή ηλικία τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής του χωριού τους και την προσφυγιά στη συνέχεια με τις οικογένειές τους σε κοντινούς οικισμούς…

NOVA

Σε αντίποινα της ηρωικής μάχης στο Τραχήλι που έγινε τον Δεκαπενταύγουστο του 1943, οι Γερμανοί κατακτητές της Κρήτης  έκαψαν εκ θεμελίων τα Βορίζια ανατινάζοντας με εκρηκτικά σπίτια και κτίσματα. Λίγη ώρα αργότερα η καταστροφή θα ολοκληρωνόταν με τον βομβαρδισμό του χωριού. Τις δραματικές στιγμές που οι κάτοικοι έβλεπαν να «καταπίνουν» οι φλόγες τον τόπο τους, 7 βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τα Βορίζια ρίχνοντας 21 βόμβες μεγάλης ισχύος.

Οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού υποχρεώθηκαν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο σε άλλα χωριά. Η ακραία πείνα, η ορφάνια, η φτώχεια, οι κακουχίες της περιόδου που ακολούθησε δεν έκαμψαν τον πατριωτισμό τους. Επέστρεψαν στα Βορίζια και με όποια μέσα μπορούσαν κατάφεραν να ζωντανέψουν και πάλι το χωριό.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στον πρώτο αυτό κύκλο γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για το ολοκαύτωμα των Βοριζίων κάτοικοι της περιοχής διηγούνται τα συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και τη μετέπειτα πορεία τους.

Σημείο αναφοράς στην ισοπέδωση και καταστροφή του ηρωικού χωριού στις ρίζες του Ψηλορείτη υπήρξε η δράση του πρώτου πυρήνα της ομάδας Πετρακογιώργη που αναπτύχθηκε στα Βορίζια. Η μάχη στο Τραχήλι ήταν η αφορμή για τα σαδιστικά αντίποινα των ναζί σε βάρος του πληθυσμού αλλά ο σκοπός του ολοκαυτώματος ήταν ο εξανδραποδισμός των ανυπότακτων Βοριζανών.

Mechanical Solutions
Η Σοφία Καργάκη με βαθιά συγκίνηση αφηγείται στην Ελίνα Φαρσάρη τις οδυνηρές μνήμες της από την καταστροφή των Βοριζίων και την προσφυγιά των κατοίκων τους.

Έχουν ήδη καταγραφεί πέντε μαρτυρίες κατοίκων, γυναικών και ανδρών μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται με γλαφυρότητα και συγκίνηση οι ιστορικές μνήμες. Ο πρώτος κύκλος των γυρισμάτων ολοκληρώνεται μετά το Πάσχα.

Το σενάριο της νέας ταινίας θα γράψει ο Αντώνης Παντινάκης και την διεύθυνση φωτογραφίας θα έχει ο Κώστας Δημάκης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο