ΚΡΗΤΗ

Στη Σούδα θα βρεθεί το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth»

Στη ναυτική βάση της Σούδας και ενδεχομένως ακόμα και στο λιμάνι του Πειραιά θα βρεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον ερχόμενο Ιούνιο, το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth», το πρώτο της ομώνυμης κλάσης του βρετανικού βασιλικού ναυτικού.

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, το βρετανικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει μια αποστολή μεγάλης εμβέλειας με το «Queen Elizabeth» να συνοδεύεται από ομάδας κρούσης μικρότερων πλοίων αρχικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό. Η ομάδα κρούσης του βρετανικού αεροπλανοφόρου, στην πορεία προς την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με φιλικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Η άφιξη του «Queen Elizabeth» στην Ελλάδα εντάσσεται και στο πλαίσιο των βρετανικών πρωτοβουλιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

neratzoulis neo

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άφιξη του βρετανικού αεροπλανοφόρου είναι ποικιλοτρόπως ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα καθώς το Λονδίνο έχει εμφανιστεί να ενδιαφέρεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα τις φρεγάτες. Οπως η «Κ» έχει έγκαιρα αποκαλύψει, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προτείνει στην Ελλάδα την προμήθεια φρεγατών τύπου «Type 31», καθώς και πλοίο ενδιάμεσης λύσης. Εως τότε, αναμένεται να έχει τελεσφορήσει μία ακόμα σειρά από συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να προκύψει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβερνητικών επαφών, στα πρότυπα μιας μορφής στρατηγικού διαλόγου. Ισως η πλέον επείγουσα εκκρεμότητα για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των επαφών της με τη βρετανική, αφορά τον τουρισμό. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό και, με δεδομένο ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εμβολιαστεί περί τα 10 εκατομμύρια κάτοικοι, υπάρχουν σοβαρές συζητήσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα της θερινής σεζόν, συνυπολογίζοντας, βέβαια, το ρίσκο αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Η άσκηση «Skyros»

bakaliko lagos

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ολοκληρώθηκε στην Τανάγρα το τελευταίο σκέλος της μεγάλης γαλλικής αεροπορικής άσκησης «Skyros». Η διηπειρωτική άσκηση ξεκίνησε από την Ινδία, συνεχίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Τζιμπουτί και το τελευταίο σκέλος της εξελίχθηκε στην Ελλάδα. Οπως ήταν αναμενόμενο τα τέσσερα γαλλικά μαχητικά τύπου «Ραφάλ» που αποτελούσαν την αιχμή της αποστολής της γαλλικής αεροπορίας τράβηξαν την προσοχή των παρευρισκομένων στην Τανάγρα.

Την ίδια στιγμή, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σε διαμόρφωση «Viper» αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ενώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ μπήκε ήδη το επόμενο μαχητικό του ίδιου τύπου, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα και για τα υπόλοιπα αυτού του τύπου.
Μέσω
Βασίλης Νέδος
Πηγή
Καθημερινή

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button