ΚΡΗΤΗ

Ο δήμαρχος Οροπεδίου στην Αθήνα για συναντήσεις με επίκεντρο τα πολιτιστικά


Τελευταία ενημέρωση:

Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Οροπεδίου Λασιθίου και Πανεπιστημίου Πειραιά συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη και τον Πρύτανη Άγγελο Κότιο. Στη συνάντηση, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συζητήθηκαν συγκεκριμένα η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε Δήμο και Πανεπιστήμιο με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής με διασύνδεση πολιτισμού-πρωτογενή τομέα κ.α.Επίσης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα με τον Διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών καθηγητή John Bennet όπου και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται στις αρχαιότητες του Οροπεδίου Λασιθίου και συγκεκριμένα:  Οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η σχολή για την συνέχιση των ανασκαφών στο “Καρφί”, η αξιοποίηση του σπηλαίου “Τραπέζας” στο Τζερμιάδων. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε επίσης για τα επίσημα πρακτικά και τις δημοσιεύσεις της Σχολής σχετικά με τις θέσεις “Καρφί”, σπήλαιο “Τραπέζας”, “Κάστελλος”, Πλάτη, “Παπούρα” κ.α.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ενημέρωσε τον καθηγητή John Bennet ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Οξφόρδη προκειμένου να επισκεφθεί το μουσείο “Ashmolean” και να δει τα σημαντικότατα ευρήματα από τις αρχαιολογικές περιοχές του οροπεδίου Λασιθίου που είχαν αποκαλυφθεί κατά την αρχαιολογική ανασκαφή το 1899 από Άγγλους αρχαιολόγους (τρίλοβη λίθινη τράπεζα προσφορών με στοιχεία της Γραμμικής «A», διπλοί πέλεκεις, λατρευτικά εδώλια, σφραγιδόλιθοι κ.α. Τα ευρήματα που είχαν βρεθεί είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία και σήμερα  εκτίθενται στην Οξφόρδη.

Τέλος  ο Δήμαρχος έκανε επαφές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου και συγκεκριμένα για την υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη των ανεμόμυλων στο εθνικό μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close