Legal

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και πόσα θα πάρουν

Το δώρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα μια μικρή πολυτέλεια η οποία για την ώρα καταβάλλεται σε πολύ λιγότερους από ότι μερικά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα οι μόνοι που λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του Δημοσίου Τομέα και συνταξιούχοι όλων των ταμείων, δεν λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων. Μοναδική εξαίρεση ακόμη αποτελούν οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Για όσους λοιπόν απέμειναν να λαμβάνουν το δώρο, θα πρέπει να το περιμένουν κάποια στιγμή μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου και της 21ης Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τη ρευστότητα της επιχείρησης.

swell adv 2021

Χονδρικά το δώρο ισούται με έναν ολόκληρο μισθό, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο ισχύει εφόσον ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί πριν από την 1η Μάιου του έτους. Αν η πρόσληψη έλαβε χώρα οποιαδήποτε στιγμή μετά από αυτήν την ημερομηνία, το δώρο καταβάλλεται με μια ημερολογιακή αναλογία. Δώρο επίσης δικαιούνται και όσοι αποχώρησαν πριν από το Δεκέμβριο από την εργασία τους αλλά συνήθως αυτά τα δώρα εκκαθαρίζονται και αποδίδονται κατά την αποχώρηση του εργαζόμενου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Βέβαια, μη φανταστείτε ότι και από το Δώρο Χριστουγέννων θα μείνουν πολλά στην άκρη. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετές ακόμα οφειλές που πρέπει να πληρωθούν, όπως λ.χ. τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα με το θέμα, δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Αν πάλι σκέφτεστε να γλιτώσετε αυτό το «χαράτσι», μάλλον θα πρέπει να κινηθείτε σύντομα και να καταθέσετε τις πινακίδες σας, ώστε να γλιτώσετε την ταλαιπωρία.

Υπολογίστε με ακρίβεια

Υπάρχουν φυσικά και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το συνολικό χρόνο εργασίας, συνεπώς και το δώρο, όπως οι αποχές λόγω απεργίας ή οι άδειες ασθένειας πέραν των ημερών επιδόματος του ΙΚΑ ή ακόμη και οι άδειες χωρίς αποδοχές. Όλα αυτά συνεκτιμούνται για τον τελικό υπολογισμό του ποσού του δώρου.

Για περισσότερη ακρίβεια μπορεί κάποιος να υπολογίσει το ποσό που αναμένει από τους πίνακες που έχει αναρτήσει η ΓΣΕΕ (http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=175) ή να κατεβάσει τον πίνακα από εδώ. Για τον υπολογισμό φθάνει να βρείτε τις μέρες εργασίας σας μέσα στο 2013, να εντοπίσετε σύμφωνα με τις μέρες εργασίας τον αντίστοιχο συντελεστή μισθού στον πίνακα και να πολλαπλασιάσετε τον συντελεστή αυτόν με τον τρέχοντα μισθό σας.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button