Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγα λόγια για την πανδημία με αφορμή τις εξελίξεις στην Κίνα | της Ε. Φανουράκη

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οταν τον Δεκέμβριο του 2019 το Twitter (μέσο διαδικτύωσης) άρχισε να αναφέρει το θέμα Κίνα μαζί με το θέμα «ιός», σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα δυο χρόνια.

Τα μαζικά φέρετρα στο Μπεργκαμο, την καραντίνα, τις ΜΕΘ να κατακλύζονται από συνανθρώπους μας. Ούτε όμως και τον φόβο, την ανασφάλεια και την μαζική παράνοια που εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους αντίδρασης, ώσπου εντέλει να εκφραστεί πολιτικά.

NOVA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κι έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει, με μεγάλη ευθύνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και παρόλο που κανένα κράτος – μέλος της, δεν ήταν προετοιμασμένο γι αυτό, κατάφερε να ελέγξει τις δυσμενείς εξελίξεις και να ισορροπήσει λεπτά, μεταξύ κοινωνικών ελευθεριών και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην χώρα μας αναμφίβολα παρά τα σποραδικά λάθη διαχείρισης και την άναρχη πολυφωνία που επικρατούσε κατά καιρούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η συνολική εικόνα είναι επιτυχημένη. Σίγουρα η απώλεια ανθρωπίνων ζωών είναι δυσαναπλήρωτη για τις οικογένειες τους, σίγουρα η απώλεια σε εργατοώρες που χάθηκαν αλλά κι όσες μένει ακόμα να χαθούν λόγω των επιπτώσεων της long-Covid, δεν παραβλέπονται σε επίπεδο οικονομίας, όμως οι εξελίξεις των πρωτοκόλλων σε επίπεδο υγειονομικής διαχείρισης και των εφαρμογών σε επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης, είναι γεγονός.

Mechanical Solutions

Γεγονός επίσης, είναι, πως παρά τις διαφορετικές καταβολές του κόσμου σε ιδεολογικό και μορφωτικό επίπεδο, συσπειρώθηκε, αναγνώρισε τον κίνδυνο, εμπιστεύτηκε τους ειδικούς και συμμορφώθηκε στους κανόνες που προέκυψαν, προστατεύοντας τόσο το κοινωνικό σύνολο όσο και ο καθένας τον εαυτό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τους μήνες που δεν υπήρχε πρόληψη (εμβόλια) και τεκμηριωμένη θεραπεία η διασπορά να είναι μικρότερη από τώρα, που επανερχόμαστε όλοι στις συνήθειες μας, νιώθοντας σχετικά ασφαλείς.

Κι αυτή είναι η κατεύθυνση της Δύσης. Επαναφορά στον τρόπο ζωής μας κι ελεγχόμενη νόσηση. Τόσο γιατί οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την συνεχή ανασφάλεια, μακροπρόθεσμα, είναι εξίσου δυσμενείς, όσο και γιατί η οικονομία, δεν μπορεί να αντέξει κι άλλα lockdown, ιδιαίτερα με έναν πόλεμο να μαίνεται στους κόλπους της.
Σταδιακά λοιπόν, καταργούνται όλα τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας, ελαττώνονται οι έλεγχοι (ήδη τον τελευταίο μήνα ο ΕΟΔΥ δεν βγάζει κλιμάκια ελέγχου τα Σαββατοκύριακα σε πολλές περιοχές και στην δική μας), μειώνονται τα self test στα σχολεία.

Προσωπικά, έχοντας βιώσει τη νόσηση πρόσφατα, ενώ συμφωνώ στην απελευθέρωση των μέτρων, ατομικά στον καθένα από εσάς θα πρότεινα να γίνει με φειδώ, με μέτρο και περίσκεψη, ειδικά απέναντι σε άτομα και χώρους ευπαθών προσώπων. Οποία κι αν είναι η παραφιλολογία γύρω από την προέλευση αυτού του ιού, το γεγονός είναι, η ύπαρξη του και οι ορατές σε όλους μας, πλέον, επιπτώσεις του.

Είναι σαφές πως σε ένα δημοκρατικό κράτος, η νομοθετική επιβολή μέτρων δεν είναι απαραίτητη συστηματικά, εφόσον έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης – εμβόλια δωρεάν για όλους – κι αφού χάριν στην πληροφόρηση δεν υπάρχει πολίτης αυτή τη στιγμή που να μην γνωρίζει πως μεταδίδεται ο ιός και πως μπορεί να προφυλαχθεί, όσο τουλάχιστον, οι υγειονομικές εξελίξεις δεν μεταβάλλονται προς το χειρότερο….

Τον Δεκέμβριο του 2019 κανείς μας -σχεδόν- δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτό που συνέβαινε στην Κίνα, μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές μας, πόσο μάλλον να τις ανατρέψει άρδην. Κι όμως στις 12 Μαρτίου του 2020, μόνο τρεις μήνες μετά, έχασε την ζωή του ο πρώτος συμπολίτης μας, ο Μανώλης Αγιομυργιαννακης, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι ζωής, στους Άγιους Τόπους.

Τα τελευταία 24ωρα στην Κίνα και ιδιαίτερα στη Σανγκάη, οι εικόνες που μεταδίδονται είναι συγκλονιστικές. Μαζικά lockdown, θανατώσεις κατοικίδιων, απομάκρυνση βρεφών και παιδιών από τις οικογένειες τους, εφόσον βγουν θετικά. Η διεθνής κοινότητα αποδίδει αυτή την δυστοπική πραγματικότητα στην απολυταρχικότητα του εκεί πολιτικού καθεστώτος και όσο απάνθρωπο κι αν ακούγεται εύχομαι να έχουν δίκιο.

Γιατί, μόνο αν έχουν δίκιο, στην Δύση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δόξα τον Θεό, τέτοια είναι η Δημοκρατία μας που όχι μόνο δίνει φωνή και βήμα στον κάθε ανεύθυνο τσαρλατάνο, αλλά τον προστατεύει κιόλας για να μπορεί να διαδίδει τις ανακρίβειες του, ανενόχλητος.

Αυτό που με ανησυχεί και με προβληματίζει και θα ήθελα αυτή τη φορά να το μοιραστώ μαζί σας – αφού το 2019 δεν το έκανα – είναι η πιθανότητα γι άλλη μια φορά στην Κίνα, να υπάρχει μια δυσμενής υγειονομική εξέλιξη, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά δεν αποκλείεται, να γίνει εμφανής, στους επόμενους μήνες.

Ο στόχος μου προφανώς, δεν είναι να παραθέσω πιθανά σενάρια καταστροφολογίας, αλλά γι άλλη μια φορά να κάνω έκκληση στον καθένα από εσάς, σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς σας, να προγραμματίσετε τον εμβολιασμό σας, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκετε. Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι το εμβόλιο αυτό θα σας «σώσει» 100% αλλά σίγουρα θα σας προστατέψει από την χειρότερη έκβαση, αν δεν είχατε εμβολιαστεί.

Κλείνοντας, παρακαλώ τους νεότερους σε ηλικία ενόψει και των εορτών του Πάσχα σε τακτικούς ελέγχους πριν το εορταστικό τραπέζι και χρήση μάσκας όταν επισκέπτονται τους ηλικιωμένους ή ασθενείς συγγενείς τους.

Τέλος, έχοντας ως δεδομένο ότι η περιοχή μας είναι αμιγώς τουριστική, με την τοπική μας οικονομία να στηρίζεται στο μονοπροϊόν του τουρισμού, το βάρος πέφτει στον καθένα από εμάς, τηρώντας τα μέτρα να το προστατεύσουμε. Κι όπως πέρυσι, έτσι και φέτος να είμαστε ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Τις θερμότερες ευχές μου για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αγίου Νικολάου
Υγιεινολόγος MPh
Ευαγγελία Φανουρακη


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button