Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Επένδυση στα «Πλευρά» και η Λιμενική Ζώνη στο Καθολικό | του Δημήτρη Κουνενάκη

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μετά από τις εξελίξεις στο θέμα της απαλλοτρίωσης, που απασχολεί την Κοινωνία μας δεκαετίες και μετά τη σταθερή και ομόφωνη στάση (πλην της πρόσφατης με πλειοψηφία) του Δ.Σ. για τη διατήρηση και την αξιοποίηση του χώρου, επανήλθε το αίτημα της εταιρείας για κατάργηση της απαλλοτρίωσης.

Γιατί άραγε αυτή την περίοδο; Από την ανακοίνωση της εταιρείας αλλά και το έντονο τηλεφώνημα που δέχτηκα από την κ Μαμιδάκη, αντιλαμβάνεται κανείς τους στόχους. Καταλάβαμε ότι το σχέδιο ήταν να περάσει το αίτημα στο Λιμενικό Ταμείο, όπου ο κ. Ζερβός, πρότεινε τη μείωση της απαλλοτρίωσης στα 15 μέτρα !!! Και αυτό χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα γιατί ο Δήμαρχος εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μόνο.

“IN_AND_OUT

Ο Δημοτικός Κώδικας είναι σαφής. Όλες οι αποφάσεις των ΔΣ μέχρι σήμερα είναι σταθερά υπέρ της διατήρησης της απαλλοτρίωσης. Από την περίοδο του κ Καπετανάκη και μετά. Το θέμα πήρε ευτυχώς διαστάσεις, έγινε αντιληπτό και το Λιμενικό Ταμείο ακύρωσε την απόφαση !!! Στο Δημοτικό Συμβούλιο η δικηγόρος της εταιρείας κ Σιούτη που παραβρέθηκε, είπε ευθαρσώς ότι τα ζήτημα αφορά το Λιμενικό Ταμείο και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο !!!

Το καταλάβαμε το σχέδιο. Φυσικά το θέμα θέλει προσοχή γιατί οι στόχοι παραμένουν και ιδιαίτερα τώρα που το Λιμενικό Ταμείο ανήκει στο Δήμο. Ο κ Ζερβός προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση του με διάφορα «ενδιαφέροντα» και μετά την πρόταση που έκανε στο Λιμενικό για μείωση στα 15μ, ανακάλυψε την ανάγκη για αναβολή της απόφασης για διάφορους λόγους που περιέργως δεν υπήρχαν στο Λιμενικό Ταμείο όταν πρότεινε τη μείωση.

Mechanical Solutions

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι μας ενοχλεί η απαλλοτριωμένη ζώνη στο «Μπουρούνι» και όχι η επένδυση στα Πλευρά. !!! Απόλυτη σχέση !!! Όμως θα επαναλάβω την ενημέρωση για τα Πλευρά, κυρίως για ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων που θεωρώ πως σε αρκετούς η ενδόμυχη σκέψη τους συντάσσεται με την πλειοψηφία των πολιτών αλλά για διάφορους λόγους έγιναν άλλα….

Το Καθολικό και η επενδυση στα πλευρά

1. Η επένδυση στα «πλευρά» είναι ιδιωτική και αφορά την εταιρεία MIRUM σε έκταση 768.673 μ2.

2. Η εταιρεία MIRUM είχε αγοράσει στα «πλευρά» την έκταση που αναφέρω και μπορούσε όπως ο κάθε ιδιώτης να προχωρήσει σε επένδυση ως εκτός σχεδίου ή ως τουριστική-ξενοδοχειακή επένδυση με μία κάλυψη 0,20 δηλαδή περίπου 139.000 μ2, όπως όλοι οι ξενοδόχοι. Επ αυτού δεν υπήρχε καμία συζήτηση. Και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει…

3. Ο επενδυτής MIRUM, ήρθε στο Δήμο (επί Δημαρχίας μου) με τον τεχνικό σύμβουλο και ζήτησε να οριστεί ΠΕΡΠΟ στην περιοχή πλευρά που δεν προβλέπει το ΣΧΟΟΑΠ. Τα ΠΕΡΠΟ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΔΙΚΑ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) καθορίστηκαν σε όλη την έκταση του Δήμου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδιωτική πολεοδόμηση με την οποία ο ιδιώτης παραχωρεί συνήθως το 50% στην Κοινωνία, στο Δήμο, κατασκευάζει τις υποδομές και τα παραχωρεί στο Δήμο. Ο επενδυτής έχει το όφελος του σχεδίου πόλης.

