ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Με απόφαση του ΣτΕ κλείνουν οι κινηματογράφοι στο «TALOS»Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πέφτουν οι τίτλοι τέλους σε ένα πολυετές και επεισοδιακό σήριαλ που αφορά στην λειτουργία του πολυκινηματογράφου «TALOS» στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Το ανώτατο ακυρωτικό όργανο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας λειτουργίας σηματοδοτώντας θρυαλλίδα εξελίξεων για το κλείσιμο των κινηματογράφων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο πολυχώρος «TALOS» έχει ανεγερθεί σε περιοχή στην οποία δεν προβλέπονται τέτοιες δραστηριότητες στο Σχέδιο Πόλης, άρα δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ουσιαστικά οι χρήσεις λειτουργίας κινηματογράφων κακώς αδειοδοτήθηκαν καθώς το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής δεν προβλέπει τέτοιου τύπου χρήσεις.

swell adv 2021

Η λειτουργία του πολυκινηματογράφου έχει κριθεί παράνομη, καθώς για την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο «TALOS» προβλέπεται ήδη από το 1988 «χρήση γενικής κατοικίας» όπου δεν επιτρέπονται αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως «ο νομοθέτης του Ν. 4178/2013 εξαγγέλλει, στο άρθρο 1 παρ. 1, γενική απαγόρευση μεταβίβασης και σύστασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα επί των οποίων έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν σημειωθεί αυθαίρετες αλλαγές χρήσης. Με τις επόμενες διατάξεις του όμως, ο ίδιος νόμος οργανώνει σύστημα απαλλαγής από την απαγόρευση κατηγοριών ιδιοκτησιών με αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες, άλλως, θα υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας παίρνει οριστική θέση ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση του Ε’ Τμήματος που χαρακτήριζε παράνομη τη λειτουργία πολυκινηματογράφου σε περιοχή όπου προβλέπεται μόνο κατοικία είναι ορθή απορρίπτοντας την αίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρίας να διατηρηθούν τα κτίσματα, με βάση τις διατάξεις του ν. 4178/2013 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν επιτρεπτή.

Πλέον, αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης στο δήμο Ηρακλείου που αναγκάζει τη Λότζια να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης να κλείσουν οι κινηματογράφοι στο «TALOS».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button