ΚΡΗΤΗ

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Κορυφώνεται σήμερα η κακοκαιρία η οποία πλήττει ήδη από χθες την Κρήτη, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρότατους ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το κακό καιρικό σκηνικό θα αρχίσει να μεταβάλλεται από αύριο Παρασκευή, ενώ ανήμερα των Θεοφανίων θα επικρατήσει καλοκαιρία στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Όπως μας εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η κακοκαιρία προκαλείται εξαιτίας της κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο, ενώ βρισκόταν στα δυτικά της Ελλάδας, κινείται πλέον προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας κυρίως τις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε παράκτιες περιοχές της βόρειας Κρήτης, όπως είναι το Ηράκλειο, οι ουρανοί χθες… «άνοιξαν» και είχαμε νεροποντές.

Βαρομετρικό χαμηλό

«Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά, με το κέντρο του στα βόρεια της Κρήτης, αναμένεται να προκαλέσει κορύφωση των καιρικών φαινομένων με βροχές σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές», αναφέρει αρχικά ο κ. Λέκκας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αναμένεται και μεγάλη ενίσχυση των δυτικών και αργότερα βορειοδυτικών ανέμων με εντάσεις που θα φτάνουν τα 6-7, τοπικά έως και τα 8 μποφόρ, με τις μέγιστες ριπές να είναι πρόσκαιρα ακόμη υψηλότερες».Εξάλλου, ο Μανόλης Λέκκας επισημαίνει ότι, «λόγω των πολύ ισχυρών έως και θυελλωδών ανέμων, θα προκληθεί και υψηλός κυματισμός στις θάλασσες γύρω από την Κρήτη, ιδιαίτερα δε στο νησί της Γαύδου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) στην αντιμετώπιση του πολύ ισχυρού πεδίου των ανέμων στη στεριά, καθώς και του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα».

«Η περαιτέρω μετακίνηση του χαμηλού βαρομετρικού ανατολικότερα θα αποκαταστήσει πολύ καλές καιρικές συνθήκες από την Παρασκευή (σ.σ. αύριο), ενώ οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν, αρχικά από τα δυτικά, ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής θα εξασθενήσουν και στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης», μας λέει ο μετεωρολόγος.

Σήμερα

Αναλυτικότερα, λοιπόν, για σήμερα προβλέπεται κορύφωση της κακοκαιρίας, η οποία περιλαμβάνει βροχοπτώσεις, πολύ ισχυρούς έως και θυελλώδεις ανέμους, καθώς και πολύ υψηλά κύματα στις παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, βροχές θα σημειωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη. Ωστόσο, κατά τόπους, πρόσκαιρα, θα είναι ισχυρές, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει και η πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Τα εν λόγω φαινόμενα, σύμφωνα πάντα με το μετεωρολόγο, θα κάνουν λίγο ηπιότερα την εμφάνισή τους το πρωί και σταδιακά θα ενισχυθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από το μεσημέρι και μετά.

Σήμερα το πρωί οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά το πρωί στα δυτικά και τα νότια της Κρήτης από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 5 με 6 μποφόρ, τοπικά έως και τα 7 μποφόρ. Εξάλλου, στις ανατολικές περιοχές, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες με την έντασή τους να φτάνει και πάλι τα 5 έως 6 μποφόρ. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι άνεμοι θα μετατραπούν σε δυτικοί και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, επηρεάζοντας σταδιακά και τις ανατολικές περιοχές. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, η έντασή τους θα φτάσει τα 7, τοπικά και τα 8 μποφόρ. Από σήμερα το βράδυ, πάντως, οι άνεμοι θα στραφούν από βορειοδυτικές και αργότερα βόρειες διευθύνσεις. Μετά τα μεσάνυκτα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν από τα δυτικά.

Αύριο

Αύριο Παρασκευή αναμένεται ξανά αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, επαναφέροντας καλύτερες καιρικές συνθήκες στο νησί. Ειδικότερα, για αύριο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ορεινά, ενώ μόνο το πρωί θα έχουμε λίγο πιο αυξημένες νεφώσεις στις ανατολικές περιοχές. Όπως μας λέει ο Μανόλης Λέκκας, οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ στα δυτικά της Κρήτης. Ωστόσο, στα ανατολικά η έντασή τους θα φτάνει μέχρι και τα 6 μποφόρ. Και στις ανατολικές περιοχές, πάντως, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι και μετά. Σημειώνεται, επίσης, ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει – σε σχέση με σήμερα – μικρή άνοδο αύριο Παρασκευή.

Θεοφάνια

Στους 20 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία

Ανήμερα των Φώτων, η μετεωρολογική πρόβλεψη κάνει λόγο για πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Για μεθαύριο Σάββατο, λοιπόν, ο Μανόλης Λέκκας προβλέπει ηλιοφάνεια σε όλη την Κρήτη. Ειδικότερα, οι άνεμοι θα είναι πολύ εξασθενημένοι: Το πρωί η έντασή τους δε θα ξεπερνά τα 1 με 2 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές θα κυμανθεί γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου. Γενικότερα, πάντως, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο υδράργυρος προβλέπεται να «σκαρφαλώσει» έως και τους 20 βαθμούς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και τις ημέρες μετά τα Θεοφάνια αναμένεται να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close