Europlan

Xaritakis
ΚΡΗΤΗ

Αλλάζουν οι γειτονιές του Ρεθύμνου προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ενα φιλόδοξο σχέδιο ενέκρινε πρόσφατα ο Δήμος Ρεθύμνης που αφορά στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του προορισμού με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη των γειτονιών της πόλης.

Το στρατηγικό σχέδιο για το Ρέθυμνο περιλαμβάνει τη διαδρομή γειτονιών, τους πράσινους διαδρόμους και τον προσβάσιμο δημόσιο χώρο.

“IN_AND_OUT

Η κεντρική ιδέα της διαδρομής γειτονιών είναι η δημιουργία μιας πορείας η οποία διασχίζει όλο τον οικιστικό ιστό του Ρεθύμνου από ανατολή προς δύση. Αυτή η διαδρομή έχει σημείο αναφοράς τις γειτονιές και σηματοδοτεί την αναβίωση τους μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους, παιδιά, ηλικιωμένους να μπορούν να την χαρούν, να κινηθούν ελεύθερα, να κάνουν βόλτα με ποδήλατο και γενικά νοιώσουν άνετα και ανθρώπινα. Η διαδρομή γειτονιών είναι η ραχοκοκαλιά για την αναζωογόνηση των γειτονιών, στο μεγάλο όγκο της πόλης που δεν έχουν αγγίξει οι σύγχρονες αναπλάσεις.

Το Ρέθυμνο, μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσει να βελτιώνεται, ως μια πόλη σύγχρονη που προσφέρει στον δημότη και τον επισκέπτη μία ανθρώπινη διαβίωση και παραμονή. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί προτεραιότητα στον άνθρωπο, είτε μέσα από υποδομές και παρεμβάσεις στις γειτονιές είτε μέσα από δράσεις σε κοινωνικό επίπεδο και πρωτοβουλίες στον οικονομικό χώρο. Βασικός πυλώνας για την αναζωογόνηση των γειτονιών είναι η διαδρομή που διασχίζει τη πόλη, νοτιότερα των κεντρικών αξόνων (Μαχητών Χωροφυλακής– Πορτάλιου–Κουντουριώτη– Ηγουμένου Γαβριήλ–Σταμαθιουδάκη και Πορτάλιου– Μοάτσου–Ζυμβρακάκη) και συνδέει περιοχές, όπως ορίζονται από το ανάγλυφο με τα διαδοχικά ρέματα από Νότο προς Βορρά.

Mechanical Solutions

Η κεντρική ιδέα των πράσινων διαδρόμων αφορά στη ένταξη του φυσικού χώρου των ρεμάτων της πόλης και η ολοκλήρωση τους με την νοητή προέκτασή τους ως την παραλία. Παράλληλα, σκοπός είναι να συνδυαστούν οι διαφορετικές φάσεις και ο προγραμματισμός των αστικών αναπλάσεων και ταυτόχρονα να οργανωθεί το νέο πλαίσιο αντίληψης για το δημόσιο χώρο της πόλης.

Το Ρέθυμνο πλέον αποκτά και με τη στρατηγική των αναπλάσεών του ένα καινοτόμο και φιλόδοξο πολεοδομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό εισάγει τη διάσταση της γειτονιάς και της πράσινης διαδρομής στην συνολική αντίληψη της πόλης, για τον δημόσιο χώρο και το φυσικό της περιβάλλον και παράλληλα συνδυάζει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα και σημεία υπεροχής προς χάρη πολιτών και επισκεπτών.

Ο προσβάσιμος δημόσιος χώρος αναφέρεται σε νέα πεδία (γειτονιά, διαδρομή, άξονες ρεμάτων, φυσικό περιβάλλον) και αναπτύσσεται με νέους τύπους επεμβάσεων, ενώ η ενεργοποίησή του βασίζεται στην ανάπτυξη σεναρίων με συνολικό και ανοικτό προς τους δημότες τρόπο. Ο όλος σχεδιασμός γίνεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής παρέμβασης (Περιβόλια-Καλλιθέα-Κουμπές-Μασταμπάς).

Στόχος είναι η διαφύλαξη και αναβάθμιση των περιβαλλοντικών πόρων, η ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που συμβάλλουν στη συνοχή του κοινωνικού ιστού, η δρομολόγηση δράσεων ενίσχυσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και η υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό της περιοχής παρέμβασης και της πόλης συνολικά.

Εν τέλει ο Δήμος επιδιώκει και προωθεί, μέσα από την ενθάρρυνση της χρήσης των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης για σύντομες σχετικά διαδρομές και μέσα από την διαμόρφωση θελκτικών χώρων κοινωνικής συνάντησης, ξεκούρασης και αναψυχής, ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας που περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και ενθαρρύνει έναν ηπιότερο, κοινωνικότερο και πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button