Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LEGAL

Ψηφίστηκε το ν/σ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων σε κρατικούς φορείς και σε νοσοκομεία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι προωθούμενες διατάξεις αφορούν τον τρόπο στελέχωσης περίπου 600 κρατικών οργανισμών και νοσοκομείων και φιλοδοξούν να εισάγουν αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για την κατάλληλη θέση.

NOVA

Ειδικότερα, προβλέπεται:

  • Υπαγωγή της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ.
  • Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
  • Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
  • Καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης – τεστ δεξιοτήτων – , τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα προκειμένου να διακριβωθούν οι ικανότητές των υποψηφίων.
  • Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
  • Εξορθολογισμός των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Για παράδειγμα, θα εκδίδεται μια ενιαία προκήρυξη για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, αντί για περίπου 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και άρα 120 ξεχωριστές διαδικασίες.
  • Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα.
  • Συμβόλαια απόδοσης με τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
  • Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους.

Λίγο πριν την ψηφοφορία η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να στηρίξουν τις διατάξεις λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε αρχικά την εκλογή των διοικητών από το προσωπικό. Στη συνέχεια ζήτησε η όλη διαδικασία να περάσει από το ΑΣΕΠ. Αντικρουόμενες απόψεις, η απόλυτη σύγχυση. Από την αξιωματική αντιπολίτευση μίλησαν μόλις 14 βουλευτές» τόνισε ενώ πρόσθεσε:

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Το κόμμα που επαίρεται ότι ίδρυσε το ΑΣΕΠ δεν ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που υπάγει την κρίση για την επιλογή διοικήσεων στο ΑΣΕΠ. Προσχηματική ανακολουθία. Κομματικές παρωπίδες. Επιλέγετε να είστε η αντιπολίτευση του ”όχι” σε όλα. Εξηγήστε στην κοινωνία για ποιο λόγο δεν θέλετε ο διοικητής ενός νοσοκομείου να μοριοδοτείται με βάση τα προσόντα του και στην συνέχεια να αξιολογείται».

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button