Κρήτη

ΒΟΑΚ: Συνεχίζεται η προετοιμασία για εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης

Συνεχίζεται η προετοιμασία για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονας Κρήτης. Μετά την εξέλιξη του προηγούμενου μήνα που σας παρουσίασε το ypodomes.com όπου το Υπουργείου Υποδομών, ανέλαβε την κηδεμονία για τον διαγωνισμό, τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο διαγωνισμός παραχώρησης θα πάρει “κομμάτια” του ανταγωνιστικού διαλόγου, με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προτείνουν λύσεις για τη χάραξη και την χρηματοδότηση του δρόμου και δεύτερον να υπάρξει συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μεγάλο αγκάθι είναι οι απαλλοτριώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ακριβές. Σε μεγάλο βαθμό οι προτάσεις σε αυτό το στάδιο του διαγωνισμού που θα καθορίσουν και το κόστος του έργου. Πάντως το έργο με τον μέχρι σήμερα στρατηγικό σχεδιασμό θα έχει τρία στάδια.

Την προεπιλογή, τον ανταγωνιστικό διάλογο (όχι σε όλο του το εύρος αλλά σε επίπεδο προτάσεων για τη μελέτη του έργου) και τις οικονομικές προσφορές.


Το φυσικό αντικείμενο του έργου (εκτός απροόπτου) περιλαμβάνει τη διαδρομή Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο μήκους 142χλμ και από αυτά, τα 101χλμ αφορούν την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου ενώ τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα στο παρελθόν.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Πιο συγκεκριμένα, από τα 142χλμ έχουν αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο (δρόμο τετράϊχνης κυκλοφορίας με ΛΕΑ και διαχωριστικό στηθαίο τύπου new jersey) 42χλμ:
-11χλμ Περιμετρικά των Χανίων
-7 χλμ Περιμετρικά του Ρεθύμνου
-25χλμ Περιμετρικά του Ηρακλείου (Α/Κ Γούβες-Α/Κ Λινοπεράματα)
-Επιπλέον 9,1χλμ είναι σε φάση κατασκευής στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Συνολικά θα έχουμε έτοιμα μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα 51χλμ από τα 142χλμ του δρόμου.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε περίπου 1,1 δισ ευρώ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) με την χρηματοδότηση να είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα γιατί θα προέλθει από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ αλλά και τις προθέσεις του παραχωρησιούχου.

Αυτό συνδέεται και με το σύστημα διοδίων που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Από το Υπουργείο επιμένουν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα χρονικής χρέωσης (η γνωστή βινιέτα) θα χρεώνει τα τουριστικά οχήματα και όχι τα τοπικά, αλλά αυτό θα κλειδώσει μαζί με το μοντέλο χρηματοδότησης γιατί θα εξαρτηθεί η περίοδος αποπληρωμής με την καταβολή χρημάτων και από τα έσοδα της βινιέτας.

Μεγάλος στόχος παραμένει η δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2017 και η έναρξη του έργου το 2019. Εδώ να αναφέρουμε ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο (λόγω μη ολοκληρωμένων μελετών) το μέγεθος και το κόστος απαλλοτριώσεων που επίσης μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας στην υλοποίηση του έργου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button