Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

DW: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Toυρκίας-Ελλάδας;

DROP Palermo TECH HUB

Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό -ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου της ανησυχίες της Αθήνας. Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Mechanical Solutions

Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η χώρα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση».

Βάσιμες οι τουρκικές απειλές για πόλεμο;

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά – και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν εσωπολιτικούς λόγους και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

«Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα». Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο».

Κλείνοντας το δημοσίευμα αποτιμά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και υπό το πρίσμα της Μόσχας: «Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, Πούτιν, θα πρέπει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή νατοϊκών εταίρων, θα ήταν προς όφελός του τώρα περισσότερο από ποτέ για τον πόλεμο στην Ουκρανία».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button