ΚΡΗΤΗ

Στο ΣτΕ για την νέα χάραξη του ΒΟΑΚ στο Καβούσι!

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσβολή της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τη χάραξη του τμήματος του ΒΟΑΚ, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς αποφάσισε η τοπική κοινότητα Καβουσίου.

Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας το οποίο τάχθηκε κατά τη χάραξης και το θέμα είχε συζητηθεί και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πάρθηκαν αποφάσεις υπέρ της νέας χάραξης, αλλά παράλληλα ζητούνταν να εξεταστούν οι ενστάσεις της κοινότητητας και να διερευνηθούν εναλλακτικές χαράξεις.

brands heaven2021

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο με την παρουσίαση της χάραξης του τμήματος του νέου ΒΟΑΚ που περνά μέσα από την κοινότητα και αποτελεί τμήμα της μελέτης για το οδικό δίκτυο ως τη Σητεία.

Σύμφωνα με την τοπική κοινότητα, το υπάρχον σχέδιο περνά μέσα από τον ελαιώνα, τον παραγωγικό ιστό της κοινότητας, καταστρέφοντας ιδιοκτησίες ενώ παράλληλα, κόβει τον κάμπο στην μέση, «μπαζόνοντας» τα πάντα στο πέρασμά του με πρανή παραπλεύρως του δρόμου από 2 έως 7 μέτρα.

neratzoulis neo

Επίσης, κόβει τον δρόμο που οδηγεί στην παραλία του Θόλου, αναγκάζοντας κατοίκους και επισκέπτες να κάνουν μια τεράστια παράκαμψη από τον κόμβο που προτείνεται.

Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν πως είναι υπέρ στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ όπως τονίζουν, έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δε διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

«Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αγροτουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού μας, η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων (Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου), καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση-απόφαση της κοινότητας Καβουσίου, τονίζοντας πως η άμεση τροχοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητα προσφυγής περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της ΑΕΠΟ στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης, που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Αναλυτικά η απόφαση της τοπικής κοινότητας Καβουσίου:

«Διχοτομείται ο παραγωγικός ιστός της κοινότητας Καβουσίου, τόπος με τεράστιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, σχεδιάζοντας ένα γιγάντιο τοίχος επιχώσεων πολλών χιλιομέτρων, σ’ ένα μέρος μοναδικό, στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού, με σημαντικές προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης.

Η προτεινόμενη χάραξη μηδενίζει την αξία περιουσιών, υποβαθμίζει τις υπάρχουσες επενδύσεις, αποτρέπει νέους επενδυτές και δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε τοπικό επίπεδο.

Η τερατώδης προτεινόμενη χάραξη θα μαραζώσει διαχρονικά σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιουσίες.

Οι όποιες απαλλοτριώσεις θα είναι πενιχρές μπροστά στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Πολλοί ίσως σκέφτονται ότι ο προτεινόμενος δρόμος θα γίνει μετά από αρκετά χρόνια. Σε αυτούς λοιπόν επισημαίνουμε ότι τα όμορα οικόπεδα αυτόματα υποβαθμίζονται για τους εξής λόγους:

  • Μένουν τυφλά λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς με το χωμάτινο τοίχος (μπάζα).
  • Μηδενίζουν παράλληλα το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή στην περιοχή όπου προτείνεται το παρόν έργο.
  • Χάνουν την οικονομική τους υπόσταση.

Σε μια ήδη λειτουργική τουριστική περιοχή και ενόψει μιας μεγάλης επένδυσης και μελλοντικών άλλων που έχουν δρομολογηθεί, προτείνεται ένα τεχνικό έργο που θα δημιουργήσει ένα χρόνιο χαώδες εργοτάξιο πολλών δεκαετιών, συνοδευόμενο με ανεξέλικτη ρύπανση, χωρίς ουσιαστική και εφικτή περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Για να αποτρέψουμε την καταστροφή της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αγροτουριστικής αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού μας, η Κοινότητα Καβουσίου, με την υποστήριξη όλων των τοπικών φορέων (Ενορία, Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Σύλλογο Καβουσανών Αττικής και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου), καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η άμεση τροχοδρόμηση της ακυρωτικής διαδικασίας είναι επιτακτική, εφόσον η δυνατότητα προσφυγής περιορίζεται στην ανατρεπτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου 2021, εντός δηλαδή 60 ημερών από την ανάρτηση της ΑΕΠΟ στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης, που έλαβε χώρα στις 18/12/2020.

Τυχούσα αδυναμία κατάθεσης της προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) εναντίον της απόφασης έως τις 17/2, καθιστά την προσβολή της απόφασης αδύνατη και ανεπίστρεπτη.

Συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου ασφαλούς οδικού άξονα και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα, όμως η προτεινόμενη λύση καταστρέφει ανεπανόρθωτα την περιοχή, ενώ έχουν προταθεί από ειδικούς λύσεις οι οποίες δε διαταράσσουν καθόλου το τοπίο ούτε καταστρέφουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Για το μέλλον του χωριού μας καλούμαστε σύσσωμοι οι Καβουσανοί να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουμε οικονομικά για να καλύψουμε όλες τις νομικές διαδικασίες, το κόστος των οποίων ανέρχεται στις 7.000 ευρώ (δικαστικό, δικηγορικό και ερευνητή μηχανικού)».
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button