ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαξίωση του ιστορικού αρχείου Κρήτης

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας σε αριθμό και πλούτο εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων.

Βασικός σκοπός του Ι.Α.Κ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με τελικό στόχο τη διάθεση και την -με ποικίλους τρόπους- αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές.

caffeine adv2020b

Ωστόσο, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης, με τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1920), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης. Συγκεκριμένα, έχει μετακινηθεί κατά καιρούς σε τρία διαφορετικά κτήρια, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Σήμερα, στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του Ι.Α.Κ, με σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης, όπου οι συνθήκες φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού απέχουν πολύ από το να είναι παραδεκτές. Χαρακτηριστικό είναι πως τα προβλήματα υγρασίας του κτηρίου, όπου στεγάζεται σήμερα το αρχείο, έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μια ολόκληρη αίθουσα και πολλά σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα κινδυνεύουν, αφού βρίσκονται εκτεθειμένα στη μούχλα.

Ενώ εδώ και καιρό έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΕ-ΤΔΚ και έχει διαπιστωθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, οι μελέτες που χρειάζονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες ενέργειες με διαχρονική ευθύνη, όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν μόνο ως αόριστες υποσχέσεις.

neratzoulis neo

Επιπλέον, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης ταλανίζεται από την έλλειψη προσωπικού, αφού για τη συντήρηση του αρχείου υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι. Το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Ι.Α.Κ., φαίνεται να αδιαφορεί για τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας και απρόσκοπτης λειτουργίας του και εξασφαλίζει μόνο την πληρωμή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει :

  • Για την άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου στέγασης του Ι.Α.Κ. και τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς φύλαξης του αρχειακού υλικού.
  • Για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Ι.Α.Κ., ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού.
  • Για τη στήριξη της επιβεβλημένης ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού.
  • Για τη στελέχωσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
  • Την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button