ΑΡΘΡΑ

Το τέλος των ταμείων;

Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες εξεπλάγησαν με την παρατήρηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου ότι χωρίς ιδιωτική ασφάλιση δεν θα είναι δυνατή, στο μέλλον, η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των συνταξιούχων.

caffeine adv2020b

Κακώς εκπλήσσονται. Το Σαββατοκύριακο, τα ολλανδικά ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσαν τη μείωση των παροχών για εκατομμύρια ασφαλισμένους τους, καθώς οι αποδόσεις από τις τοποθετήσεις είναι πολύ μικρές και οι δικαιούχοι όλο και αυξάνονται. Εκεί που λειτουργούν κεφαλαιοποιητικά συστήματα, όπως στη Σουηδία, που αποφασίζεις μόνος σου πότε θα βγεις στη σύνταξη, ο κάθε ασφαλισμένος έχει την ευθύνη των τοποθετήσεών του. Αν θέλεις απόδοση παίρνεις και το ρίσκο, η διοίκηση του ταμείου λειτουργεί ως εντολοδόχος του ασφαλισμένου.

Αλλά αυτό το μοντέλο απορρίπτεται νοτιότερα, ήδη στη Γερμανία, που οι ασφαλισμένοι προτιμούν άλλοι να παίρνουν την ευθύνη των επιλογών για τις αποταμιεύσεις τους. Εδώ είμαστε πολύ μακριά από όλα αυτά.

neratzoulis neo

Με τον γιγάντιο αριθμό των ανέργων, το κούρεμα και τις εισφορές, που δεν πλήρωνε έτσι και αλλιώς η κοινωνία των μικρομεσαίων και στις καλές εποχές, τα ταμεία πνέουν τα λοίσθια. Νέες περικοπές των συντάξεων είναι προγραμματισμένες.

Το να τα βάζει κανείς με τον αγγελιοφόρο μιας λύσης -ναι, για όσους έχουν ακόμα κάποια χρήματα από την αμοιβή τους- είναι αστείο. Και υποκριτικό.

 

Τάσος Τέλλογλου

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button