Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι θα δούμε το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024», με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης».

Εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024» καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.

Mechanical Solutions

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” καταθέτει για ακόμη μία φορά το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στο θεματικό άξονα της “Σύγκρουσης”.

Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Παράλληλα, μέσω του θεσμού δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό και εντόπιων συνεργατών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντίθεται από τις προτάσεις των δημιουργών, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μίας μορφής τέχνες.

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τον θεσμό. Πολλές ευχαριστίες στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, για την πάντα παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες της ΕΛΣ και τα στελέχη του ΥΠΠΟ,  χάρη στην εμπειρία και την αφοσίωση των οποίων, υλοποιείται υποδειγματικά, μια σημαντική πολιτική μας, αυτή της όσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».

Κατά τη διάρκεια/σύγκλιση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2024 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟ “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024” η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 34 προτάσεις, στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 29 προτάσεις και στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 7 προτάσεις. Συνολικά επελέγησαν ανά τέχνη:

Μουσική: 25, Θέατρο: 19, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους: 9, Χορός: 7, Εικαστικά/performance: 6, Μουσικό θέατρο: 4.

Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  για το 2024 αποτελούν οι: Γιώργος Κουμεντάκης, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Κωνσταντίνος Χατζής, Δάφνις Κόκκινος, Συραγώ Τσιάρα, Νατάσα Τριανταφύλλη, Αναστασία Γκαδόλου. Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή, από το ΥΠΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου: Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button