Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Υποδομές – Αναπτυξιακά Έργα | του Γιάννη Μαρίνου

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασική παράμετρο ενός αειφόρου προγραμματισμού, για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην οποία θα πρέπει να στοχεύει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Η προετοιμασία αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής υπαγορεύεται από την απλή λογική και την προνοητικότητα που επιβάλλει η ευθύνη μας ως αιρετών που διαχειριζόμαστε τις ζωές ανθρώπων που ζουν εδώ και τις τύχες αυτού του τόπου. Η πρόληψη για να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η λειψυδρία είναι μια προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας και σ’ αυτό συμβάλει ο προγραμματισμός σε βάθος χρόνου που κάνει η παρούσα δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΑΝ, όπως διαχειρίστηκαν τα παρακάτω έργα, βάζοντας τον Δήμο μας, στο κάδρο ενός τόπου που θέλει και μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλες που έρχονται.

Mechanical Solutions

Ύδρευση από το φράγμα Αποσελέμη

Το περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ένταξη της Πράξης «Ύδρευση Δήμων Ηρακλείου & Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη – Έργα επέκτασης του υδραγωγείου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στον Άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Η Πράξη όσον αφορά την περιοχή μας, περιλαμβάνει τον αγωγό μεταφοράς νερού από το φράγμα και συγκεκριμένα:

 • Έργα υδροδότησης των περιοχών Σίσι, Μίλατος, με συνολικό μήκος δικτύου 15,6 χλμ.
 • Έργα υδροδότησης Νεάπολης, Μέσα – Έξω Λακωνίων και Κριτσάς, με συνολικό μήκος δικτύου 13,5 χλμ.
 • Έργα υδροδότησης περιοχών Ελούντας και Πλάκας, με συνολικό μήκος δικτύου 23 χλμ.

Συνολική Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη: 24.309.395 εκατομμύρια ευρώ

Μονάδα Αφαλάτωσης στη Πλάκα

Σε οικόπεδο που αγόρασε η ΔΕΥΑΑΝ, προβλέπεται χωροθέτηση πρότυπης Μονάδας Αφαλάτωσης. Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα και θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικά με το βασικό δίκτυο ύδρευσης, σε περιόδους τουριστικής «αιχμής», που πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες και οι ποσότητες νερού που καταναλώνονται. Η αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού, σχεδιάζεται να γίνει με τη χρήση της τεχνικής της αντίστροφης ώσμωσης και υπάρχει μελέτη έτοιμη προς υλοποίηση. Η συνολική ποσότητα νερού που θα αντλείται προς αφαλάτωση εκτιμάται περίπου στα 1.900-1.920 κυβικά/ημέρα, παράγοντας πόσιμο νερό 1000 κυβικά/ημέρα.

Με μια σειρά έργων και μελετών ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Αγίου Νικολάου συνεχίζει την πρωταγωνιστική παρουσία του στον τομέα, εξασφαλίζοντας το μέλλον του τόπου. Τέτοια είναι:

 • Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της Νεάπολης, που ξεκινά τη λειτουργία της, έως τέλος Οκτωβρίου 2023
 • Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης της Αμμουδάρας, που ολοκληρώνεται.
 • Η εξελισσόμενη μελέτη της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Σισίου και Μιλάτου
 • Η μελέτη για το διαχωρισμό δικτύου αποχέτευσης και όμβριων, στο Βραχάσι, προκειμένου να συνδεθούν τα λύματα, στο βιολογικό της Νεάπολης.
 • Η ώριμη μελέτη αποχέτευσης στο Καστέλι και τη Φουρνή, η οποία έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση
 • Η ολοκλήρωση αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε πάνω Φουρνή, Καρύδι, Σκινιά
 • Η Ολοκλήρωση της αντικατάστασης του περιφερειακού δικτύου ύδρευσης από τη Λατώ ως την Κριτσά
 • Η εξασφάλιση χρηματοδότησης, για την κατασκευή δεξαμενής και αντλιοστασίου, στο Χαυγά και στο Μαρδάτι
 • Η ολοκλήρωση επέκτασης δικτύου ύδρευσης σε Αμμουδάρα (υψηλή ζώνη) που ετέθη σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα και στην Ελούντα (Λαγκάδα)

