Εκκλησία Online

Ψυχοσάββατο: Γνωρίζουμε τι είναι;


Τελευταία ενημέρωση:

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται συνεχώς ότι το Σάββατο είναι Ψυχασάββατο. Ας δούμε για ποιον λόγο ονομάζεται έτσι, γιατί είναι ένα ξεχωριστό Σάββατο και ποιους τιμάμε.

Ψυχοσάββατο: Γνωρίζουμε τι είναι; 2

Ψυχοσσάβατο ονομάζουμε το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Απόκρεων και το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Η Εκκλησία έχει θεσπίσει την ημέρα του Σαββάτου να είναι αφιερωμένη στις ψυχές όλων των κεκοιμημένων που έχουν αφήσει τον επίγειο κόσμο για τον επουράνιο.

Ο λόγος που καθιέρωσε η Εκκλησία μας το Ψυχασάββατο είναι ο εξής:

Αρκετοί άνθρωποι κατά καιρούς υπέστησαν «άωρον θάνατον» άλλοι πάλι πέθαναν από λοιμική ασθένεια, από πολέμους, από παγετούς, από σεισμούς, από θεομηνίες, από πυρκαγιές ή χάθηκαν, άλλοι πάλι ήταν φτωχοί και άποροι και κανείς δεν φρόντισε να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα που έχει καθιερώσει η Εκκλησία. Έτσι οι Πατέρες αποφάσισαν να θεσπίσουν το μνημόσυνο αυτό, υπέρ πάντων των κεκοιμημένων.

Ψυχοσάββατο: Γνωρίζουμε τι είναι; 3

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων και μοιράζουν κόλλυβα. Παλαιότερα το έθιμο αυτό απαγόρευε ακόμα και την εργασία.

Μιχάλης Καμπανός

Ονομάζομαι Καμπανός Μιχάλης. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998 και είμαι ο τρίτος σε σειρά γέννησης από τετράδυμα. Εγκύκλιες σπουδές ολοκλήρωσα στον Άγιο Νικόλαο και από το 2016 εως σήμερα είμαι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Ηράκλειο. Ερασιτεχνικά μεγάλο πάθος η απαθανάτιση γεγονότων, προσώπων και από τώρα και έπειτα και η δημοσίευση.

Σχετικά άρθρα

Close
Close