L Maris

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε ο «Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης 1821-1830» | +Video

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε το πρωτότυπο εκπαιδευτικό έργο «Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης : 1821-1830».

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021.

Ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης περιέχει όλα τα γεγονότα  της επανάστασης στο νησί, από το 1821 έως το 1830. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης  (https://1821.crete.gov.gr/) και είναι προσβάσιμο και από άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

NOVA

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την ενθάρρυνση και τη στήριξη στη δράση, επεσήμανε το επιστημονικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο του έργου και τον σύγχρονο, ψηφιακό του χαρακτήρα. Όπως τόνισε, «Ο Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης του 1821 αντιπροσωπεύει την προσπάθειά μας στην Περιφέρεια Κρήτης να παραδώσουμε στις σχολικές μονάδες ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που εμπλουτίζει τη διδασκαλία της τοπικής και εθνικής μας ιστορίας και δίνει στους μαθητές και στις μαθήτριες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο επαναστατημένο νησί μας.»

Ο Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας έργου, δήλωσε : «Μέσω του έργου παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, και τη συλλογική μνήμη, προσφέροντας μια ψηφιακή περιήγηση στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο. Συγκεντρώθηκαν και αποτυπώθηκαν ψηφιακά, ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, τοποθεσίες και στρατηγικά σημεία ενώ τα κείμενα διανθίστηκαν με παλιές φωτογραφίες, χάρτες και σχέδια. Η μουσική που συνοδεύει την ψηφιακή περιήγηση  προέρχεται από το έργο του Δημήτρη Μαραμή, «Καπετάν Μιχάλης».

Mechanical Solutions

Ο Μιχάλης Σηφάκης και η Σταυρούλα Ντοά, συνεργάτες του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, ΙΠ-ΙΤΕ, αναφέρθηκαν στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που διέπουν το έργο και στη δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Μανόλης Καρτσωνάκης, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, δήλωσε ότι ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στην Κρήτη και αποτελεί μια διαθεματική σύζευξη που συμβάλλει στην αφύπνιση του ενδιαφέροντος μαθητών και μαθητριών ώστε να κατανοήσουν σε βάθος την επαναστατική εμπειρία.»

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Μπαριτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Χαιρετισμούς απέστειλαν η Υφυπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΖέτταΜακρή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button