ΚΡΗΤΗ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Πρωτοποριακό σύστημα πρόληψης πυρκαγιών

Την υιοθέτηση από τον Δήμο Χανίων του πρωτοποριακού συστήματος τηλεματικής «για τη δυναμική αποτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο βασισμένο σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS)», που αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πρότεινε χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Δήμος Ενεργών Πολιτών’ Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αντιπυρική προστασία, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Βαμβακόπουλο.

caffeine adv2020b

Ο κ. Βάμβουκας, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Μπάμπη Κουρούση και Νεκτάριο Αλεξανδράκη και τα μέλη της παράταξης Κυριάκο Κουκλάκη και Βαγγέλη Μαρκάκη, επισκέφθηκε χθες την περιοχή του Βαμβακόπουλου, που καταστράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τις πυρκαγιές, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργο Σταυρακάκη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοποριακού συστήματος που δημιούργησε η ομάδα του από το Πολυτεχνείο.    

«Οι συνέπειες από την πυρκαγιά στο Βαμβακόπουλο θα μπορούσαν να είναι ακόμα σοβαρότερες και θα πρέπει επιτέλους να συντονιστούμε ως Δήμος Χανίων και Νομός για το θέμα της πυρόσβεσης και κυρίως της έγκαιρης πρόληψης των πυρκαγιών», δήλωσε μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Βάμβουκας και διευκρίνισε ότι ήδη από την 1 Ιανουαρίου του 2013 η ευθύνη για την πυροπροστασία έχει περάσει από τις Περιφέρειες στους Δήμους.

neratzoulis neo

«Άρα ο Δήμος Χανίων είναι υποχρεωμένος να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τον δασικό μας πλούτο, τις γεωργικές καλλιέργειες και τις περιουσίες. Εκτιμούμε ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο θα έχουμε και περισσότερους κινδύνους, αφού το κλίμα, δυστυχώς, μεταβάλλεται προς το χειρότερο και κινδυνεύουμε με ερημοποίηση», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας, ενώ επέρριψε ευθύνες στον Δήμο για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Βαμβακόπουλο καθώς όπως σημείωσε η περιοχή ήταν παραμελημένη και τα καλάμια δίπλα από το ποτάμι δεν είχαν καθαριστεί για χρόνια.  

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Για το σύστημα τηλεματικής για τη δυναμική αποτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, βασισμένο σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), ενημέρωσε τα μέλη της δημοτικής παράταξης ο κ. Σταυρακάκης, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη το σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία στον Δήμο Ηλιούπολης Αττικής και Σερρών.

Όπως εξήγησε το σύστημα βασίζεται στην παρακολούθηση συγκεκριμένων κρίσιμων για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών παραμέτρων, όπως μετεωρολογικές και μικρο-κλιματικές παράμετροι της συγκεκριμένης δασικής περιοχής εφαρμογής του, το φυσικό ανάγλυφο της δασικής περιοχής, την καύσιμη ύλη της, τη χρονική περίοδο του έτους κ.ά.

Τα κύρια υποσυστήματά του είναι η συλλογή μετεωρολογικών και μικροκλιματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η επεξεργασία, ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων αυτών με παλαιότερα για τη δημιουργία του μοντέλου, η αναγνώριση κρίσιμων παραμέτρων και μοντέλο λήψης αποφάσεων σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, η γραφική απεικόνιση αποτελεσμάτων και η αποτίμηση του κινδύνου έναρξης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο.

Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι επίσης το γεγονός ότι το σύστημα δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους χρήστες του να οργανώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αντιπυρική προστασία και να κατανέμουν ορθολογικότερα τις δυνάμεις που διαθέτουν ανά περιοχή.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σύστημα, το λογισμικό του οποίου διατίθεται δωρεάν αυτή τη στιγμή και μπορεί να το πάρει ο Δήμος και να το αξιοποιήσει», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι ο επιπλέον εξοπλισμός που απαιτείται δεν έχει υψηλό κόστος ούτε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για την εφαρμογή του. «Θεωρούμε ότι ο Δήμος Χανίων πρέπει να υιοθετήσει το σύστημα αυτό που είναι δωρεάν και να ξεκινήσει να εφαρμόζει οτιδήποτε αυτό το σύστημα απαιτεί ώστε να προστατεύσουμε αυτό τον πλούτο του Νομού», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αξιοποιεί τα επιστημονικά εργαλεία και επιτεύγματα του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της σύνδεσης του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με την κοινωνία των Χανίων. 

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button