Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η επιβολή των capital controls  στη χώρα μας, σε συνέχεια  του ατυχούς πολιτικού «παιγνίου»  του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη μετρά ήδη δύο μήνες. Μέσα στο διάστημα αυτό,  υπήρξαμε όλοι μάρτυρες   του κλίματος αβεβαιότητας που επιδεινώθηκε  σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η  αρνητική επίδραση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ήταν άμεση και επώδυνη. Αυτό που βίωσε  ο ελληνικός λαός το τελευταίο δίμηνο  αποτυπώνεται στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και στους σχετικούς δείκτες όπως ήρθαν πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε δραματικά το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου καταγράφοντας χαμηλό επτά ετών, αποτυπώνοντας με αδρότητα την έλλειψη εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Στο τραπεζικό τομέα σημειώθηκε περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά,  σε  συνέχεια μιας αυξανόμενης εκροής καταθέσεων η οποία το τελευταίο 10μηνο άγγιξε τα 48 δις  Ευρώ (σύμφωνα με την ΤτΕ) στραγγίζοντας τα όποια μικρά περιθώρια χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις υπήρχαν.  Η ΕΣΕΕ από την άλλη εκτιμά ότι οι λιανικές πωλήσεις του καλοκαιριού του 2015 μειώθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ εντείνοντας το αδιέξοδο του εμπορικού κλάδου.

NOVA

Δυστυχώς άσχημα μαντάτα υπάρχουν και στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα τον μήνα Ιούλιο παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης καθώς χάθηκαν 16.658 θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών. Στα δυσμενή αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν και τα αρνητικά συμπεράσματα  του ΕΡΓΑΝΗ που κάνει λόγο ότι από το σύνολο των νέων προσλήψεων μόλις το 16,07% αφορά  θέσεις πλήρους απασχόλησης ενώ το υπόλοιπο αφορά θέσεις μερικής  απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αγνοώντας όλα τα παραπάνω,  ο κ. Τσίπρας σε κάθε προεκλογική του εμφάνιση   δηλώνει ευθαρσώς  ότι έχει ήσυχη την συνείδηση του και διεκδικεί  για άλλη μία φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Υποστηρίζει δε, ότι είναι τώρα πιο  έμπειρος και έτοιμος από ποτέ.

Mechanical Solutions

Η αλήθεια φυσικά είναι πολύ διαφορετική. Μέσα στο 7μηνο της διακυβέρνησής  του απέδειξε την ανευθυνότητά του με «κορυφαίες» στιγμές του το δημοψήφισμα και τα συνακόλουθα capital controls. Σέρνει τη χώρα μας για Τρίτη φορά σε εκλογές κατά την διάρκεια της 7μηνης  «τετραετίας» του , αθετώντας πλήρως τις λαϊκές εντολές που είχε ήδη λάβει. Η ΝΔ παρέδωσε στον κ. Τσίπρα μία οικονομία σε ανάκαμψη , με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται σε πρωτογενή πλεονάσματα και την ανεργία να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια μείωσης. Ο κ. Τσίπρας παραδίδει με την σειρά του μία καταρρακωμένη οικονομία και  έχοντας φορτώσει στον ελληνικό  λαό το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.

Συνοψίζοντας όσα αναφέρθηκαν παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας έκανε  το πιο ακριβό μάθημα οικονομικών  στην ιστορία και  στην πλάτη του ελληνικού λαού.  Θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει; Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό.

Συνεπώς μόνο μία κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία θα έχει τα εχέγγυα για να εξασφαλίσει διάρκεια και πολιτική  σταθερότητα προκειμένου να οδηγήσει την  χώρα σε εθνική ανάκαμψη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button