Europlan

Xaritakis
ΚΡΗΤΗ

Οροπέδιο Καθαρού, Κριτσά: Ένα μικρό θαύμα ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ένα μικρό εξελικτικό θαύμα φαίνεται να έζησε η μεγαλόνησος πριν από 540.000 χρόνια – ένα μοναδικό φαινόμενο που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οροπέδιο Καθαρού στην Κριτσά του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Νάνοι ελέφαντες, νάνοι ιπποπόταμοι και ελάφια ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, αποδυόμενοι σ’ έναν εξελικτικό αγώνα που τερματίστηκε με την έλευση του ανθρώπου.
Τη μορφολογία αυτής της πανίδας που κυριαρχούσε στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου Καθαρού, προσπαθούν την περίοδο αυτή, ν΄ ανασυνθέσουν οι επιστήμονες εξετάζοντας τα απολιθωμένα ίχνη σπονδυλόζωων.

“IN_AND_OUT

Το οροπέδιο τού Καθαρού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων,ενώ η ύπαρξη των απολιθωμένων οστών στην περιοχή ήταν γνωστή από παλιά. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, αρκετοί περιηγητές έβρισκαν τέτοια απολιθώματα.

Η έρευνα των Ελλήνων ειδικών ήδη από το 2000, έδειξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάποτε λίμνη, στις όχθες της οποίας συχνά πέθαιναν τα δύο αυτά είδη σπονδυλόζωων.

Mechanical Solutions

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός,  συνοδευόμενος από τον Γ.Γ του Δήμου κ. Γιάννη Στεφανάκη και την Δ/ντρια της Δ/νσης Μελετών κ. Μαρία Πρατσινάκη, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής (16/7) τον χώρο όπου πραγματοποιείται η έρευνα για την ανάδειξη γεωλογικών – παλαιοντολογικών ευρημάτων, μετά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως υπενθύμισε ήδη από το 2000, επί δημαρχίας του, ο χώρος της έρευνας είχε περιφραχθεί, ενώ με την νέα προγραμματική σύμβαση δρομολογείται η συναρμολόγηση ενός σύνθετου σκελετού ιπποπόταμου καθώς και αντιγράφου που θα εκτεθεί δίπλα στα πραγματικά απολιθώματα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου γνωστοποίησε επίσης ότι προτείνεται η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου – πιθανότατα κτίριο “Αρχαύλη” στην Κριτσά, που θα μπορούν ντόπιοι και ξένοι να επισκεφθούν για να γνωρίσουν άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του τόπου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον -πρόσθεσε – περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ανασκαφική έρευνα και σύντομα οι συνδημότες θα γίνουν κοινωνοί όλων των δράσεων που έχουν αναληφθεί.

Αναφερόμενος στην μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος για την δημιουργία Μητρώου Χρηστών στο Καθαρό Όρος, δήλωσε ότι η προσέλευση των χρηστών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, οι δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 700 γεγονός που καταδεικνύει ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής, αποτελεί την μόνη “οδό” για την τακτοποίηση του ζητήματος χρήσης του Καθαρού.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Αναστασάκης σε δήλωση του ανέφερε :

“Το Καθαρό, έχει μοναδικούς θησαυρούς συμπεριλαμβανομένων των παλαιοντολογικών που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και αξιοποίησης.  Ελπίζουμε ότι και οι επόμενες δημοτικές αρχές θα δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, προκειμένου ν΄ αξιοποιηθούν όλα τα ευρήματα του Καθαρού, όχι μόνο από τουριστικής αλλά και επιστημονικής κυρίως άποψης. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του, δεδομένου ότι τίθενται οι βάσεις για την εκθεσιακή αξιοποίηση των ευρημάτων, γεγονός που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button