Europlan

Xaritakis
ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος, ΔΕΥΑΑΝ: Επιστολή του Γ.Διευθυντή προς τον Δήμο – Ανησυχία για το χρέος στην ΔΕΗ

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Παρακάτω δημοσιεύουμε την επιστολή του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΑΝ κου Γιάννη Πεδιαδίτη προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου με εμφανή την ανησυχία της επιχείρησης για το χρέος του περίπου μισού εκατομμυρίου προς την ΔΕΗ.

«Όπως γνωρίζετε από προηγούμενες ενημερώσεις, το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης έχει εκτοξευθεί από τα τέλη του 2021 σε βαθμό που καθιστά αδύνατη τη διαχείριση του. Μόνο για το έτος 2022 η αύξηση του κονδυλίου για την ΔΕΗ ξεπέρασε το 1.000.000 € αγγίζοντας τα 2.500.000 € με τον κύκλο εργασιών να μην ξεπερνά τα 3.400.000 €.

“IN_AND_OUT

Η πολύ καλή οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών, μας έδωσε την δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε το προηγούμενο έτος της αύξησης αυτής, αποκόπτοντας βέβαια από τα ταμεία της επιχείρησης πολύ σημαντικά ποσά, που προορίζονταν για έργα με ιδίους πόρους και την συμμετοχή μας σε εν μέρει συγχρηματοδοτούμενα έργα / προμήθειες. Για το έτος 2023 ήδη (Ιαν-Μάιο) το ενεργειακό κόστος έχει ξεπεράσει 900.000 € με το αντίστοιχο ύψος του το 2019 να ήταν λιγότερο από 300.000 €.

Με βάση τα δεδομένα αυτά το συνολικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το αντίστοιχο για το έτος 2022 (λαμβάνοντας υπ’ όψη και το ότι η ελλιπής υδροδότηση από το φράγμα Αποσελέμη αυξάνει την λειτουργία των γεωτρήσεων μας), ποσό που είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί και πάλι από τα αποθεματικά και τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις λοιπές τακτικές υποχρεώσεις της.

Mechanical Solutions

Με την απόφαση 50/2023 του Δ.Σ. της επιχείρησης παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που περιγράφουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Επίσης καταγράφεται και η υποχρέωση της επιχείρησης από την ισχύουσα νομοθεσία (αρ.10 του ν.1069/1980 όπως τροποποιήθηκε από τον ν.4483/17) αλλά και η πολύ πρόσφατη ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/53924/16.5.2023 (παρ. στ. αρ.5) για την ανάκτηση του κόστους αυτού, μετακυλώντας το στους τελικούς χρήστες.

Οι υποσχέσεις της κεντρικής διοίκησης για επιχορήγηση των ΔΕΥΑ, με σκοπό την κάλυψη μέρους της ενεργειακής επιβάρυνσης, δεν έχουν υλοποιηθεί και λόγω και των εθνικών εκλογών δεν αναμένονται άμεσες εξελίξεις. Ωστόσο η ΔΕΗ, με συνεχείς οχλήσεις, απειλεί καθημερινά με διακοπές ηλεκτροδότησης, κρίσιμων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο ενιαίος / τυπικός διακανονισμός που προτείνει η ΔΕΗ στις επιχειρήσεις (20% άμεση καταβολή και 24 δόσεις), δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την συνεχή ροή κόστους που ακολουθεί και απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση (πχ. κυλιόμενοι διακανονισμοί με ορίζοντα 4-5 ετών) και τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση της πολιτείας για το ύψος ενίσχυσης, ώστε το υπόλοιπο να διακανονιστεί, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, χωρίς να μετακυλήσει το κόστος στον πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο: • Να απειλείται μια Κοινωφελής Επιχείρηση με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε κρίσιμες για την λειτουργία της εγκαταστάσεις. • Μια επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑΑΝ που από της ιδρύσεως της δεν υπήρξε ποτέ οφειλέτης έναντι της ΔΕΗ, να αντιμετωπίζεται με απειλές και απαραδέκτου ύφους οχλήσεις. • Μια Κοινωφελής Επιχείρηση να αντιμετωπίζεται ως μια οποιαδήποτε εμπορική ή βιομηχανική επιχείρηση σε ότι αφορά την δυνατότητα για διακανονισμό.

Εν’ κατακλείδι: • Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσουν άμεσα οι απειλές διακοπής ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΑΝ. Οι οφειλές μας αυτή την στιγμή πλησιάζουν τις 500.000€ και απειλούμαστε συνεχώς, κάτι που δεν συμβαίνει (και σωστά δεν συμβαίνει) σε άλλες ΔΕΥΑ με υπερπολλαπλάσιες οφειλές, γεγονός το οποίο είναι απορίας άξιο. Πιθανή προσωρινή λύση θα ήταν και η χρήση ασφαλιστικών μέτρων. • Θα πρέπει επίσης να βρεθεί, μετά από διαπραγμάτευση με την διοίκηση της ΔΕΗ, μια φόρμα διακανονισμού σε βάθος 4-5 χρόνων ή και μεγαλύτερο, με πρώτιστο μέλημα τη μη μετακύληση του κόστους στους πολίτες, αλλά της απορρόφησης του είτε από κρατικές ενισχύσεις, είτε από την ενεργειακή μετάβαση της επιχείρησης σε πιο αυτόνομες και σταθερού κόστους μονάδες παραγωγής ενέργειας. • Θα πρέπει η ΕΔΕΥΑ και η ΚΕΔΕ να πιέσουν την κυβέρνηση που θα προκύψει, ώστε να παρθούν αποφάσεις σχετικά τόσο με την άμεση οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για την κάλυψη της μέχρι σήμερα οικονομικής επιβάρυνσης, όσο και την χρηματοδότηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης ή και αυτονόμησης των εγκαταστάσεων που κατά κανόνα παρουσιάζουν υψηλή κατανάλωση.

Εδώ καλό θα ήταν να τονιστεί ότι η ενίσχυση αυτή δεν θα πρέπει να δοθεί μόνο σε όσους δεν πληρώνουν εξ’ αρχής, αλλά και σε όσους με σοβαρή προσπάθεια πολλών ετών (όπως η ΔΕΥΑΑΝ) κατάφεραν να πληρώσουν μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των υποχρεώσεων τους.»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button