Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Στην Ιεράπετρα η μάχη για την υπεράσπιση της ΖΩΗΣ και της κοινής κληρονομιάς μας | του Μανόλη Κλώντζα, αρχαιολόγου

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Όπως έγραψα πρόσφατα, όλοι οι δήμοι μας στη Κρήτη έχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Εγώ κυρίως οφείλω να αναδείξω τα προβλήματα ραγδαίας μετάλλαξης των ιστορικών οικοσυστημάτων του νησιού που έχει προκαλέσει ένα σοβαρό μεταβολικό ρήγμα.

Πλάι στα κοινωνικού – ταξικού χαρακτήρα προβλήματα οι μεταλλάξεις αυτές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

NOVA

Όμως, οι τέτοιου χαρακτήρα ανατροπές στην Ιεράπετρα ξεχωρίζουν από ποιοτική άποψη. Η κλιμάκωση των ανατροπών που συνδέονται με αλλαγή χρήσης γη, οι ανατροπές και καταστροφές ακόμα και επίσημα αναγνωρισμένων μνημειακών χώρων και φυσικών ιστορικών τοπίων κατακλύζουν τα εύκολα προσβάσιμα περιβάλλοντα της Ιεράπετρας. Ότι γλυτώνει από γεωλογικού χαρακτήρα ανατροπές, ότι γλυτώνει από τις χημικές κατασκευαστικές ύλες όπως το τσιμέντο ή τα πλαστικά καλύπτεται από τρομερές συσσωρεύσεις σκουπιδιών όλων των κατηγοριών.

Οι διεργασίες αυτές δρομολογούν και κοινωνικού χαρακτήρα (ψυχοκοινωνικές και ψυχοσωματικες) συνέπειες την ίδια στιγμή που οι δομές υγείας δέχονται τεράστιες πιέσεις από τις πολιτικές της ΕΕ , της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Εξαίρεση, τα πανέμορφα ορεινά χωριά μας που παρά τις πιέσεις και τις αλλαγές στον τοπικό μεταβολισμό τους δείχνουν με μια ανθεκτικότητα – κυρίως λόγω του πείσματος των κατοίκων τους. Οι κάτοικοι τους είναι στην ουσία πολίτες β’ κατηγορίας. Είναι κομμάτι του σύγχρονου προλεταριάτου καθώς δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας, σε αθλητικές και πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υποδομές.

Η Ιεράπετρα είναι όμως και ο τρόπος που κατοικούν χιλιάδες ξένοι εργάτες γης. Είναι ο τόπος που οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι του πολιτισμού συγκρούονται με τον ρατσισμό- φασισμό.

Mechanical Solutions

Η στοιχειοθέτηση των μεταλλάξεων και των ανατροπών αυτών στα οικοσυστήματα μας σήμερα δεν γίνεται μέσω των αισθήσεων μας ή των απόψεων μας όπως σε άλλες παλαιότερες εποχές αλλά μέσω κυρίως των φυσικών επιστημών με τρόπο αυστηρό.

Έτσι και η ανάγκη του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και του πολιτισμού στη εποχή μας δεν προκύπτει στη βάση των καλών ή κακών ιδεών και απόψεων μας..

Είναι απαίτηση της ίδιας της νέας φυσικής ιστορικής εποχής μας. Εξάλλου, οι πιέσεις της νεκρής ύλης προς τη ζωή, και οι συνδεόμενες καταστροφές που εξελίσσονται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο) καταδεικνύουν αυτή τη διάσταση.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του γήινου συστήματος και της κληρονομιάς μας, σήμερα απαιτείται η συλλογική συνεργατική δουλειά. Απαιτείται η ανάδειξη του “ΕΜΕΊΣ” μακριά από κάθε εγωκεντρική και ανθρωποκεντρική λογική.

Για εμένα για τους παραπάνω αλλά και πολλούς άλλους λόγους η μάχη των μαχών στον τόπο μας για την υπεράσπιση και την ενίσχυση της ΖΩΗΣ (όχι μόνο της ανθρώπινης) για την διατήρηση – ενδυνάμωση δηλαδή των οικοσυστημάτων μας και του πολιτισμού είναι η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στο δήμο Ιεράπετρας. Οι δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού πρέπει να ισχυροποιηθούν και να αποκτήσουν ισχυρότερη φωνή.

Συμπορεύομαι λοιπόν πλάι τους άλλους αγωνιστές της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ιεράπετρας με υποψήφια δήμαρχο την δοκιμασμένη αγωνίστρια Μαρία Κοτσιφάκη και είμαι στην διάθεση τους για κάθε βοήθεια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο