Europlan

Xaritakis
ΚΡΗΤΗ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στα εγκαίνια του 2ου φεστιβάλ βιβλίου Χανίων

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

«Το Φεστιβάλ που εγκαινιάζεται απόψε επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο τόπος μας, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με επιτυχία στην προσπάθεια για τη χάραξη μιας περιφερειακής πολιτικής για το βιβλίο», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τα επίσημα εγκαίνια του 2ου φεστιβάλ βιβλίου Χανίων που έγιναν το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο παλιό λιμάνι Χανίων και διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία και κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ. Την Πρόεδρο υποδέχθηκαν στην τελετή των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Μανόλης Πιμπλής.

“IN_AND_OUT

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την Στρατηγική επιλογή της περιφέρειας Κρήτης για την χάραξη πολιτικής για το βιβλίο, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια και θα ενθαρρύνει τους νέους δημιουργούς, «διότι η παγκόσμια θέση ενός πολιτισμού δεν κρίνεται μόνο από αυτό που τον έκανε κλασικό αλλά από αυτούς που τον κάνουν επίκαιρο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε την μέριμνα της Περιφέρειας Κρήτης για σημαντικά έργα πολιτισμού που προωθούνται στην περιοχή των Χανίων όπως τα Νεώρια, οι Βίλες Σβαρτς και Πολογιώργη, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της μελέτης για να ενταχθούν σε χρηματοδότηση είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από εθνικούς πόρους της Περιφέρειας και τόνισε: «Βασική αρχή μας, παραμένει η υλοποίηση μιας πολιτικής εξωστρέφειας για τον σύγχρονο πολιτισμό, η οποία στοχεύει στη σύνδεση του ελληνικού πολιτιστικού πεδίου με τα διεθνή ρεύματα και τεκταινόμενα και συγχρόνως στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης κρητικής πολιτιστικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή».

Mechanical Solutions

Όπως εξήγησε περαιτέρω ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο στόχος αυτός περνάει μέσα από την καλλιτεχνική, οργανωτική και λειτουργική ενδυνάμωση των φορέων και καλλιτεχνών που δρουν στην Κρήτη και προϋποθέτει την ισχυροποίηση της πολιτικής διεθνών πολιτιστικών σχέσεων του τόπου μας. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε το Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά, το οποίο ήδη από την πρώτη του χρονιά απέδειξε ότι θα καθιερωθεί ως θεσμός και ότι τόσο το Βιβλίο βρήκε την πόλη με την οποία θα ταυτιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο και τα Χανιά βρήκαν μία πολιτιστική δράση η οποία συνάδει με την ιστορία τους και η οποία φαίνεται να ενεργοποιεί όλη την ευρύτερη επένδυση που γίνεται στα Χανιά και στον πολιτισμό».

Κλείνοντας συνεχάρη τους διοργανωτές και καλωσόρισε στην Κρήτη και τα Χανιά τους συγγραφείς, τους εκδότες και τους ανθρώπους του βιβλίου.

Παρουσιάσεις

Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στην παρουσίαση των βιβλίων του Διευθυντή της «Καθημερινής», δημοσιογράφου και συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά  «Ένα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967 – 1974» αλλά και στο «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας», με συντονιστή το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς και στην θεματική συζήτηση για τα «ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών» όπου ο Μιχάλης Αλμπάτης, η Ρέα Γαλανάκη και η Νίκη Τρουλινού μίλησαν για την πολιτισμική και λογοτεχνική κρητική ταυτότητα με τον συντονισμό της Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων Βαρβάρας Περάκη.

Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παραβρέθηκε στην τελετή ανακήρυξης της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη Δημότη των Χανίων που έγινε στο Μεγάλο Αρσενάλι, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη, Δημάρχων των Χανίων, αιρετών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών και τοπικών αρχών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button