ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανοίγει μετά από 2.000 χρόνια

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ αναμένεται να ανοίξει για το κοινό μετά από πάνω από 2.000 χρόνια.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων και το Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ, ανακοίνωσαν την έναρξη της ανασκαφής της ιστορικής Κολυμβήθρας του Σιλωάμ στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εθνικής και διεθνούς σημασίας όπως αναφέρει. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και έτσι θεωρούνταν ήδη μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού. Λόγω της θέσης και της σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού.

“IN_AND_OUT

Πιστεύεται δε, ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως τελετουργικό λουτρό («mikveh») από εκατομμύρια προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν εκεί πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό. Το 1880, ανακαλύφθηκε στη σήραγγα η επιγραφή του Σιλωάμ, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την Κολυμπήθρα.

Η επιγραφή, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, είναι γραμμένη σε αρχαία εβραϊκή γραφή και αναφέρει πώς το νερό της πηγής εκτρέπονταν στην Κολυμβήθρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές παραδόσεις έχουν συνδεθεί με την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αποστολών από όλο τον κόσμο.

Mechanical Solutions

Τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανο-Αμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Frederick Jones Bliss και Archibald Campbell Dickey αποκάλυψαν μερικά από τα σκαλιά που οδηγούσαν στην Κολυμπήθρα. Τη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Kathleen Kenyon ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή. Το 2004, κατά τη διάρκεια έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ύδρευσης Hagihon, αποκαλύφθηκαν ορισμένα από τα σκαλοπάτια.

Τότε η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ξεκίνησε μια συστηματική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Roni Reich και Eli Shukron. Στο πλαίσιο της ανασκαφής αποκαλύφθηκε η βόρεια περίμετρος, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ. Η περίμετρός της χτίστηκε ως μια σειρά από σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους επισκέπτες της εποχής να καθίσουν και να βυθιστούν στα νερά της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ πέρασε από πολλά και διάφορα στάδια ανάπτυξης και στο απόγειο της δόξας της, είχε μέγεθος περίπου 5 ντουνάμ (1¼ στρέμματα) και ήταν εντοιχισμένη με εντυπωσιακές πλάκες. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανασκαφή από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων θα επιτρέψει την πλήρη έκθεση της περιοχής στο πλαίσιο επίσημης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σε πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα ανοίξει για τους τουρίστες, ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και θα κορυφώνεται στα χνάρια του Δυτικού Τείχους. Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Lion, επαίνεσε την έναρξη του έργου λέγοντας πως «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας.

»Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική περιοχή και να την κάνουμε προσβάσιμη σε εκατομμύρια  επισκεπτών που έρχονται στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button