Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ψυχοσάββατο: Γνωρίζουμε τι είναι;

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται συνεχώς ότι το Σάββατο είναι Ψυχασάββατο. Ας δούμε για ποιον λόγο ονομάζεται έτσι, γιατί είναι ένα ξεχωριστό Σάββατο και ποιους τιμάμε.

Ψυχοσσάβατο ονομάζουμε το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Απόκρεων και το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η Εκκλησία έχει θεσπίσει την ημέρα του Σαββάτου να είναι αφιερωμένη στις ψυχές όλων των κεκοιμημένων που έχουν αφήσει τον επίγειο κόσμο για τον επουράνιο.

Ο λόγος που καθιέρωσε η Εκκλησία μας το Ψυχασάββατο είναι ο εξής:

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αρκετοί άνθρωποι κατά καιρούς υπέστησαν «άωρον θάνατον» άλλοι πάλι πέθαναν από λοιμική ασθένεια, από πολέμους, από παγετούς, από σεισμούς, από θεομηνίες, από πυρκαγιές ή χάθηκαν, άλλοι πάλι ήταν φτωχοί και άποροι και κανείς δεν φρόντισε να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα που έχει καθιερώσει η Εκκλησία. Έτσι οι Πατέρες αποφάσισαν να θεσπίσουν το μνημόσυνο αυτό, υπέρ πάντων των κεκοιμημένων.

psixosavvato 2

Zuper Service

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων και μοιράζουν κόλλυβα. Παλαιότερα το έθιμο αυτό απαγόρευε ακόμα και την εργασία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button