Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 2023

Άξονας Παιδεία – Σχολική Στέγη | του Γιάννη Μαρίνου

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η Παιδεία και ο τομέας της Εκπαίδευσης αποτελεί τον κατά προτεραιότητα στρατηγικό στόχο της «Συνεργασίας Δημοτών», μόλις αναλάβει την εντολή της διακυβέρνησης του Δήμου Αγίου Νικολάου από τους δημότες.

Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες:

NOVA
  • Την δημιουργία Αντιδημαρχίας Παιδείας, για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και καλύτερο συντονισμό των προγραμματικών μας στόχων.
  • Τη χάραξη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στο κομμάτι της Εκπαίδευσης (στέγαση, ίδρυση νέων δομών, διεκδίκηση σχολών κλπ.), με βάθος 10ετίας
  • Την δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Δημιουργία ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και στήριξη των εργαζόμενων νέων ζευγαριών και συνολικά του θεσμού της οικογένειας
  • Την αναζήτηση συνεργασίας με παιδονευρολόγο για τη δωρεάν έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων
  • Τη συνεργασία Δήμου με τοπικούς φορείς, για δωρεάν παροχή υπηρεσιών π.χ. Υγείας, στους μαθητές/μαθήτριες
  • Τη διαρκή στήριξη των αναγκών και προτεραιοτήτων των Ειδικών Σχολείων του Δήμου μας.
  • Συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ, για την αξιοποίηση του Κέντρου δια Βίου Μάθησης προς όφελος των δημοτών
  • Διεκδίκηση αναβάθμισης της ΑΣΤΕΚ
  • Στήριξη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ίδρυση νέων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Την δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται τέλος του έτους, ως Αντιδήμαρχος του Τεχνικού Τομέα, εργάστηκα και συνεργάστηκα με αποκλειστικό γνώμονα την παραγωγή έργου, το όφελος από το οποίο, μπορεί να μην εισπράττει άμεσα και εμφανώς ο κάθε δημότης. Δουλέψαμε αθόρυβα, με πάθος, αντιμέτωποι με εμπόδια και έκτακτα γεγονότα που βίωσε η υφήλιος, αλλά κόστισαν και σε κάθε πτυχή δράσης και λειτουργίας δικής μας ως δημοτικών αρχών και Υπηρεσιών. Εντούτοις καταφέραμε και κάναμε σημαντικό έργο. Έργο ουσίας και προοπτικής. Αφορά υποδομές που παρέχουν υπηρεσίες και αυτές φροντίσαμε να παρέχονται σε διάρκεια χρόνου, με ασφάλεια και την πληρότητα που μπορούν, ανάλογα με το χρόνο που σχεδιάστηκαν και συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Είναι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αλλά στην τελική, αποτελούν κοινωνικό κεφάλαιο, αφού σκοπός τους είναι η κοινή χρήση και ωφέλεια των δημοτών, για τις οποίες και δημιουργούνται.

Άξονας Παιδεία – Σχολική Στέγη

Η παρούσα δημοτική αρχή, εστίασε στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και συγκεκριμένα για τη σχολική στέγη, πετύχαμε τα παρακάτω:

Φάκελος Μεσοράχη και Σισίου. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση της μελέτης για τα σχολικά συγκροτήματα του 3ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου στη Μεσοράχη και του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου, στο Σίσι. Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση, με την εταιρεία του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), για την εκπόνηση των μελετών.

Mechanical Solutions

Παρουσιάστηκαν οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και μετά τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιλογή της βέλτιστης αρχιτεκτονικής λύσης, με γνώμονα τα εγκεκριμένα από το υπουργείο παιδείας, κτιριολογικά προγράμματα, προχωρεί η ολοκλήρωση των μελετών, του προϋπολογισμού και των τευχών δημοπράτησης των νέων σχολικών κτιρίων. Τα σχολικά συγκροτήματα στη Μεσοράχη στον Άγιο Νικόλαο, θα στεγάσουν 950 μαθήτριες και μαθητές και στο Σίσι 110.

Η «Συνεργασία Δημοτών» ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσει, μια μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια, με συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, για ένα κοινό στόχο. Δηλαδή την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, που είναι και το αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση νέα σχολικής στέγης που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Η διασφάλιση σύγχρονης, λειτουργικής σχολικής στέγης και η συντήρηση και διαρκής αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων, αποτελεί από τις βασικές υποχρεώσεις και μέριμνες του Δήμου και αυτόν θα υπηρετήσομε με συνέπεια την επόμενη πενταετία, αναγνωρίζοντας ότι η νεολαία μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως κοινωνία.

Τι άλλο σημαντικό έγινε;

Δημιουργήσαμε Πολεοδομικό φάκελο, για όλα τα λειτουργούντα σχολεία του Δήμου, για τα οποία δεν υπήρχαν σχέδια ή άδειες. Σε κάθε κτιριακό σχολικό συγκρότημα, μπορούν να ανατίθενται μελέτες και να υλοποιούνται παρεμβάσεις συντήρησης, αποκατάστασης, αναβάθμισης της υποδομής τους. Αυτό αποτελεί το πρώτο και θεμελιώδες βήμα, προκειμένου να ανατεθεί, πολύ σύντομα, η εκπόνηση μελετών, για τη πυρασφάλεια και την στατική επάρκεια των σχολείων. Και επειδή η ασφάλεια των παιδιών μας μέσα στα σχολεία είναι αδιαπραγμάτευτη, ήδη ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επενδύσαμε στην πράσινη μετάβαση

Μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων

Η παρούσα δημοτική αρχή, πρόσφατα ολοκλήρωσε και παρέδωσε τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Δημοτικού σχολείου, με τον προϋπολογισμό και τα τεύχη δημοπράτησης. Επόμενος στόχος είναι η υλοποίηση ενός έργου που θα εξασφαλίσει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σχολείο από ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση στην κατανάλωση, μηδενίζοντας την οικονομική δαπάνη σε λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μπορεί να φαντάζει μεγάλος, αλλά για μας η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων αποτελεί μονόδρομο και απόλυτα εφικτό στόχο.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις

Για την Προσχολική ηλικία

Πετύχαμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μέσω των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων, για την αποπεράτωση του 2ου βρεφονηπιακού σταθμού στον Άγιο Νικόλαο. Ένα σημαντικό έργο, που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και θα λύσει μία και καλή το ζήτημα της προσχολικής ηλικίας. Θα είχε ήδη εγκαινιαστεί, αν δεν προέκυπταν ζητήματα που επηρέασαν όλες τις εργολαβίες, λόγω παγκόσμιας ανατίμησης των κατασκευαστικών υλικών.

ΕΠΑ.Λ. Νεάπολης

Μετά την αναβάθμιση του ΕΠΑ.Λ. σε πρότυπο και τη δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένουμε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή εταιρεία «Δαίδαλος Α.Ε.», για την εκπόνηση των μελετών
ανάπλασης, στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας, του κτιρίου. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σύνθεσης και οφείλουμε να το αναδείξουμε και αξιοποιήσουμε, με απόλυτο σεβασμό στην διαχρονικότητα που το διαπνέει.

Επενδύουμε στις δομές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Ως δημοτική αρχή, η «Συνεργασία Δημοτών» επιδιώκει:

  • Συνεργασία και συμπόρευση σε όλα τα επίπεδα, για τη δημιουργία φοιτητικής στέγης
  • Συνεργασία για τη δημιουργία προωθητικών – διαφημιστικών βίντεο, που αναδεικνύουν το Δήμο μας, όπως επίσης έξυπνων εφαρμογών, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και των «smart cities», που θα καθιστούν την καθημερινότητά μας και τη επικοινωνία Δημότη – Δήμου, ευκολότερη.
  • Συνεργασία για τη δημιουργία πλατφόρμας εύρεσης κατοικίας για φοιτητές και εργαζόμενους
  • Συνεργασία για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, την ένταξη του τμήματος και στο 2ο πεδίο εισαγωγής.

Α.Σ.Τ.Ε.Κ.

  • Εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου στέγασης, για να μπορούν να πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα.
  • Συνεργασία με φορείς, για την κατοχύρωση του τίτλου σπουδών στο επίπεδο 6.
  • Συνεργασία με τον Δήμο σε θέματα τουριστικής προβολής και συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις.
  • Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, όπως άλλωστε αρμόζει στη μία εκ των δύο Τουριστικών Σχολών, της χώρας.

Έτσι απαντάει η «Συνεργασία Δημοτών», σε όλες και όλους αυτούς, που καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου:

  • Αποδοκιμάζουν, μηδενίζοντας, όποιο αναπτυξιακό έργο έχει υλοποιηθεί ή προτείνετε να υλοποιηθεί Χλευάζουν με απαξιωτικές εκφράσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, γιατί στερούνται επιχειρημάτων και αδυνατούν να μετρηθούν με το έργο που έχει γίνει.
  • Επιτίθενται ομαδικά σε όποιες προτάσεις προέρχονται από τη παράταξή μας, ακόμα και αν πρόκειται για πρόταση υλοποίησης έργου κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Αλλάζουν τη πολιτική τους, ως χαμαιλέοντες γιατί με το λαϊκισμό χαϊδεύουν αυτιά και με την πρόταξη της εικόνας προσαρμόζονται στην τάση εντυπωσιασμού της κοινωνίας.

Δεν εμπνέουν τη σταθερότητα ούτε τη σιγουριά που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία, σε ένα ασταθή και απρόβλεπτο περιβάλλον που ζούμε. Είναι εμφανής η γύμνια του προγράμματός τους, η φτώχεια στις τοποθετήσεις των υποψηφίων τους. Επιλέγουν τις επιθέσεις και προσβολές, για να καλύψουν την
κενότητα των λόγων τους, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Σε όλα τα παραπάνω, απαντάμε με απόλυτη νηφαλιότητα και τη σοβαρότητα που υπαγορεύει η ευθύνη της επόμενης μέρας. Μιλούμε με το έργο μας, με ρεαλιστικές προτάσεις, με ευαισθησία στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Στη θητεία μας αυτή τη δημοτική περίοδο και σε όλη την προεκλογική μας διαδρομή, προασπίσαμε το δικαίωμα στο διάλογο και τη σύνθεση απόψεων. Αντιπαρατεθήκαμε με επιχειρήματα και αποδείξεις. Επικοινωνήσαμε με όλη τη κοινωνία, αφουγκραστήκαμε και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργο, χρήσιμο στους δημότες και στον τόπο μας.

Επιλέγουμε τη συνεργασία και τη δημοκρατική συμμετοχή. Ανοίγουμε πόρτες, χωρίς προαπαιτούμενα, για σύμπραξη σε όλους τους άξονες που αφορούν τους σημαντικούς και ευαίσθητους τομείς για να παράγουμε το έργο που απαιτεί από μας η τοπική κοινωνία. Ζητούμε την εμπιστοσύνη και την εντολή σας, για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημότη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως το πράξαμε ως σήμερα.

Με εκτίμηση
Γιάννης Μαρίνος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ
Νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Μελετών


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button