Επόμενοι μεγάλοι στόχοι και στόχοι της «Συνεργασίας Δημοτών»

Ο συνδυασμός «Συνεργασία Δημοτών» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θωμά Χαριτάκη, συνεχίζει το σημαντικό αυτό έργο εντάσσοντας στο πρόγραμμά του:

 • Νέα κεντρική μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ελούντα, μεγαλύτερης δυναμικότητας, που χωροθετείται σε χαμηλότερο απόλυτο υψόμετρο, για καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία
 • Ολοκλήρωση και υλοποίηση μελέτης επεκτάσεων δικτύων και συντηρήσεων, σε όλο το Δήμο, έργο προϋπολογισμού 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΑΝ

Με τα παραπάνω ολοκληρωμένα και σε εξέλιξη έργα και μελέτες και την υλοποίηση των επόμενων στόχων, μέσα στην επόμενη πενταετία, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, θα καλύψει το 80% των αναγκών του σε ύδρευση και αποχέτευση.
Αυτή η αναπτυξιακή πολιτική, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα στηρίξει την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και θα δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής μας.
Δεν σταματάμε όμως εδώ.

Επόμενος μεγάλος στόχος και στόχος της «Συνεργασίας Δημοτών», η εκπόνηση μελέτης για το Φράγμα/Λιμνοδεξαμενή του Κρούστα και το Φράγμα στο Οροπέδιο Καθαρού, στη θέση Τσιμπιστής.

Φράγμα/Λιμνοδεξαμενή Κρούστα

Υπάρχει προμελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΓΜΕ και παραδόθηκε το 2006.

Η Περιφέρεια Κρήτης, αρωγός σε κάθε μεγάλη προσπάθεια, έχει εκδηλώσει τη διάθεση για συμπόρευση και εξεύρεση χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης.
Άλλωστε και ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας, κος Πλακιωτάκης, σε συνάντηση με τη παρούσα Δημοτική Αρχή στο Επιμελητήριο, υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε τη προοπτική χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος «Νέαρχος».

Εξελίσσεται, μέσω της Περιφέρειας, μελέτη διερεύνησης, προκειμένου να επαληθευτεί η γεωλογική καταλληλότητα της προτεινόμενης τοποθεσίας ή η επιλογή νέας, για την χωροθέτηση και κατασκευή του φράγματος Κρούστα.

Φράγμα Καθαρού

Η εμπλοκή του Έργου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που προκάλεσε την αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου, για την υλοποίηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να ανατραπεί.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, έβαλε τα θεμέλια, για την τακτοποίηση των θεμάτων που αφορούν το Καθαρό Κριτσάς, με τη δημιουργία του Μητρώου Χρηστών.

Επόμενος στόχος και στόχος της «Συνεργασίας Δημοτών», συγκρότηση ενός Σχεδίου Διαχείρισης του Καθαρού με επικαιροποιημένο Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινοτικού Κτήματος. Σε συνεργασία Δήμος και Περιφέρεια ως νέα δημοτική αρχή στοχεύουμε την προώθηση των σοβαρών θεμάτων – του φράγματος, των χρήσεων γης, της προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών παλαιοντολογικών ευρημάτων, τη διασφάλιση των περιοχών «Natura», του κτηνοτροφικού και αγροτικού χαρακτήρα του οροπεδίου, την προώθησης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.
Μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης, το Κοινοτικό Κτήμα του Καθαρού θα αποκτήσει συγκρότηση και δυναμική, η υλοποίηση, εκτός των άλλων, της εκπόνησης της μελέτης του Φράγματος.

Η «Συνεργασία Δημοτών», στο μηδενισμό των άλλων, προτάσσει αναπτυξιακά έργα, στα παραμύθια των επίδοξων εραστών της δημοτικής εξουσίας, προτάσσει αλήθειες και στην απαξιωτική τους άγνοια, προτάσσει αναπτυξιακό όραμα και υλοποιήσιμες προτάσεις.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μαρίνος

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & ΜελετώνΥ

ποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button