4. Ακολούθησε μακρά διαδικασία και συζητήσεις με κατάληξη το Δημοτικό Συμβούλιο της 23-6-2009 όπου εισήχθη προς συζήτηση το αίτημα δύο εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της MIRUM για τον καθορισμό ΠΕΡΠΟ. Είχα δεχτεί παρεμβάσεις από Ξενοδόχους που διαφωνούσαν για το ΠΕΡΠΟ. Ο λόγος ήταν, που έδειχνε και την πρόθεση της εταιρείας, ότι η MIRUM επιθυμούσε την κατασκευή και πώληση αυτοτελών Εξοχικών Κατοικιών, υψηλού επιπέδου, που δεν μπορούσε να γίνει εντός ξενοδοχείου. Ο κ Αγγελόπουλος, πρόεδρος τότε του ΣΕΤΕ, μεγαλοξενοδόχος, με ενημέρωσε ότι ξενοδόχοι της περιοχής τον ενημέρωσαν ότι διαφωνούν με την επένδυση. Μου είπε όμως πως η προσωπική του άποψη είναι ότι η επένδυση σε εξοχική κατοικία ήταν πολύ σημαντική και κρίσιμη για τη χώρα που υστερεί σε αυτό τον χώρο παρά τη ζήτηση. Τώρα βέβαια έχει αλλάξει ο νόμος.

5. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατατέθηκαν οι απόψεις των ξενοδόχων που δήλωσαν την αντίθεση τους στο ΠΕΡΠΟ. Επίσης οι απόψεις του Επιμελητηρίου Λασιθίου και του συλλόγου Εστιατόρων που δήλωσαν ότι συμφωνούν με το ΠΕΡΠΟ στα Πλευρά.

6. Εισηγήθηκα στο ΔΣ την αποδοχή ορισμού ΠΕΡΠΟ στην περιοχή, σε έκταση 600 στρεμμάτων στα «πλευρά» με παραχώρηση στο Δήμο το 50% (300 στρεμμάτων ) . Η κάλυψη 0,2 θα ήταν στο 50% ήτοι συνολικά 79.054 μαζί με το υπόλοιπο της ιδιοκτησίας. Κατ αυτό τον τρόπο ο Δήμος θα αποκτούσε Κοινόχρηστο χώρο 300 στρεμμάτων με έτοιμες υποδομές ενώ η κάλυψη θα ήταν προφανώς πολύ ηπιότερη από τη συνήθη των ξενοδοχείων. Ήταν καταφανής η αξία της επένδυσης, η ωφέλεια και η μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Η εταιρεία επίσης θα είχε τη δυνατότητα να επενδύσει σε εξοχική κατοικία και στην αυτοτελή πώληση. Είχα ζητήσει επίσης από τον ιδιοκτήτη να κατασκευάσει πάρκο 100 στρεμ και ανοικτό θέατρο 1000 θέσεων , σε δημόσια χρήση φυσικά. Θετική ήταν η διάθεση του ιδιοκτήτη. Ελπίζω να γίνουν στη συνέχεια.

7. Όσον αφορά για τη συζήτηση σήμερα, για την επένδυση στον ίδιο χώρο από την εταιρεία, με βάση τις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) , που έγινε αργότερα, δεν έχει σχέση με το ΠΕΡΠΟ που εγκρίναμε το 2009 και φυσικά είναι αφελές να σχετίζεται με αυτό. Η κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη και διαφορετικού τύπου σε σχέση με τις εξοχικές κατοικίες που είχαμε εγκρίνει στο ΔΣ. Με το ΕΣΧΑΣΕ (Ν 4146/2013) προβλέπονται ειδικοί όροι δόμησης. Διαφορετικοί από το ΠΕΡΠΟ. Η επένδυση είναι προφανές ότι είναι σημαντική για τον τόπο, όπως και ανάλογες στον τουριστικό χώρο.
Για την απόφαση με το ΕΣΧΑΣΕ δεν ενημερωθήκαμε στο Δήμο. Εκείνο που με πληροφόρησε ο κ Ζερβός, που ήταν Δήμαρχος τότε, είναι ότι συναντήθηκε μερικές φορές για την επένδυση με τους επενδυτές. Δεν γνωρίζω ούτε ενημερώθηκα για τις συζητήσεις, ούτε για τις προβλέψεις του ΕΣΧΑΣΕ, που θα ήταν επιβεβλημένο να γίνει λόγω της ενασχόλησης μου στο αρχικό σχέδιο και την απόφαση του ΔΣ τότε. Έγινε αργότερα ΔΣ που ενημερώθηκε για το νέο σχέδιο.

Τώρα τι σχέση έχει η ιδιωτική επένδυση στα Πλευρά και η επίκληση της από τον κ Ζερβό, συσχετίζοντας της με την χερσαία ζώνη του Λιμενικού, τη δημόσια περιουσία, είναι ακατανόητη. Το θέμα Αγαπητέ Αντώνη, είναι ότι ΟΛΟΙ οι ΔΗΜΑΡΧΟΙ σε όλα τα χρόνια που πέρασαν ήταν ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΠΕΡ της ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ και της αξιοποίησης του Χώρου. Και αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί …..


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button