Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Επίσκεψη συνδυασμού «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η επιστημονική επιτροπή της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Πολιτών» επισκέφτηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής σχετικά με νέες τεχνολογικές εξελίξεις τα οποία αποτελούν αποτελέσματα άριστης έρευνας και τα οποία μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν σε επίπεδου Δήμου για την ολική αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του προς όφελος των πολιτών αλλά και των επισκεπτών του, αναβαθμίζοντας συνολικά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων αλλά και του τουριστικού προϊόντος το οποίο δύναται να προσφέρει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Η επιστημονική ομάδα ενημερώθηκε για το πλήθος των δυνατών εφαρμογών οι οποίες μπορεί να υιοθετηθούν σε επίπεδο smart cities όπως τεχνολογίες ελέγχου διαρροών, κατ’ οικον νοσηλείες, εφαρμογές έξυπνης πόλης με αισθητήρες για παρκινγκ – καιρό – έξυπνο φωτισμό, αστικές συγκοινωνίες, διαβάσεις κτλ.

Mechanical Solutions

Επισκέφτηκε τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή, συνομίλησε με τον Επικεφαλή του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας για πολυάριθμες εφαρμογές οι οποίες μπορεί να συμβάλουν ουσιαστικά στις παροχές υγείας προς τους πολίτες του Δήμου όπως αναβαθμισμένες υπηρεσίες για κατ’οικον νοσηλεία και παροχή φροντίδας, χρήση νέων τεχνολογιών για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας των πολιτών αλλά και εξειδικευμένες τεχνολογίες και λύσεις για θέματα πολιτικής προστασίας οι οποίες είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου των κρίσεων τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

Συζήτησαν για θέματα έξυπνης ανίχνευσης και διαχείρισης θεμάτων απώλειας νερού από τα συστήματα ύδρευσης. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συνιδρυτή της εταιρείας PCN Materials, μίας καινοτόμου εταιρείας η οποία προέκυψε από ερευνητές του ΙΤΕ για την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας του αέρα με τη χρήση φωτοκαταλυτικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται μέσα στις συνηθισμένες βαφές τοιχοποιίας.

Καθώς σημαντική παράμετρος για τη χρήση, ανάπτυξη αλλά και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών είναι η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση τους, ενημερώθηκαν από στελέχη του Ινστιτούτου Πληροφορικής σχετικά με διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Το ΙΤΕ αποτελεί ένα ερευνητικό φορέα διεθνώς αναγνωρισμένο, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς. Μέσα στο ΙΤΕ αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, άμεσα εφαρμόσιμες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι επί σειρά ετών ο Δήμος Αγίου Νικολάου, δεν έχει εκμεταλλευτεί την γεωγραφική εγγύτητα με το ΙΤΕ για να συνάψει ουσιαστικές συνεργασίες. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δυστυχώς  έχει μείνει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει μία τελείως διαφορετική εικόνα του Δήμου σε πολλαπλά επίπεδα βελτιώνοντας αισθητά τη καθημερινότητα των πολιτών του αλλά και την συνολική εικόνα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Η Ενωτική Κίνηση Πολιτών δεσμεύεται ότι μία από τις βασικές και αρχικές της προτεραιότητες θα είναι η σύναψη ουσιαστικών δεσμών συνεργασίας με το ΙΤΕ για την τεχνολογική αναδιαμόρφωση του Δήμου με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για τον χαρακτηρισμό της ως smart  city αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης τα οποία θα βοηθήσουν προς την δημιουργία ενός Δήμου πρότυπο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button