Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγιος Νικόλαος: Τον Ιούλιο το 1ο φεστιβάλ παλαιστινιακού κινηματογράφου Κρήτης

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από μια επιμελημένη επιλογή, θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους και μεγάλου μήκους Παλαιστινίων κυρίως δημιουργών του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (Piff Agios Nikolaos) θα διεξαχθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή, 5, το Σάββατο, 6 και την Κυριακή, 7 Ιουλίου 2024, στον Κινηματογράφο Χριστίνα στον Άγιο Νικόλαο, στο παλιό δημοτικό σχολείο Πάνω Ελούντας και στην πλατεία Δικαστηρίων Νεάπολης, αντίστοιχα.

NOVA

Η διοργάνωση

Το φεστιβάλ διοργανώνει η ομάδα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, μια ομάδα ενεργών ανθρώπων που ζει στην πόλη του Αγίου Νικολάου και στοχεύει σε μια κοινωνία συμπεριληπτική, με ενσυναίσθηση, μια κοινωνία αλληλέγγυα που να λειτουργεί με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Στο επίκαιρο πλαίσιο της γενοκτονίας του λαού της Γάζας και της κατοχής της παλαιστινιακής γης από το κράτος του Ισραήλ και τους εποίκους από το 1948, πιστεύουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δώσουμε φωνή στον παλαιστινιακό λαό.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Έτσι αποφασίσαμε να προβάλουμε το έργο Παλαιστίνιων δημιουργών ως μια δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (Piff Limassol) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λεμεσό της Κύπρου. Η εμπνεύστρια της ιδέας,  Παλαιστίνια εικαστικός Jafra Abu Zoulouf που ζει στη Λεμεσό τα τρία τελευταία χρόνια, με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρότασή μας για μια «αντιγραμένη» έκδοση του Piff Limassol και εξασφάλισε εκ μέρους μας τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Παλαιστινιακής πραγματικότητας στην Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της Παλαιστίνης. Οι ταινίες δεν αφορούν μόνο στην πολιτική ιστορία της Παλαιστίνης, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι όπου κι αν βρίσκονται. Ο λαός της Κρήτης μπορεί με σχετική ευκολία να αντιληφθεί και να συσχετισθεί με τη θεματική των ταινιών καθώς πολλές από αυτές αφορούν στην αγροτική ζωή και τον απλό τρόπο διαβίωσης των Παλαιστινίων αλλά και να του φέρει θύμησες από το παρελθόν όταν ο ίδιος τελούσε υπό κατοχή.

Mechanical Solutions

Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση με την επιμελήτρια του PIFF Limassol εικαστικό Jafra Abu Zoulouf,  τον σπουδαίο γιατρό χειρούργο παλαιστινιακής καταγωγής Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου,  Μασούντ Χάνι, αλλά και σκηνοθέτες και ακτιβιστές που βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη και μπορούν να συμβάλουν στον προβληματισμό του κοινού.

Παρουσίαση Προγράμματος & Fundraising: Κυριακή, 02 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ

Αυτή την Κυριακή, 02 Ιουνίου και ώρα 10π.μ., στο καφέ Βότσαλο στον Άγιο Νικόλαο, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος και θα γίνει ενημέρωση για fundraising.:  https://4fund.com/el/x43zpb#

Στόχος είναι η συγκέντρωση χρημάτων για να διατεθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης αλλά και τη στήριξη ενός ταλαντούχου παλαιστίνιου καλλιτέχνη από τη Γάζα του Durgham Qreiqe, που μαζί με άλλους καλλιτέχνες δίνουν όλη τους την ενέργεια μέσω της τέχνης, οργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες για να δώσουν λίγη χαρά στα παιδιά της Γάζας που βιώνουν αυτή την τρομακτική πραγματικότητα τόσο καιρό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο